Nibud: koopkracht huishoudens daalt gemiddeld 40 euro per maand

Inflatie Het Nibud voorspelt de sterkste koopkrachtdalingen in jaren als gevolg van de hoge inflatie. Huishoudens die hun inkomen niet zien stijgen, kunnen te maken krijgen met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim 200 euro per maand.
Winkelend publiek in het centrum van Roermond op zaterdag.
Winkelend publiek in het centrum van Roermond op zaterdag. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Nederlandse huishoudens verliezen dit jaar fors aan koopkracht wegens stijgende prijzen. Gemiddeld gaan gezinnen er maandelijks met ongeveer 40 euro op achteruit. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van berekeningen, meldt het ANP.

Het Nibud voorspelt de sterkste koopkrachtdalingen in jaren. Huishoudens die hun inkomen niet zien stijgen, kunnen te maken krijgen met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim 200 euro per maand, aldus het Instituut. Tweeverdieners met meerdere kinderen kunnen er meer dan 100 euro per maand op achteruitgaan.

„We zien dat grote groepen huishoudens iedere maand tientallen euro’s minder te besteden hebben”, zegt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, in een verklaring. Hij maakt zich vooral zorgen om „de meer dan twee miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren om alle rekeningen betaald te krijgen.”

Lees ook: Nederlandse inflatie in december was 5,7 procent

Hoge energieprijzen

Volgens de onderzoekers is de hoge inflatie de oorzaak van het verlies aan koopkracht voor veel huishoudens. Die is fors aangewakkerd door hoge energieprijzen. Met name gas en elektriciteit zijn de afgelopen maanden flink duurder geworden. Hoewel het kabinet de belasting op energie heeft verlaagd, en huishoudens met lage inkomens van gemeentes een tegemoetkoming kunnen krijgen voor hun energiekosten, is dat volgens de onderzoekers niet genoeg om het verlies aan koopkracht op te vangen.

Het Nibud is bij zijn berekeningen uitgegaan van een inflatie van 3 procent, zoals De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt voor dit jaar. Als de inflatie hoger uitvalt, zullen veel huishoudens er nog harder op achteruit gaan, waarschuwt het Instituut.