Bij 'Shownieuws' kon je zien hoe machtig de familie De Mol is

ZAP Het schandaal rond The Voice of Holland is een explosie dicht bij het hart van de poldershowbusiness. Hoe pakten de verschillende programma's het aan?

Natacha Harlequin (links) en Patty Brard bespreken The Voice of Holland in Shownieuws.
Natacha Harlequin (links) en Patty Brard bespreken The Voice of Holland in Shownieuws. Beeld SBS6

Kijk je op je vrije vrijdagavond eindelijk weer eens een stukje The Voice of Holland, blijkt het voorlopig de laatste aflevering geweest te zijn. Ik verbaasde me over een nieuw element in de talentenjacht, de zogenaamde block-knop. Door daarop te drukken kon een van de coaches bij het optreden van een kandidaat een andere coach ‘blokkeren’; de zanger kon de geblokte coach dan niet meer als begeleider kiezen. Opwindend voor de kijker, maar een rotstreek voor de gespannen kandidaat die droomt van begeleiding door, zeg, Anouk, maar zijn glazen ingegooid ziet door de geldingsdrang van, zeg, Waylon.

Zaterdagochtend bleken er meer block-knoppen te bestaan in het land van The Voice of Holland. RTL had er ook een: de uitzendingen werden opgeschort wegens beschuldigingen van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag waarover het BNNVARA-programma BOOS wederhoor had gevraagd. Toen blockte bandleider Jeroen Rietbergen, tevens de man van Linda de Mol en dus de zwager van John de Mol: die erkende wangedrag en stapte op. Daarna bleek er aangifte te zijn gedaan tegen coach Ali B.

Lees ook: Wat ging er mis bij The Voice?

Op zondag drukten twee sponsoren op hun block-knop, waarna Anouk een monumentale ram op de hare gaf. De zangeres wilde niets meer met de „pleuriszooi” te maken hebben: „Het is gewoon een corrupte bende. Ik wil niet werken op een plek waar jarenlang een aantal mannen misbruik hebben gemaakt van hun positie en waar er bewust voor is gekozen om het stil te houden en de andere kant op te kijken.”

Een explosie zo dicht bij het hart van de poldershowbusiness zagen we niet sinds, eh, vorige maand aangifte werd gedaan wegens seksueel misbruik tegen zanger Marco Borsato. Toen had het roddelbabbelprogramma Shownieuws (SBS6) zich geblameerd met een uitzending die niet had misstaan op het Open Goois Kampioenschap Victim Blaming.

Zo erg was het ditmaal niet. Keurig werd er over Ronald Molendijk gemeld dat hij een goede vriend was van de opgestapte bandleider, waarna Molendijk vertelde dat Rietbergen nu eenmaal ‘een flirt’ was, maar dat hij hem gezegd had dat hij de wet niet had overtreden. Aan de nadruk waarmee aan de Shownieuwstafel de woorden ‘lijkt’ en ‘vermeend’ werden uitgesproken, kun je zien hoe machtig de familie De Mol is.

Belangrijkste nieuws van de dag

De slachtoffers van ‘de corrupte bende’ werden kort genoemd door strafadvocaat Natacha Harlequin (wier hart uitging naar Linda de Mol, zei ze) die een kort college gaf over de juridische kant van deze niet alleen juridische zaak. Patty Brard vroeg zich openlijk af of er eigenlijk een machtsrelatie bestond tussen een bandleider en de kandidaat. Het antwoord is ja, zo was al helder uitgelegd in het NOS Journaal van zaterdag, dat het schandaal bij The Voice overigens het belangrijkste nieuws van de dag vond.

De volgende avond schakelde RTL Boulevard door naar de vraag hoe de kwestie maandag behandeld zou worden in de talkshows HLF8 van Johns zoon Johnny de Mol en VI Vandaag – óók uitgezonden op SBS6. Verslaggever Rob Goossens raadde alvast popcorn aan, maar ik kan me voorstellen dat niet alle slachtoffers meteen naar de winkel rennen.

Shownieuws van zondag moest toen nog komen. Daarin was Albert Verlinde keihard over wat „de meiden in de slangenkuil” was aangedaan. Maar daarna stelde hij dat er onderzoek gedaan zou moeten worden naar alle programma’s van SBS-concurrent RTL en maakte hij presentator Humberto Tan verdacht. Tegenover hem klaagde de hoofdredacteur van Privé dat er „zo weinig feiten” waren, een omstandigheid die zijn blad doorgaans dapper het hoofd weet te bieden. Dat bleek ook nu, want ondanks het feitentekort beweerde hij dat Ali B „de ergste” was. Het was tijd voor de block-knop op de afstandsbediening.