Een diep decolleté betekent niet dat je eraan mag voelen, Jeroen

Japke-d. denkt mee

Hoe zorg je ervoor dat vrouwen en mannen gelijk behandeld worden op het werk? maakte een ‘feminisme voor dummies’. Puntje 1: „Een vrouw op het werk is er niet voor de notulen en de koffie.”
Illustratie Tomas Schats

Vorige week schreef ik over het nieuwe kabinet dat voor het eerst in de geschiedenis uit evenveel vrouwen als mannen bestaat, en werd ik overspoeld met positieve reacties. Zoveel mensen die herkenden hoe bizar het eigenlijk is dat vrouwen en mannen nog steeds niet gelijk worden behandeld op het werk – ik vond dat hartverwarmend.

En dus kreeg ik het idee om vrouwen op Twitter eens te vragen wat hen op hun werk zou helpen om de ongelijkheid tussen de seksen te verkleinen. Daar kreeg ik zoveel antwoorden op die ook al in de jaren zestig (!) gegeven werden, dat het me nuttig leek maar eens een ‘feminisme voor dummies’ te maken. Om bij de koffieautomaat te hangen als je ooit weer teruggaat naar kantoor. Alleen voor dummies hoor! Jullie weten dit natuurlijk allang.

1. Veel mensen zullen nu misschien van hun stoel vallen, maar vrouwen zijn er op het werk niet voor de koffie, de notulen, de vaatwasser of het versturen van bloemetjes of verjaardagskaarten. Echt, mannen kunnen dit ook! Je zal je verbazen.

2. Vrouwen willen hetzelfde salaris voor hetzelfde werk. In 2020 bedroeg de ‘onverklaarde’ loonkloof tussen vrouwen en mannen 4 procent bij de overheid en 7 procent in het bedrijfsleven. Weg ermee.

3. Stop met stereotyperen. Vrouwelijke eigenschappen bestaan niet, mannelijke eigenschappen ook niet – dat zijn menselijke eigenschappen. Mannen kunnen dus ook vinnig, empathisch, onervaren, sociaal en hysterisch zijn; net als vrouwen daadkrachtig, competent, arrogant en veelbelovend.

Als een vrouw (je) de waarheid zegt, is ze niet meteen bitchy, emotioneel of een k*twijf, en kun je nog prima een biertje met haar drinken. Het woord ‘carrièrevrouw’ gebruiken we alleen als we ook de term ‘carrièreman’ gaan gebruiken.

4. Vrouwen met vakkennis of ambities zijn niet ‘bazig’, maar hebben gewoon, euh, vakkennis en ambities. Vrouwen hoeven hun eigen vakgebied dus niet uitgelegd te krijgen op borrels, Twitter, congressen en vergaderingen.

5. De mening of het advies van een vrouwelijke expert kun je gerust aannemen. Die hoef je niet eerst door een mannelijke expert te laten bevestigen.

6. En nu we het toch over experts hebben: als je als man gevraagd wordt in een panel of aan een talkshowtafel te gaan zitten met louter mannen, weiger dan je medewerking. Klaar mee.

7. Vrouwen maken graag hun zin af, in plaats van steeds onderbroken te worden. Ook wat dat betreft zijn het net mannen. Het helpt als een man tijdens een vergadering af en toe zegt: „Goed punt, Hanke”, of: „Laat Sigrid eens uitpraten, Wopke” (namen willekeurig gekozen).

8. Als een vrouw zegt dat je met een grapje of opmerking over een grens gaat, hou dan eens vijf minuten je mond. Heerlijk.

9. Onderzoek wijst uit dat als meer vrouwen tot een beroepsgroep toetreden, de status ervan daalt, net als het salaris. Fijn als dat stopt.

10. Stop met vragen of ze minder gaat werken als een collega zwanger is. Stop als leidinggevende met vragen of ze (nog meer) kinderen wil. Of als je het per se wil vragen, vraag het dan ook aan (aanstaande) vaders.

11. Als vrouwen hun kinderen vier dagen of meer per week naar de opvang brengen en je keurt dit af, geef dan niet alleen de moeder, maar ook de vader dezelfde afkeurende blik.

12. Dat een vrouw een diep decolleté heeft, wil niet zeggen dat je eraan mag voelen of een hand op haar bil mag leggen, Jeroen, Evert en Albert (namen niet willekeurig gekozen).

13. Het zou helpen als je met goed werk, competentie en bescheidenheid ook de baas kunt worden en niet alleen met machismo, geleuter, een leuter, agressie, dominant gedrag en nutteloos profileren.

14. Als ouders de vader als eerste aanspreekpunt hebben opgegeven bij school of kinderdagverblijf, bél dan ook de vader bij een calamiteit of luizen en niet toch weer de moeder.

15. Nope. Vrouwen zijn niet ‘handiger’ in het opvangen van kinderen of met andere onverwachte pleuris thuis dan mannen, zoals ik mensen soms hoor beweren. Sterker nog, als je een hotshot bent op je werk, ben je dat zeker thuis!

16. Gelijk ouderschapsverlof voor vrouwen en mannen. Zodat vaders en moeders evenveel ervaring opdoen met de verzorging van hun kind en werkgevers eraan wennen dat het niet altijd de vrouw is die alles oplost.

Verder kreeg ik veel suggesties van werkende vrouwen over kinderopvang. Dat opvang gratis moet worden bijvoorbeeld, of dat in schooltijd sport, muziek en zwemmen wordt aangeboden zodat ze hun kinderen niet meer van hot naar her hoeven rijden, maar die snapte ik niet. Want hoezo is dat typisch iets voor vrouwen? Goede opvang en het chaufferen van kinderen lijkt mij evenzeer zaak en een taak voor vaders, toch? Enfin.

Volgende week vraag ik het aan mannen, wat zij nodig hebben om gelijker te worden behandeld op hun werk!

Heel benieuwd.

Dit waren de Parels deze week op Twitter