Laatste nieuws coronacrisis

Veiligheidsberaad: kabinet moet deze week duidelijkheid geven aan horeca en cultuur

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit coronablog af. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in het nieuwe blog:

Laatste nieuws coronacrisis Onderzoek: 2G heeft door Omikron weinig zin

Veiligheidsberaad: kabinet moet deze week duidelijkheid geven aan horeca en cultuur

Het kabinet moet nog deze week een concreter vooruitzicht geven over de coronamaatregelen voor de horeca- en cultuursector die volgende week gaan gelden. Dat vinden de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad dat maandag bijeenkwam, bevestigt voorzitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls aan NRC. De volgende coronapersconferentie staat gepland voor dinsdag 25 januari, maar om „spanningen” in het land te verminderen is het belangrijk dat de horeca- en cultuursector eerder weten wat het coronabeleid in de nabije toekomst voor ze in petto heeft, aldus Bruls.

Met „spanningen” doelt Bruls op de protestacties in beide sectoren die afgelopen weekend plaatsvonden en deze week op de planning staan. Afgelopen zaterdag openden vele horecazaken door heel het land hun deuren, tegen de coronaregels in. Komende woensdag willen theaters zichzelf ‘omdopen’ tot kapsalons, omdat die wel weer open mogen en theaters niet. Musea willen ‘gymlessen’ gaan geven.

Het Veiligheidsberaad wil ook dat het kabinet deze week duidelijk maakt dat „de coronaregels er niet voor niets zijn”, aldus Bruls. „Actievoeren is iets anders dan je zaak opengooien. Daar is verwarring over ontstaan. Dat zie je ook aan het feit dat de ene gemeente niet of nauwelijks optrad tegen horecazaken die hun deuren openden en de andere gemeente wel.”

Horecaondernemers in het centrum van Roermond openden afgelopen zaterdag uit protest hun zaken. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Grootste stijging aantal coronapatiënten in Franse ziekenhuizen in veertien maanden

Het aantal coronapatiënten in Franse ziekenhuizen is tussen zondag en maandag met 888 gestegen naar 25.775. Dat is de hoogste stijging in één dag sinds november 2020, toen het vaccinatieprogramma in Frankrijk nog niet was begonnen. Dat maakte de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran maandag bekend, meldt persbureau Reuters. De laatste keer dat het aantal ziekenhuispatiënten in Frankrijk boven de 25.000 uitkwam, was in december 2020.

In tegenstelling tot Nederland heeft Frankrijk de afgelopen maand geen lockdown ingevoerd, ondanks de opmars van de besmettelijkere Omikronvariant. Het Franse parlement voerde afgelopen week wel meerdere maatregelen door tegen verdere verspreiding van het coronavirus, waaronder de invoer van een vaccinatiepas. Daardoor zijn 18-plussers in Frankrijk die restaurants, cafés, evenementen of voorstellingen willen bezoeken sinds zaterdag verplicht een vaccinatiepas te laten zien. De invoering van de zogenoemde pass vaccinal betekent dat alleen gevaccineerden en mensen die recent zijn hersteld van een corona-infectie toegang krijgen tot onder meer de horeca en sportscholen.

Zorgpersoneel praat met een coronapatiënt in een ziekenhuis in de Franse stad Strasbourg.
Foto Jean-Francois Badias/AP

Opnieuw recordaantal positieve coronatests bij RIVM: 42.472

Bij het RIVM is het afgelopen etmaal een recordaantal van 42.472 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Het vorige hoogste aantal meldingen was 36.308, dat zondag bij het instituut binnenkwam. Verder kreeg het RIVM melding van drie sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Deze personen overleden niet per se de afgelopen 24 uur, soms komen meldingen van overlijden met vertraging binnen.

Het aantal positieve coronatests lag de afgelopen week met zo’n 28.000 tot ruim 42.000 meldingen per dag fors hoger dan eind december en begin januari, toen dagelijks tussen de grofweg 14.000 en 18.000 positieve testuitslagen werden gemeld. Vermoedelijk komt dat mede door de Omikronvariant van het coronavirus, die besmettelijker is dan vorige varianten en sinds eind december dominant is in Nederland.

