Britse cultuurminister bevriest kijk- en luistergelden BBC

Publieke omroep Mogelijk moet de omroep het vanaf 2027 helemaal zonder kijk- en luistergeld doen. De komende jaren zal de BBC waarschijnlijk miljoenen moeten bezuinigen.
Voetgangers voor het hoofdkantoor van de BBC in Londen.
Voetgangers voor het hoofdkantoor van de BBC in Londen. Foto Henry Nicholls / Reuters

De Britse regering bevriest de kijk- en luistergelden van de publieke omroep BBC voor de komende twee jaar en is van zins de gelden volledig af te schaffen in 2027. Dat heeft cultuurminister Nadine Dorries zondagavond bevestigd na berichtgeving van de Britse krant The Mail on Sunday. Dat betekent dat de belasting van jaarlijks 159 pond (omgerekend 190 euro) tot in ieder geval 2024 niet meestijgt met de inflatie, zoals eerder werd afgesproken. De BBC zal als gevolg van de maatregel de komende jaren waarschijnlijk miljoenen moeten bezuinigen.

Cultuurminister Dorries, die bekendstaat als een loyale bondgenoot van premier Boris Johnson in de Conservatieve Partij, noemde de maatregel op Twitter „de laatste” die er zal komen. „Tijd om het te hebben over nieuwe manieren van financiering, ondersteuning en verkoop van geweldige Britse content.” Over hoe de het financieringsmodel van de BBC er na 2027 uit moet komen te zien, maakte Dorries niets bekend.

Sinds afgelopen november onderhandelden de Britse regering en de BBC over de belasting waarmee de publieke omroep deels wordt gefinancierd. Downing Street wilde de berichten over de mogelijke afschaffing van de kijk- en luistergelden in 2027 niet bevestigen. Het kantoor van premier Johnson liet onder andere aan de The Financial Times weten dat de zaak een onderwerp van gesprek is in lopende onderhandelingen.

Lees ook: Johnson verder in het nauw door feest tijdens lockdown

‘Linkse vooringenomenheid’

De aankondiging komt ten tijde van politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk, vanwege georganiseerde feestjes in de ambtswoning van Boris Johnson gedurende de lockdown in 2020. Johnson’s Conservatieve Partij bekritiseerde de BBC regelmatig van „linkse vooringenomenheid”. Vorige week noemde een parlementslid van de Conservatieve Partij, Peter Bone, het „totaal verkeerd” dat „mensen die geloven dat de BBC institutioneel bevooroordeeld is” subsidie moeten betalen voor de omroep.

Critici zien de aankondiging als onderdeel van een maatregelenpakket, dat de premier zijn verloren populariteit moet doen herwinnen. „De premier en de cultuurminister lijken vastbesloten om deze belangrijke Britse institutie aan te vallen, omdat ze diens journalistiek niet pruimen”, aldus parlementariër Lucy Powell van de oppositiepartij Labour.

Als de kijk- en luistergeleden in 2027 daadwerkelijk worden afgeschaft, moet de BBC aan de slag met een ander financieringssysteem om de concurrentie met private nieuws- en entertainmentmedia aan te kunnen blijven gaan. Mogelijke opties zouden een abonnementsservice of gedeeltelijke privatisering zijn.

Correctie: In een eerdere versie stond vermeld dat de licentie van de BBC per 2027 wordt afgeschaft. Dat is onjuist, het gaat om het afschaffen van de kijk- en luistergelden. Hierboven is dat aangepast.