RTL stopt voorlopig ook met The Voice Kids en The Voice Senior

Machtsmisbruik The Voice Kids en The Voice Senior worden, net als The Voice of Holland, voorlopig niet uitgezonden. RTL wil eerst „meer duidelijkheid” over het vermeende seksuele wangedrag achter de schermen van The Voice.
The Voice Kids werd sinds 2012 uitgezonden op RTL 4.
The Voice Kids werd sinds 2012 uitgezonden op RTL 4. Foto Laura Oldenbroek/ANP

RTL schort de uitzendingen van de talentenjachten The Voice Kids en The Voice Senior voor onbepaalde tijd op. Dat meldt RTL Nieuws maandag. De uitzendingen zijn stopgezet totdat er „meer duidelijkheid” is over het vermeende seksueel grensoverschrijdende gedrag en machtsmisbruik achter de schermen van The Voice of Holland. Zaterdag maakte RTL al bekend dat programma voorlopig niet meer uit te zenden.

Onder anderen The Voice of Holland-jurylid Ali B, die ook jurylid is bij kindertalentenjacht The Voice Kids, wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. Het BNNVARA-programma BOOS maakte zaterdag bekend met vrouwen te hebben gesproken die zeggen slachtoffer te zijn van misstanden achter de schermen van The Voice of Holland. Vanaf donderdag is de BOOS-aflevering over de talentenjacht te zien op YouTube. Ali B ontkent de beschuldigingen.

Het nieuws van BOOS heeft veel teweeggebracht. D66-staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) heeft The Voice-kandidaten die slachtoffer zijn geworden van misstanden achter de schermen opgeroepen om aangifte te doen, schrijft persbureau ANP maandag. „Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Voor mij geldt hier echt zero tolerance.” Het Openbaar Ministerie doet momenteel onderzoek naar aanleiding van de aangiftes die al zijn gedaan.

ITV, de producent van The Voice of Holland, maakte maandag bekend dat het ook een onderzoek heeft ingesteld. Dat zal worden uitgevoerd door externe onderzoekers. De productiemaatschappij roept slachtoffers ook op om zich te melden.

Ik hou van Holland

Naast Ali B worden ook The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen en een onbekend aantal andere bij The Voice betrokken personen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van het programma. Presentatrice en actrice Linda de Mol liet maandag weten dat ze haar werkzaamheden „de komende tijd” neerlegt. Ze heeft haar relatie met Rietbergen, die schuld heeft bekend, verbroken en heeft tijd nodig om dat „een plek te kunnen geven”. De Mol presenteert onder andere het populaire spelprogramma Ik hou van Holland. Of het programma voorlopig stopt of een andere presentator krijgt, is nog niet duidelijk.

Maandag maakte RTL bekend dat het derde seizoen van de muziekspelshow I Can See Your Voice de vervanger wordt van The Voice. De eerste uitzending van het programma zou eigenlijk pas op 20 februari te zien zijn op RTL 4.

Meerdere bedrijven hebben zich teruggetrokken als sponsor van The Voice. Zaterdag lieten T-Mobile en Lidl al weten hun samenwerking met het tv-programma te beëindigen. Daar kwamen maandag Renault en keelsnoepproducent isla pastilles bij. Beide bedrijven zeggen „elke vorm van grensoverschrijdend gedrag” af te keuren.

Maandag werd ook duidelijk dat RTL-presentator Humberto Tan aangifte doet tegen Albert Verlinde vanwege „lasterlijke” uitspraken. Laatstgenoemde beschuldigde Tan zondag in een uitzending van het SBS6-programma Shownieuws over The Voice van grensoverschrijdend gedrag rond zijn programma RTL Late Night, dat van 2013 tot 2019 op RTL 4 werd uitgezonden.