Zeker drie doden op Tonga na tsunami, aslaag verhindert landing hulpvliegtuigen

Stille Oceaan Over de totale schade als gevolg van de ramp op Tonga is nog altijd weinig duidelijk. Op eerste luchtfoto’s is te zien dat de eilandengroep bedolven is onder een laag as.
Vulkanisch as bedekt delen van de eilandengroep Tonga, zo is te zien op foto's genomen door de krijgsmacht van Nieuw-Zeeland.
Vulkanisch as bedekt delen van de eilandengroep Tonga, zo is te zien op foto's genomen door de krijgsmacht van Nieuw-Zeeland. Foto Vanessa Parker/New Zealand Defense Force/AP

Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van een tsunami veroorzaakt door een onderzeese vulkaanuitbarsting, die de eilandengroep Tonga zaterdag trof. Dat melden internationale persbureaus dinsdag. Vooral de eilanden Mango, Fonoifua, en Nomuka zijn zwaar getroffen: op Mango zijn alle (enkele tientallen) woningen verwoest.

Over de totale schade en het aantal slachtoffers is nog altijd weinig duidelijk, aangezien communicatielijnen met de eilandengroep in de Stille Oceaan verbroken zijn: de ramp verwoestte een zeekabel die nodig is voor internationaal contact. Hulpvliegtuigen uit Nieuw-Zeeland konden dinsdag bovendien niet landen vanwege een dikke aslaag die op de landingsbaan van het grootste vliegveld van Tonga ligt.

Het is Nieuw-Zeeland (op zo’n 2.000 kilometer van Tonga) en Australië (ruim 3.200 kilometer) maandag wel gelukt inspectievluchten te sturen richting Tonga, dat ruim 100.000 inwoners telt en bestaat uit zo’n 170 verschillende eilanden, om de schade te kunnen opmaken. Defensie in Nieuw-Zeeland heeft inmiddels eerste luchtfoto’s van de eilandengroep gedeeld. Daarop is te zien dat verschillende eilanden en plaatsen bedolven zijn onder een laag as.

De minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland Nanaia Mahuta zei dinsdag dat het verkrijgen van drinkwater „in dit stadium een van de hoogste prioriteiten is voor Tonga”. Waarschijnlijk hebben de tsunami en vulkanische aswolken de drinkwatervoorraden van het eiland verontreinigd. Nieuw-Zeeland heeft naast hulpvliegtuigen ook marineschepen gestuurd met aan boord water en andere hulpmiddelen, al kan het nog dagen duren voordat deze aankomen. Het land beloofde bovendien 1 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (595.000 euro) aan hulpgelden. Ook Australië heeft marineschepen naar de eilandengroep gestuurd.

Lees ook: Explosie van onderzeese vulkaan

Peruaanse olievlek

De uitbarsting van de onderzeese vulkaan zaterdag heeft ook een nasleep op het Zuid-Amerikaanse continent. In de wateren bij Peru, ruim 10.000 kilometer verderop, werden ongewoon hoge golven gemeten als gevolg van de uitbarsting. Daardoor is dinsdag een olievlek ontstaan voor de Peruaanse kust: een tanker, die bezig was olie in een raffinaderij op zee te pompen, raakte door de hoge golven aan het schommelen. Het schip verloor daarbij een onbekende hoeveelheid van de brandstof.

Hulpdiensten zouden aan het werk zijn om de vlek op te ruimen. Wat de gevolgen zijn van de olievlek voor het zeeleven nabij Peru, is niet bekend. Aan de Peruaanse kust, even ten zuiden van de hoofdstad Lima, kwamen afgelopen weekend al twee vrouwen om het leven als gevolg van de hoge golven. In het zuiden van het land kwamen verschillende kustgebieden onder water te staan en moesten tientallen mensen worden gered.