Tijdens de persconferentie van vorige week schatte premier Mark Rutte (VVD) in dat het aantal positieve tests in de komende weken mogelijk stijgt naar 75.000 tot 80.000.

Lichte stijging coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal licht gestegen. Er worden maandagmiddag 1.239 coronapatiënten behandeld in de ziekenhuizen, 22 meer dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen worden nu 923 mensen met corona verzorgd, 17 meer dan zondag. Ook op de intensive cares nam de bezetting licht toe. Daar liggen nu 316 mensen met Covid-19, vijf meer dan gisteren.

In totaal werden in het afgelopen etmaal 93 nieuwe patiënten opgenomen, 82 op de verpleegafdelingen en 11 op intensive cares. Het LCPS voorziet dat de opnamecijfers de komende tijd, na een geleidelijke afname sinds medio december, weer zullen stijgen vanwege de besmettelijke Omikronvariant.

Volgens Ina Kuper, de nieuwe waarnemend voorzitter van het LCPS en het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is het „heel spannend” wat er de komende tijd gaat gebeuren met de ziekenhuisopnames na het loslaten van de coronamaatregelen. Dat zei de opvolger van de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) maandag tijdens haar eerste persbriefing, aldus persbureau ANP. Kuper liet weten op korte termijn meer besmettingen te verwachten.

Tegelijkertijd geeft de Omikronvariant volgens Kuper „waarschijnlijk minder ziekenhuisopnames” en verwacht ze dat de instroom op de ic’s de komende twee weken ongeveer gelijk blijft. Zodoende blijft de druk op deze zorg „behapbaar”, aldus de waarnemend LCPS-voorzitter.

Ook geen lokale fans welkom bij Winterspelen Beijing vanwege Covid-19

Bij de Olympische en Paralympische Winterspelen in de Chinese hoofdstad Beijing zijn alleen toeschouwers op uitnodiging welkom. Dat heeft de organisatie van de Spelen maandag bekendgemaakt. In september vorig jaar kondigde de organisatie al aan dat er alleen toeschouwers van het Chinese vasteland welkom zouden zijn. Nu ziet zij zich genoodzaakt ook de vrije ticketverkoop voor toeschouwers uit China te staken. Hoeveel toeschouwers er bij de Spelen welkom zijn heeft de organisatie niet laten weten.

De reden voor de opgeschorte kaartverkoop is de „ernstige en gecompliceerde” situatie van de Covid-19 pandemie, aldus de organisatie, die met de beslissing zegt de veiligheid van alle deelnemers en toeschouwers te willen waarborgen. Afgelopen week werd in Beijing de eerste besmetting met de Omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. De organisatie stelt verder dat de toeschouwers die de Spelen op uitnodiging kunnen bijwonen zich moeten houden aan de coronamaatregelen die „voor, tijdens en na” het sportevenement gelden. De organisatoren gaven geen nadere details over de regels.

De Olympische Winterspelen vinden plaats tussen 4 en 20 februari in Beijing en de nabijgelegen provincie Hebei. De paralympiërs mogen tussen 4 en 13 maart meedoen aan het vierjaarlijkse evenement. Bij de Zomerspelen, die vorig jaar in de Japanse hoofdstad Tokio werden georganiseerd, waren slechts op enkele locaties toeschouwers uit Japan welkom.

Het Nationale Stadion in Beijing, ook wel bekend als het Vogelnest, vormt het décor van de openings- en sluitingsceremonies. Foto Greg Baker/AFP

Boekenweek 2022 een maand verplaatst

De Boekenweek 2022 wordt een maand opgeschoven vanwege „aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie”. Dat laat Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de organisatie achter de Boekenweek, maandag weten. De week vindt dit jaar niet plaats in maart, maar van 9 tot en met 18 april.

De Boekenweek is volgens CPNB-directeur Eveline Aendekerk „van groot belang met name voor de fysieke boekhandel en de makers die zo afhankelijk zijn van de vele optredens in zo’n week”. Ondanks recente versoepelingen van de coronamaatregelen, kunnen winkels nog steeds maar een beperkt aantal bezoekers ontvangen. „We moeten boekhandels en makers de kans bieden de Boekenweek optimaal te benutten.” De organisatie denkt dat ze met een maand „genoeg tijd kopen” om de week alsnog te kunnen organiseren.

