Na druk van beleggers stelt ook ExxonMobil zich klimaatdoel voor 2050: ‘netto nul’ uitstoot

Klimaatverandering Ook het Amerikaanse olie- en gasbedrijf ExxonMobil zegt dat het in 2050 ‘netto nul’ CO2 wil uitstoten. Het bedrijf staat onder grote druk van aandeelhouders. Toch is zijn klimaatplan relatief zwak.

Een raffinaderij van ExxonMobil in Baton Rouge, in de staat Louisiana.
Een raffinaderij van ExxonMobil in Baton Rouge, in de staat Louisiana. Foto Kathleen Flynn/Reuters

Als laatste van de grote internationale oliebedrijven stelt ook ExxonMobil zich een klimaatdoel voor 2050. Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het klimaatplan van ExxonMobil is zwakker dan dat van Europese concurrenten als Eni, BP en Shell.

ExxonMobil gaat streven naar ‘netto nul’ CO2-uitstoot in 2050 voor zijn eigen activiteiten, zoals oliewinning en raffinage. Dat betekent bijvoorbeeld dat de installaties daarvoor uitgerust moeten worden met CO2-afvang. Het oliebedrijf stelt zichzelf echter geen doelen voor de hoeveelheid fossiele brandstoffen die het wil produceren of leveren, dus is het niet uitgesloten dat ExxonMobil in de toekomst meer fossiele energie gaat produceren. Vorig voorjaar zei ExxonMobil te verwachten dat zijn wereldwijde productie van olie en gas tot 2025 gelijk blijft.

ExxonMobil kreeg vorig jaar een ongekende veeg uit de pan van aandeelhouders vanwege het ontbreken van klimaatbeleid. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van mei 2021 kreeg de minuscule activistische belegger Engine No. 1 het voor elkaar om, tegen het advies van de directie, drie commissarissen benoemd te krijgen die moeten zorgen voor ambitieus klimaatbeleid.

Beperkt klimaatdoel

De Amerikaanse olie- en gasbedrijven ExxonMobil en Chevron (dat zichzelf afgelopen oktober ook een beperkt klimaatdoel voor 2050 oplegde) lopen met verduurzaming jaren achter op hun Europese concurrenten.

ExxonMobil streeft er als tussendoel naar om in 2030 20 à 30 procent minder ‘CO2-intensief’ te produceren. Die doelen voor het komende decennium maakte het bedrijf vorige maand al bekend. In Nederland wil ExxonMobil bijvoorbeeld de CO2-uitstoot verminderen van zijn grote raffinaderij in de Rotterdamse haven, door die CO2 uit te filteren en onder de Noordzee in de grond te stoppen.

Lees ook: Activistische aandeelhouders halen het klimaat erbij – vooral voor zichzelf

Die klimaatdoelen van ExxonMobil sluiten productiegroei in fossiele brandstoffen niet uit. Volgens ExxonMobil is zijn klimaatplan toch „in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs” dat de Verenigde Naties in 2015 sloten om de opwarming van de aarde te beperken.

Het is de vraag of critici daarmee genoegen nemen. De baanbrekende rechtszaak in Nederland van Milieudefensie tegen olie- en gasbedrijf Shell draaide juist om de vraag hoe concreet klimaatdoelen van bedrijven moeten zijn. In die zaak oordeelde de rechter dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 met minimaal 45 procent moet hebben gereduceerd (dus in absolute zin) om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Shell is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan.

Grote vervuilers

Vorige week heeft Milieudefensie nog 29 andere „grote vervuilers” aangeschreven met de vraag of zij bereid zijn om zich eenzelfde klimaatdoel te stellen als de CO2-reductie die de rechtbank aan Shell heeft opgelegd. ExxonMobil is een van de ontvangers van die brief.

Op vragen van NRC over het antwoord van ExxonMobil hierop reageerde een woordvoerder van het bedrijf in Irving (Texas, VS) schriftelijk dat „we onze ambities voor netto nul gepubliceerd hebben”. Op de vraag of ExxonMobil de brief van Milieudefensie ziet als een voorbereiding op een rechtszaak wil het bedrijf niet ingaan.