Laatste nieuws coronacrisis

Protest cultuursector gaat door, ondanks handhaving verschillende gemeenten

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Kapsalon Theater gaat ondanks handhaving gewoon door

De protestactie van de cultuursector, Kapsalon Theater, gaat woensdag gewoon door, ondanks waarschuwingen van verschillende burgemeesters dat er gehandhaafd zal gaan worden. Dat heeft Diederik Ebbinge, een van de initiatiefnemers van de actie, dinsdag gezegd in het televisieprogramma M op NPO 1. Hij werd persoonlijk door burgemeester Femke Halsema gebeld met het nieuws dat de politie in Amsterdam de coronamaatregelen zal gaan handhaven tijdens de actie.

„Dan zakt je broek op meerdere fronten af”, omschreef Ebbinge zijn gevoelens daarover. „Ik ben helemaal geen actievoerder, maar dit voelde voor mij als het moment waarop het misschien wel goed is om te besluiten dat we niet meer het braafste jongetje van de klas zijn. Dit is de nerd op zijn bek timmeren”, vindt de acteur en cabaretier. Naast Halsema hebben onder meer ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, laten weten woensdag te zullen handhaven.

In een schriftelijke reactie laat de organisatie van Kapsalon Theater weten de aankondigingen van handhaving te zien als het „last-minute verpesten” van een actie die „in principe binnen de regels gaat zijn”. De initiatiefnemers spreken de hoop uit dat de „dreigende handhaving” pas tegen het einde van het protest zal plaatsvinden.

Voor Kapsalon Theater worden woensdag door het hele land cultuurinstellingen omgebouwd tot kapperszaak, massagesalon of nagelstudio, omdat deze onder de huidige coronamaatregelen – in tegenstelling tot de cultuursector – wel open mogen. Deelnemende instellingen in Hoorn hoeven niet te vrezen voor sancties: burgemeester Jan Nieuwenburg heeft laten weten hen „een kans te willen geven een statement te maken”. Het moet volgens hem wel bij een eenmalige actie blijven. „Als de instellingen ook op andere dagen of buiten de afgesproken tijden om opengaan, volgen er wel waarschuwingen en sancties”, liet hij weten.

Op het podium in het Amsterdamse theater De Kleine Komedie staan twee kappersstoelen. Foto Ramon van Flymen/ANP

Halsema: Amsterdam gaat handhaven bij protestacties cultuursector

De gemeente Amsterdam staat niet toe dat kunst- en cultuurorganisaties hun panden ombouwen tot kapsalons om zo de coronamaatregelen te omzeilen en toch open te kunnen. Als ze dat toch doen, kunnen ze handhaving verwachten. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema dinsdag in een brief aan hoofdstedelijke vertegenwoordigers van de kunst- en cultuursector.

Een aantal van hen heeft bekendgemaakt hun gebouwen woensdag om te bouwen tot massagestudio, kapsalon of schoonheidssalon, zodat ze toch bezoekers kunnen ontvangen. Verspreid over het hele land hebben culturele instellingen dergelijke protestacties aangekondigd.

Eerder liet de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls weten te handhaven. Ook de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waar 22 gemeenten bij zijn aangesloten, hebben daarvoor gewaarschuwd. De protestactie draagt de naam Kapsalon Theater. De organisatie daarachter laat dinsdag weten met een reactie te komen gericht aan de gemeenten die de actie niet toestaan.

Halsema toont wel begrip voor de sectoren. „Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad”, aldus de burgemeester. „Nu dat fundament al zo lang is weggevallen, begrijpen wij uw teleurstelling en ook de financiële noodzaak voor perspectief.”

Brief gemeente
Daarom zegt ze bij het kabinet om „onophoudelijke aandacht” te vragen voor de culturele sector tijdens de coronapandemie. Zo stuurde de gemeente vorige week een brief aan minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media, D66) over de zorgen die heersen over de cultuursector.

Het wegvallen van cultureel aanbod heeft volgens de Amsterdamse wethouder Touria Meliani een „negatief effect op de mentale gezondheid”, met onder andere stress, eenzaamheid en vermoeidheid onder jongeren tot gevolg. „Zij missen een uitlaatklep en de mogelijkheid tot sociaal contact – iets wat kunst en cultuur hen kunnen bieden.”

Ondanks het verzoek van de gemeente kondigde het kabinet diezelfde dag aan dat de cultuur- en kunstinstellingen voorlopig dicht blijven. Halsema stelt in de brief dat de gemeente de wet moet respecteren en handhaven. Als vertegenwoordigers uit de sector elders in de stad willen demonstreren, belooft de burgemeester dat te faciliteren.

