Cultuur in opstand tegen ‘willekeur’, OMT huivert intensiever contact bij opening

Coronabeleid De cultuursector en horeca begrijpen niet waarom zij niet óók open mogen. Contact in groepen is volgens het OMT risicovol.

In het Concertgebouw in Amsterdam kunnen bezoekers geknipt worden terwijl ze luisteren naar het Concertgebouworkest.
In het Concertgebouw in Amsterdam kunnen bezoekers geknipt worden terwijl ze luisteren naar het Concertgebouworkest. Foto Peter Dejong/ AP

Geknipt worden op het podium van het Concertgebouw, terwijl het orkest speelt. Fitness tussen de schilderijen van Frans Hals in Haarlem. Nagelverzorging in de Doelen in Rotterdam met op de achtergrond Edison-winnaar Katherine Daine die hartverscheurende werken van Cole Porter zingt. In het hele land gingen woensdag musea, theaters en bioscopen voor één dag open, maar dan als ‘kapper’ of ‘sportclub’; die mogen sinds vorige week wél weer hun deuren openen.

Zo protesteert de cultuursector tegen wat gezien wordt als willekeur bij de versoepelingen van het kabinet vorige week. Waar andere sectoren onder voorwaarden open mochten, bleven de cultuur- en horecasector dicht. „Dat zélfs doortroomlocaties als musea niet open mogen, en de IKEA en de Bijenkorf wel, is niet meer uit te leggen”, zei directeur van de Museumvereniging Vera Carasso woensdag bij de presentatie van een protocol waarmee de culturele sector stelt veilig te kunnen heropenen, ongeacht het aantal besmettingen.

lees ook deze reportage van het cultuurprotest: 'De cultuursector dicht en winkels niet, is totale willekeur'

Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag op de coronapersconferentie dat hij goed snapt dat het voor cultuur en horeca „compleet oneerlijk voelt” dat zij moeten wachten. Maar volgens de premier moet het kabinet kiezen voor stapsgewijze versoepeling.

Bij heropening van musea is er vrees dat te veel mensen gaan reizen

Duidelijk was dat de heropening van het hoger onderwijs en de sportsector bovenaan het wensenlijstje van de politiek stond, vanwege de mentale en fysieke gezondheid van jongeren en de rest van de bevolking.

De cultuursector krijgt geen voorrang. Het OMT kijkt dan naar het besmettingsrisico: buiten is veiliger dan binnen, individueel contact is veiliger dan contacten in groepen en een kleinere reisafstand is minder risicovol. Winkelen en kappersbezoek worden gezien als vluchtige activiteit met een goede mogelijkheid tot afstand houden. Het OMT wilde wel dat winkelen alleen mogelijk zou zijn op afspraak, het kabinet liet dat los. Horeca- en cultuurbezoek ziet het OMT als risicovoller, omdat grotere groepen mensen langer en intensiever contact hebben. Bij heropening van musea is er vrees dat te veel mensen gaan reizen.

Kabinet hoopt volgende week goed nieuws te brengen

Het OMT praat vrijdag over verdere versoepelingen, het kabinet hoopt horeca en cultuur volgende week goed nieuws te brengen. Rutte en minister Kuipers (VWS, D66) wilden afwachten hoe hard de besmettingen oplopen, of de ziekenhuisbezetting stijgt en of er gunstige informatie over Omikron uit het buitenland komt.

Op twee van de drie punten ziet het er goed uit. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde deze week verder. Kuipers noemde dit „ontzettend goed nieuws”. Hij zei dat uit het buitenland steeds meer bevestiging komt dat Omikron minder ziekmakend is. OMT-lid en IC-arts Diederik Gommers zei tegen EenVandaag dat hij op de IC’s een grote verandering ziet. „Bij de andere varianten zag je dan dat een vijfde van de ziekenhuisopnames naar de IC kwam, en daar lijkt nu met Omikron een grote verandering op te treden. Dat aantal is op een hand te tellen.”

De enige bron van zorg is nog dat het aantal besmettingen zo explodeert, dat de samenleving wordt ontwricht. Alleen al de versoepeling van vorige week kan tot 75.000 à 100.000 besmettingen per dag leiden, berekende het OMT.

Met medewerking van Elsje Jorritsma.