Amerikaanse luchtvaartbedrijven vrezen voor ‘massale verstoringen’ vanwege 5G

Brandbrief Tien Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vrezen dat de uitrol van het 5G-netwerk in de buurt van vliegvelden voor problemen zorgt. Ze zijn bang dat „tienduizenden” passagiers daardoor vast komen te zitten.
De implementatie van 5G is al twee keer verplaatst in de VS.
De implementatie van 5G is al twee keer verplaatst in de VS. Foto Bryan Woolston/Reuters

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vrezen voor onveilige situaties vanwege de uitrol van het 5G-netwerk in de buurt van vliegvelden. Directeuren van de luchtvaartbedrijven vrezen dat de 5G-signalen voor „chaos” en „massale verstoringen” in het vliegverkeer zullen zorgen. Daardoor zouden mogelijk „tienduizenden Amerikaanse passagiers” in het buitenland vast komen te zitten. Dat staat in een brandbrief, die dinsdag is ondertekend door tien directeuren, onder wie die van United Airlines en Delta Air Lines.

Woensdag introduceren de bedrijven AT&T en Verizon 5G in de VS. De luchtvaartmaatschappijen voorzien dat naast passagiersvluchten ook het vrachtverkeer en helikopters hinder zullen ondervinden. De vervoerders zullen moeite hebben om „mensen, zendingen, vliegtuigen en bemanning” op tijd op de juiste locatie te krijgen. Ze vrezen zelfs voor een stilstand van „de handel in het land” en stellen dat de gevolgen voor de economie „niet te overzien” zijn.

Lees ook: Hoe ongezond is 5G?

Daarom roepen ze de Amerikaanse regering op tot een „onmiddellijke interventie”. Het 5G-netwerk zou volgens de bedrijven verder dan één mijl (ongeveer 1,6 kilometer) van de belangrijkste start- en landingsbanen van de luchthavens moeten worden uitgerold. De luchtvaartbedrijven vrezen anders dat de 5G-signalen de technologie aan boord kunnen verstoren. Het gaat volgens de organisaties bijvoorbeeld om apparatuur die piloten gebruiken om de afstand te berekenen bij landingen met beperkt zicht.

Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai heeft volgens verschillende Amerikaanse media dinsdag besloten de vluchten naar negen luchthavens in de VS op te schorten. De Emirates-toestellen vliegen niet op onder meer Boston, Miami en San Francisco. De zorgen bij de Amerikaanse bedrijven over de mogelijke gevolgen van 5G voor de technologie in de toestellen vormen de aanleiding voor Emirates om de vluchten voorlopig te annuleren. Het is nog niet bekend hoelang de luchtvaartmaatschappij uit Dubai de negen luchthavens zal mijden.

Veertig landen

Het Witte Huis heeft vooralsnog niet gereageerd op de brief van de luchtvaartsector. Aanvankelijk stond de introductie van 5G in de VS in november op de agenda, maar Verizon en AT&T hebben dat verplaatst onder meer na weerstand van de luchtvaartindustrie. De providers ontkennen dat de frequenties voor schade zorgen bij vliegtuigen. Ze wijzen erop dat 5G in bijna veertig landen is uitgerold en dat daar geen gevolgen voor de luchtvaartindustrie zijn ontstaan.

Nederland rolde in de zomer van 2020 het 5G-netwerk uit. De techniek maakt zowel het radionetwerk als het systeem dat dataverkeer regelt sneller. Daardoor gaan internetverbindingen op telefoons die 5G ondersteunen sneller. In Nederland heerst enige weerstand tegen de techniek, omdat tegenstanders bang zijn voor straling van de 5G-zendmasten. Wetenschappers stellen dat de straling niet aantoonbaar ongezond is.