Omikron: besmettelijk als mazelen, maar niet heel ziekmakend – voorlopig

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk daalt op dit moment het aantal coronabesmettingen, maar Denemarken en Nederland zitten nog flink in de lift. Maar wat betekenen die cijfers eigenlijk? Weten we nu al meer over hoe gevaarlijk de Omikronvariant werkelijk is? Drie vragen over de stand van zaken.

Lees hierhet hele artikel over de Omikronvariant

Ruim 31.000 testuitslagen geregistreerd, aantal valt lager uit door storing

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 31.426 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 11.046 minder dan een etmaal eerder, blijkt dinsdag uit cijfers van het RIVM. Door een technische storing bij het RIVM zijn niet alle meldingen binnengekomen, waardoor het aantal een stuk lager ligt.

‘Helft ouders wil hun kind niet laten inenten’

De helft van de ouders met kinderen tussen de vijf en twaalf jaar oud zegt niet van plan te zijn om hun kind te laten inenten tegen het coronavirus. Dat blijkt dinsdag uit een enquête van I&O Research. Een kleinere groep van 35 procent van de ouders zegt hun kind juist ‘zeker wel’ of ‘waarschijnlijk’ te willen laten vaccineren. De vaccinatiebereidheid onder ouders van jonge kinderen is daarmee ongeveer gelijk ten opzichte van juni en december.

Het draagvlak voor vaccinatie van minderjarigen is de afgelopen maand wel afgenomen onder alle Nederlanders, dus ook die zonder kinderen. Vond in december nog ongeveer de helft van de mensen dat minderjarigen gevaccineerd moeten worden, nu is dat nog iets meer dan een derde. Voor de groep ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar is nu nog 22 procent voorstander van de mogelijkheid om kinderen tot achttien jaar te laten inenten, waar dat een maand eerder nog 36 procent was.

Het onderzoek van I&O Research werd uitgevoerd in opdracht van de NOS. Het onderzoeksbureau vroeg 2.230 Nederlanders van achttien jaar of ouder tussen afgelopen vrijdag en maandag om hun mening. De steekproef is volgens I&O representatief voor alle volwassen Nederlanders.

Nieuw weekrecord: 242.961 positieve coronatests

Tussen 13 en 18 januari zijn in Nederland 242.961 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een nieuw weekrecord, zo blijkt dinsdag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM). Een week eerder waren er nog 201.536 besmettingen.

In de afgelopen week zijn 647 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Van hen moesten 94 patiënten op de intensive care verzorgd worden. Het RIVM registreerde 63 sterfgevallen, dat is bijna de helft minder dan een week eerder, toen er nog 116 overlijdens waren als gevolg van het coronavirus.

Hongkong ruimt meer dan 1.000 Nederlandse hamsters na coronabesmettingen

Meer dan duizend Nederlandse hamsters komen op tragische wijze aan hun einde in Hongkong. De geïmporteerde knaagdieren moeten op last van de Hongkongse autoriteiten worden geruimd na een coronauitbraak in dierenwinkel Little Boss, waar zij verkocht werden. Dat berichten internationale media dinsdag. De eigenaar van de zaak, enkele klanten en meerdere hamsters testten positief op de Deltavariant van het virus - die al enkele maanden niet meer in het land was geconstateerd. Uit voorzorg moeten zo’n 150 kopers van hamsters zich melden bij een quarantainefaciliteit van de Hongkongse overheid.

De autoriteiten vrezen dat het virus van een mens is overgesprongen naar de hamsters. Hoewel wetenschappers inschatten dat de hamsters het virus op hun beurt niet over kunnen dragen aan mensen, zijn volgens de Hong Kongse gezondheidsminister Sophia Chan voorzorgsmaatregelen nodig „om voorzichtig te blijven”. Ook andere huisdieren die onlangs in de stad arriveerden, waaronder konijnen en chinchillas, worden geruimd. De stad schort de import van huisdieren op. Alle 34 dierenwinkels die hamsters verkochten, moeten van de autoriteiten sluiten om geïnspecteerd en schoongemaakt te worden.

Hongkong doet momenteel verwoede pogingen om verspreiding van de onlangs opgedoken Omikronvariant tegen te gaan. Op dit moment kent de stadstaat enkele tientallen gevallen, na meer dan drie maanden zonder coronagevallen te zijn geweest waarvan de bron niet achterhaald kon worden. De autoriteiten zien het door strenge controle heen glippen van bevroren voedsel, internationale post en dieren als mogelijke oorzaken van oplevingen van het virus, meldt persbureau Bloomberg.

