Engeland schaft mondkapjesplicht en coronapas vanaf volgende week af

Coronamaatregelen Volgens premier Boris Johnson zorgen de boostercampagne en het goede gedrag van de Britten ervoor dat de maatregelen opgeheven kunnen worden.
Ook de quarantaineplicht in Engeland wordt naar verwachting binnenkort afgeschaft.
Ook de quarantaineplicht in Engeland wordt naar verwachting binnenkort afgeschaft. Foto Kirsty Wigglesworth/AP

In Engeland geldt vanaf volgende week donderdag geen mondkapjesplicht, thuiswerkplicht en coronatoegangsbewijs meer. Dat heeft premier Boris Johnson woensdag bekendgemaakt, schrijven internationale persbureaus. Ook verwacht Johnson de quarantaineplicht, die is ingesteld tot maart, niet verder te verlengen, en wanneer mogelijk eerder af te schaffen.

Britse wetenschappers geloven volgens Johnson dat de besmettingsgolf veroorzaakt door de Omikronvariant van het coronavirus over zijn piek heen is. In een sessie in het parlement zei Johnson dat de maatregelen kunnen worden opgeheven vanwege „de uitstekende boostercampagne” en de „manier waarop het publiek zich aan de strengere maatregelen heeft gehouden”.

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Engeland ligt nu dagelijks rond de 90.000. Op het hoogtepunt van de Omikrongolf lag dat aantal tegen de 200.000 per dag. Ook het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis ligt, begint de laatste dagen voorzichtig af te nemen. Een week geleden waren dat er ongeveer 19.800, nu 19.400.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Cultuurprotest begonnen, waarschuwing voor Concertgebouw en Koninklijke Schouwburg