GGD overrompeld door snelle invoering van nieuwe quarantaineregels

Coronabeleid Nieuwe quarantaineregels gingen dit weekend vrijwel direct in. De GGD had graag een week voorbereidingstijd gehad. Waarom?

Volgens de GGD GHOR is de regelversoepeling slecht uitvoerbaar.
Volgens de GGD GHOR is de regelversoepeling slecht uitvoerbaar. Foto Sem van der Wal/ANP

De GGD’s zijn ongelukkig met de onmiddellijke invoering van nieuwe quarantaineregels. Op de persconferentie van vrijdag werd bekend dat de quarantaine voor mensen die contact hadden met een besmet persoon worden versoepeld. Wie langer dan één week geleden een boostervaccinatie kreeg of minder dan acht weken geleden is hersteld van corona hoeft niet langer in quarantaine. De versoepeling heeft te maken met het hoge aantal besmettingen: door strenge quarantaineregels zitten te veel mensen thuis en raakt de samenleving ontwricht.

Dat de regels zouden worden versoepeld was bekend bij de 25 regionale GGD’s, zegt een woordvoerder van GGD GHOR. De koepelorganisatie voelt zich echter overrompeld door de onmiddellijke ingang, die volgens de GGD GHOR slecht uitvoerbaar is. „Wij hadden graag gezien dat de nieuwe regels per vrijdag 21 januari in zouden gaan, zodat we een week voorbereidingstijd hadden gehad.”

Een week voorbereidingstijd voor een eenvoudige aanpassing lijkt wellicht overdreven, maar er komt veel bij kijken volgens de woordvoerder. „De wijziging moet in alle computerprogramma’s, drukwerk en communicatiemiddelen worden doorgevoerd. Denk aan websites en informatiebrieven, maar ook aan de duizenden mensen die telefonisch vragen beantwoorden. Hun belscripts moeten worden aangepast. En dan zijn er nog allemaal uitzonderingen, die we in samenwerking met het RIVM aan het uitwerken zijn.”

Uitval uit arbeidsproces

Het hele pakket maatregelen ging in op zaterdag 05.00 uur, zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS. „De versoepeling van de quarantaine is een onderdeel van dat pakket, en geadviseerd door het OMT. Het belang van onmiddellijke invoering is dat er anders te veel essentiële functies in de samenleving niet vervuld kunnen worden.”

Minister Kuipers (VWS, D66) waarschuwt in een Kamerbrief van vrijdag voor tijdelijke verwarring door de onmiddellijke invoering: „De aanpassingen in de informatiematerialen van de GGD GHOR en RIVM beslaan enige tijd, daarom kan het in eerste instantie zo zijn dat de informatiematerialen en de informatie die telefonisch aan positief geteste mensen en hun nauwe contacten wordt verstrekt, niet actueel is.”

Het ministerie gaat de hele maand januari door met een publiekscampagne op tv en sociale media om naleving van isolatie- en quarantaineregels te stimuleren. Centraal daarbij staat de Quarantainecheck (quarantainecheck.rijksoverheid.nl). Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden, zoals het Verenigd Koninkrijk, worden via de Quarantaine Reischeck (reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl) gewezen op de quarantaineplicht.

Overigens gelden de nieuwe regels alleen voor quarantaine. De versoepeling geldt niet voor personen die zelf besmet zijn en voor onbepaalde tijd thuis in isolatie zijn.