brandbrief Luchtvaartconcerns vrezen ‘verstoringen’ vanwege 5G

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vrezen voor onveilige situaties vanwege de uitrol van het 5G-netwerk in de buurt van vliegvelden. Managers van de luchtvaartbedrijven vrezen dat de signalen volgens de nieuwe norm voor mobiele telefonie voor „chaos” en „massale verstoringen” in het vliegverkeer zorgen. Daardoor zouden mogelijk „tienduizenden Amerikaanse passagiers” in het buitenland vast komen te zitten. Dat staat in een dinsdag verspreide brandbrief, ondertekend door tien directeuren, onder wie die van United Airlines en Delta Air Lines.

Deze woensdag introduceren de bedrijven AT&T en Verizon 5G in de VS. De luchtvaartmaatschappijen voorzien dat naast passagiersvluchten ook vrachtvluchten en helikopters hinder ondervinden. De vervoerders zullen moeite hebben „mensen, zendingen, vliegtuigen en bemanning” op tijd op de juiste locatie te krijgen. Daarom roepen ze de Amerikaanse regering op tot een „onmiddellijke interventie”. De luchtvaartbedrijven vrezen dat de 5G-signalen de technologie aan boord van de toestellen storen.

De telecom-providers spreken tegen dat hun 5G-signalen vliegtuigen kunnen hinderen. Ze wijzen erop dat 5G in bijna veertig landen is uitgerold zonder nadelig effect voor de luchtvaart.