Vanwege de onzekere situatie gaat dit jaar de vrijreizendag van hoofdsponsor NS niet door, ook niet in april, omdat de spoorwegvervoerder vreest dat er dan te veel mensen bij elkaar komen. Op die dag geldt het Boekenweekgeschenk gewoon als treinkaartje. Vorig jaar ging de vrijreizendag niet door, omdat er dan te veel mensen op één dag met het openbaar vervoer zouden reizen. Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Het is ook nog niet duidelijk hoe het Boekenbal, het feest voor auteurs dat gewoonlijk het begin van de Boekenweek inluidt, er dit jaar uit gaat zien. Dat zal CPNB op een later moment bekendmaken.

Een klant in boekhandel Donner in Rotterdam. Foto Sem van der Wal/ANP

‘Nederlanders vanwege corona vooral in eigen land op vakantie’

Bijna de helft van de Nederlanders (43 procent) wil dit jaar in eigen land op vakantie. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd vakantieonderzoek van de ANWB onder tweeduizend Nederlanders. Acht op de tien mensen is van plan minstens één keer op vakantie te gaan dit jaar. Onder jongeren is dat zelfs meer dan negen op de tien.

Binnen Nederland willen vakantiegangers vooral naar Limburg, maar ook naar Gelderland, Drenthe en Zeeland. De meeste toeristen geven de voorkeur aan een verblijf in de natuur of een Nederlandse stedentrip. Jongeren zijn juist van plan om naar het strand te gaan - bijna de helft van de mensen onder de 34 jaar wil een vakantie aan het water.

De coronacrisis is volgens de ANWB de reden voor de populariteit van binnenlandse vakanties. „Een groot deel van de Nederlanders heeft aangegeven rekening te houden met corona in relatie tot de vakantieplannen.” Zo kijken mensen voordat ze boeken naar het aantal besmettingen in een gebied, of zoeken ze de geldende coronamaatregelen op. Ook vinden ze het belangrijk of de vakantie eventueel te annuleren is. Vorig jaar nam het aantal buitenlandse toeristen in de vakantieperiodes af en moest de Nederlandse toeristensector het vooral van Nederlanders zelf hebben.

Toch wil ook een flink deel naar Europese landen op vakantie. Duitsland is met 33 procent de meest gewilde bestemming over de grens. Daarna worden Frankrijk, Spanje, België en Italië genoemd als populaire landen. Enkel 7 procent wil een verre reis maken, naar een ander continent.

Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant. Foto Eric Brinkhorst

Brabantse Oosterhout verplaatst carnaval naar juni

De Brabantse plaats Oosterhout verplaatst carnaval naar de Pinksterdagen in juni. Het feest en alle bijkomende activiteiten kunnen vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan in februari en daarom werkt de gemeente aan een „carnavalesk alternatief” later in het jaar. Dat heeft carnavalsorganisatie OCS De Smulnarren in Oosterhout, dat nabij Breda ligt en zo’n 55.000 inwoners telt, zondagavond bekendgemaakt.

In december besloten ook het Brabantse Prinsenbeek (ruim 11.000 inwoners) en Gilze (ruim 8.000 inwoners) in ieder geval de carnavalsoptochten te verplaatsen naar de zomer, als de maatregelen dat toelaten. Het is nog niet bekend of ook de grote steden, zoals Breda, Den Bosch of Maastricht, van plan zijn carnaval te verplaatsen. Vragen van NRC over het feest konden die gemeenten maandagochtend nog niet beantwoorden.

Omdat vrijwel alle festiviteiten in februari vanwege de pandemie voor een tweede jaar op rij niet door kunnen gaan, denken carnavalssteden al langer na over verplaatsing. Zo deed de Bredase burgemeester Paul Depla een voorstel het feest dit jaar in de zomer te vieren. Ook Limburgse burgemeesters schreven in december een brief aan carnavalsverenigingen, waarin zij hen vroegen na te denken over alternatieve vieringen.

Prins Carnaval in het Brabantse Lierop in 2018. Foto Flip Franssen

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC maandag 17 januari verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis.

Lees hier het coronablog van zaterdag 16 en zondag 17 januari terug