Schotland zet vol in op windenergie

ScottishPower Shell gaat twee drijvende windparken voor de Schotse kust bouwen. Die maken deel uit van grote energie-ambities van Schotland.

Het windpark Egmond aan Zee is volledig in handen van Shell.
Het windpark Egmond aan Zee is volledig in handen van Shell. Foto Sijmen Hendriks/Hollandse Hoogte

Shell gaat twee op zee drijvende windparken voor de kust van Schotland bouwen. Het olieconcern doet dit samen met de Schotse energieleverancier ScottishPower. De parken moeten in de toekomst genoeg elektriciteit opwekken voor zes miljoen huishoudens.

Schotland maakte maandag bekend dat het grote plannen heeft voor wind op zee. Naast de twee windparken waarbij Shell een rol speelt, zijn er nog eens vijftien andere succesvolle aanbestedingen. Onder meer het Belgische DEME, BP en Vattenfall hebben ook groen licht gekregen om parken te gaan bouwen. In totaal hadden 74 consortia een bieding gedaan.

De meeste parken, ten oosten van Schotland, krijgen geen vaste fundering omdat de zee daarvoor te diep is. De windparken aan de Nederlandse Noordzeekust hebben een vaste fundering, wat in de praktijk een stuk goedkoper is. Dat is mogelijk omdat de zee bij de Nederlandse locaties minder dan vijftig meter diep is. In de Schotse wateren komen de windmolens van slechts zes van de zeventien parken op de zeebodem te staan.

Ruim het dubbele van Nederland

Worden alle plannen inderdaad uitgevoerd, dan kan Schotland rekenen op een vermogen van liefst 25 gigawatt. Ter vergelijking: n Nederland gaat het huidige beleid, geformuleerd in een recente brief van het kabinet, uit van 21 gigawatt in 2031. Nooit eerder is op zo’n grote schaal de techniek van drijvende windparken uitgetest. Volgens Keith Anderson, bestuursvoorzitter van ScottishPower, wordt windenergie „de basis voor de energiemix voor het Verenigd Koninkrijk”.

Lees ookHoe gaat Shell de emissies straks inperken?

Als alle bouwplannen de komende jaren realiteit worden, levert dat de Schotse autoriteiten 700 miljoen pond (835 miljoen euro) aan rechten van de exploitanten op. „Boven op de voordelen voor het klimaat zorgt dit project voor grote investeringen in de Schotse economie”, zei Simon Hodge van Crown Estate Scotland in een toelichting op de toewijzing. Naast de 700 miljoen pond aan inkomsten gaat het om miljarden aan investeringen die volgens hem ten goede aan de Schotse economie komen.

De nieuwe windparken die Shell en ScottishPower de komende jaren gaan bouwen heten MarramWind en CampionWind. Beide parken zijn relatief groot: zij zijn goed voor een vermogen van 5 gigawatt, 20 procent van het totaal van de zeventien parken. Het is nog niet bekend wanneer welke projecten afgerond moeten worden. Ook staat niet vast dat alle zeventien parken gerealiseerd worden. Dat is onder meer afhankelijk van het verkrijgen van allerhande vergunningen. Crown Estate Scotland, namens de overheid onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de kust, spreekt van „de eerste fase van een lang proces”.

Nederlandse windenergie

Shell en ScottishPower zeggen zelf nog geen definitieve investeringsbeslissing te hebben genomen. De twee partners hebben gezamenlijk al voor 2 gigawatt aan windparken op zee gebouwd en hebben nog eens 11 gigawatt in ontwikkeling.

In Nederland is Shell voor 100 procent eigenaar van het windpark Egmond aan Zee. Dat park, waarin 37 turbines staan, is al in 2007 in bedrijf gekomen en heeft een vermogen van 108 megawatt (0,1 gigawatt). Van veel recentere datum is Borssele III/IV, dat een vermogen heeft van 0,7 gigawatt. Dat park, gelegen voor de kust van het Zeeuwse Walcheren, is onder meer door Shell, Eneco en Van Oord gebouwd en is sinds 2021 operationeel.