Strop van 2,6 miljoen voor cryptogroep die prentenboek wilde verzilveren

Cryptokunst Cryptogroep Spice DAO wilde een NFT maken van een duur prentenboek. Het boek bleek al jaren online te staan.

Het prentenboek Dune uit 1975, van Frank Herbert, Alejandro Jodorowsky, Jean Giraud e.a.
Het prentenboek Dune uit 1975, van Frank Herbert, Alejandro Jodorowsky, Jean Giraud e.a. Foto Christie's

Een vergissing van ruim 2,6 miljoen euro. Zo kan de aankoop van een prentenboek door de cryptogroep Spice DAO worden gekwalificeerd. De groep wilde NFT’s van de prenten maken, maar veronderstelde ten onrechte met het boek ook de auteursrechten te hebben gekocht. Dat heeft The Art newspaper maandag gemeld.

Het gaat om een boek uit 1975 van de Frans-Chileense filmmaker Alejandro Jodorowsky met schetsen, storyboards en kostuumontwerpen voor een nooit gerealiseerde verfilming van ‘Dune’ de legendarische, zesdelige sciencefictionroman van de Amerikaanse schrijver Frank Herbert (1920-1986).

Lees ook: NFT’s zijn de hype van 2021 en zijn miljoenen waard

Christie’s veilde eind november in Parijs een van de naar schatting tien exemplaren van dit boek met een richtprijs van 25.000 euro. Het boek werd na een lange biedstrijd voor het honderdvoudige gekocht door Spice DAO: 2.660.000 euro.

Met een tweet maakte de groep direct na de aankoop bekend het boek online publiek te zullen maken en NFT’s te verkopen van de tekeningen. Daarna zou het boek publiekelijk worden verbrand, een actie waarvan ook weer een NFT aangeboden zou worden.

Vergissing

Spice DAO vergiste zich op twee punten. Het kocht met het boek niet de auteursrechten. Die liggen bij de Herbert Limited Partnership. Bovendien is het boek al jaren integraal online gratis te bekijken.

Een van de prenten uit het boek Dune uit 1975 Foto Christie's

Het bestaan van het boek kwam uitgebreid aan bod in Jodorowsky’s Dune, een in 2013 uitgebrachte documentaire over de plannen van Jodorowsky. Hij had een veertien uur durende speelfilm in gedachten met een rol voor de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí en een soundtrack door Pink Floyd.

De Frans-Canadese regisseur Denis Villeneuve verfilmde Dune vorig jaar. Die zeer goed ontvangen film duurt tweeënhalf uur.