Hij is ‘bereid te sterven voor Nederland’, zegt de bedreiger van Kaag tegen de rechter

Bedreiging Kaag Max van den B. droeg een brandende fakkel bij zich, die volgens de aangifte van Sigrid Kaag haar gezin heel bang maakte. Ze vreesden voor brand.

De 29-jarige Max van den B. in de rechtbank (links) en de 44-jarige Eline van ’t N. (tweede van rechts). Van den B. werd aangehouden nadat hij zich met een brandende fakkel had gemeld bij het huis van D66-leider Sigrid Kaag.
De 29-jarige Max van den B. in de rechtbank (links) en de 44-jarige Eline van ’t N. (tweede van rechts). Van den B. werd aangehouden nadat hij zich met een brandende fakkel had gemeld bij het huis van D66-leider Sigrid Kaag. Foto Aloys Oosterwijk/ANP

Wanneer verdachte Max van den B. plaatsneemt in de rechtszaal, kijkt hij eerst naar achteren, naar zijn vrienden op de publieke tribune. Hij kust zijn vuist en maakt een ‘strijder’-gebaar. Zijn vrienden zwaaien terug – Max zit al twee weken in voorarrest. Anderhalf uur later zal één van zijn vrienden door de politie worden verwijderd uit de rechtbank omdat hij stiekem de zitting filmde en dat kennelijk uitzond.

Van den B. (29) legt in een licht Amsterdams accent uitvoerig zijn bezwaren tegen het coronabeleid uit aan de politierechter. Hij heeft „geen spijt” van de daden waarvan hij wordt verdacht, herhaalt hij resoluut. Dit is nu eenmaal zijn „strijd tegen de massamoordenaars”. Tegen het „giftige vaccin”.

De film van die daden wordt uitgebreid bekeken in de rechtszaal. Medeverdachte Eline van ’t N. (44) is moeder van vier kinderen en heeft momenteel geen vaste woonplaats.

‘U bedreigt mij’, zei Kaag

Op woensdag 5 januari stonden ze ’s avonds samen voor de deur van het huis van D66-partijleider Sigrid Kaag (D66). Max van den B. droeg een brandende fakkel bij zich, die volgens de aangifte van Kaag haar gezin heel bang maakte. Ze vreesden voor brand. Op de film, die Eline van ’t N. maakte en live uitzond op Onrecht TV, is de paniek achter de voordeur hoorbaar. „U bedreigt mij”, zegt Kaag. „Ik bedreig niemand”, antwoordt Van den B. terwijl hij aanbelt met de fakkel in zijn hand. Op straat heeft hij al herhaaldelijk geroepen ‘NSB, weg ermee!’ en ‘dit is de Derde Wereldoorlog’.

De verdachten geloven dat echt, zo blijkt tijdens de vijf uur durende zitting. Eline van ’t N. is het wel vaak oneens met Max, over wie ze haast moederlijk zegt dat ze van hem houdt en: „Als Max eenmaal iets in zijn hoofd heeft, is hij niet meer bereikbaar voor de buitenwereld.” Zij filmt „slechts” hun acties, zegt zij, en zendt die uit „omdat dat nieuws is”. Ze is een „onderzoeksjournalist” die online toont wat de gewone media verzuimen te doen. Het gaat haar, geeft ze toe, ook wel om de ‘kijkcijfers’ – Onrecht TV heeft inmiddels duizenden, „ik denk wel een miljoen!”, kijkers en Max is daar volgens haar de held. Max is „bereid te sterven voor Nederland”, zegt hij tegen de rechter. Elines zus, blijkt later, is al maanden bezorgd over Elines „radicalisering”.

Als Max iets in zijn hoofd heeft, is hij onbereikbaar voor de buitenwereld

Eline van ’t N medeverdachte

Onrecht TV is bij elke demonstratie tegen het coronabeleid aanwezig, filmt die en zendt dat uit via internet. Elke woensdagavond houden ze een ‘lichtjestocht’ tegen de maatregelen, de overheid én het coronavaccin. Ze filmen elke confrontatie met de politie, met gezagdragers, zoals burgemeester Jan van Zanen in Den Haag, én hun huisbezoeken bij bewindslieden. Er wordt gesproken van ‘liefde’, ‘vrijheid’ en van de Great Reset, een verondersteld complot om burgers te onderwerpen aan de „belangen” van het World Economic Forum. Onder anderen elk Kamerlid dat voor de Spoedwet stemde, is de vijand, vertelt Max. Eerder stonden ze al bij minister Hugo de Jonge (CDA) op de stoep.

De rol van Eline wordt tijdens de zitting steeds duidelijker. Ze ontkent dezelfde „intenties” te hebben als Max en heeft anders dan hij wél spijt van het bezoek aan Kaags huis. Maar op filmpjes blijkt in de rechtszaal dat ook zij „Acab! Acab!” roept over onheilspellende muziek en boven beelden van rellen. ‘Acab’ betekent volgens Eline van ’t N.: „Alle corrupte ambtenaren bestraffen.” In kringen van voetbalhooligans betekent Acab „All cops are bastards.”

„Max, je bent in één klap beroemd”, zegt Van ’t N. blij tegen Van den B. nadat hij is gearresteerd voor de fakkeltocht naar het huis van Kaag. De politie heeft die gesprekken afgeluisterd en ook Eline gearresteerd. Sinds haar eerste dag in voorarrest is ze in hongerstaking.

Lees ook dit artikel: Kaag spreekt tijdens proces tegen bedreiger

De officier van justitie eist negen maanden cel tegen beide verdachten en wijst erop dat hun acties de democratie ondermijnen. Bewindslieden, zegt hij, zetten zich in voor het land en moeten ervoor verantwoording afleggen aan de Tweede Kamer, niet thuis. Hij citeert onder meer het NCTV, dat concludeert dat uit de radicale anti-coronahoek mogelijk aanslagen te verwachten zijn.

Van den B., zo blijkt halverwege de zitting, lijdt al jaren aan schizofrenie. Hij is ervoor behandeld en werd vier jaar geleden christen. God, zegt hij, wijst hem nu de weg.

De rechter veroordeelt Van den B. tot zes maanden celstraf en Van ’t N. tot vier maanden. Ook krijgen zij een gebiedsverbod voor alle straten waar leden van het kabinet wonen.

Correctie (20 januari 2022): aanvankelijk werd vermeld dat Van den B. voor de deur van minister Kaag stond, maar ze bekleedde toentertijd niet langer die functie.