Tweeduizend dieren in de dierenwinkel waar de hamsters werden verkocht, moeten worden geruimd. Foto Kin Cheung/AP

Aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zakt tot onder de 1.200

Momenteel liggen er 1.185 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 54 minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Met name op de verpleegafdelingen is een afname te zien: in een etmaal is het aantal patiënten dat daar aan Covid-19 wordt verzorgd met veertig afgenomen. Op de IC’s liggen momenteel 302 coronapatiënten, 14 minder dan 24 uur geleden.

Sinds dinsdag zijn er zeven nieuwe coronapatiënten op de IC’s opgenomen, tegenover honderd op de verpleegafdelingen.

Het aantal positieve tests neemt al wekenlang toe. Deze week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met 42.000 een recordaantal. Toch zijn deze cijfers nog niet terug te zien in het aantal ziekenhuisopnames, hoewel het LCPS wel verwacht dat dit aantal de komende weken nog gaat stijgen.

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar uitgenodigd voor een coronavaccinatie

Ouders van kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder verhoogd medisch risico worden vanaf vandaag uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Kinderen krijgen een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin, met daarin een derde van een ‘volwassen’ dosis. De eerste van de twee prikken worden vanaf volgende week gezet.

Afgelopen december gaf de Gezondheidsraad groen licht voor het vaccineren van jonge kinderen. De voordelen wegen volgens de raad op tegen de nadelen. Een mogelijk nadeel is dat kinderen kort na de prik milde bijwerkingen kunnen ervaren, zoals vermoeidheid of hoofdpijn. Ernstige bijwerkingen zijn volgens de raad zeldzaam.

Daartegenover staat dat een prik veelal voorkomt dat een kleine groep kinderen ernstig ziek wordt door Covid-19, hoewel de ziekte in de meeste gevallen mild verloopt. Verder zijn er volgens de raad „indirecte” gezondheidsvoordelen. Sommige jonge kinderen hebben leerachterstanden of voelen zich eenzaam door onder meer de schoolsluitingen. Het vaccineren van jonge kinderen voorkomt mogelijk dat scholen opnieuw de deuren moeten sluiten, waardoor kinderen onder meer sociaal contact met leeftijdsgenoten niet hoeven te missen.

Onderzoek: 2G heeft door Omikron weinig zin

Het invoeren van een zogeheten 2G-beleid, waarbij alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen van het coronavirus worden toegelaten tot bepaalde openbare locaties, zou op dit moment weinig effect hebben. Dat concluderen onderzoekers die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschillende scenario’s hebben geanalyseerd.

Het 2G-beleid is politiek omstreden. De vorige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) is voorstander, maar schoof invoering van de maatregel afgelopen maand op de lange baan omdat er onvoldoende steun voor was in de Tweede Kamer. Om de effectiviteit van 2G te inventariseren, heeft het ministerie een onderzoek laten uitvoeren door onder meer de TU Delft en het UMC Utrecht.

De belangrijkste factoren die bepalen of en welk coronatoegangsbewijs nut heeft, is de mate waarin de bevolking beschermd is door vaccinatie dan wel een eerdere coronabesmetting, concluderen de onderzoekers. Zij hebben gekeken naar de periode november tot en met januari. De Omikronvariant van het coronavirus, die nu dominant is in Nederland, omzeilt de immuniteit van een gevaccineerde of genezen persoon gemakkelijker dan de vorige varianten. Hierdoor kunnen ook zij die eerder beschermd waren het virus weer op anderen overdragen. Bovendien blijken ongevaccineerden die door een 2G-beleid van bepaalde openbare plekken zouden worden geweerd desondanks contact te zoeken met mensen met een hoog besmettingsrisico. Hierdoor zou het virus nog altijd de kans krijgen zich te verspreiden.

ChristenUnie
Het invoeren van 1G, waarbij alleen een negatieve test afdoende is, is volgens de onderzoekers veel effectiever. Dat beleid zou dan op zo veel mogelijk locaties moeten worden ingezet. In „de meest optimale situatie” drukt het invoeren van 1G op locaties behalve school en thuis het reproductiegetal tot wel 45 procent omlaag.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, D66) heeft de bevindingen van de onderzoekers dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Of de conclusies betekenen dat het kabinet zal afzien van 2G, blijkt niet uit zijn begeleidende brief. Hij stuurt het rapport door zodat de Kamer „de uitkomsten kan meenemen”.

Met name coalitiepartij ChristenUnie is kritisch op het 2G-beleid. Tweede Kamerlid Mirjam Bikker, die namens de ChristenUnie het woord voert over de coronacrisis, noemt dit onderzoek in een verklaring op Twitter een „kantelpunt”. Bikker pleit voor het 1G-beleid en is voorstander van „vaker en laagdrempeliger testen”.

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC op dinsdag 18 januari verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis.

Lees hier het coronablog van maandag 17 januari terug