Recensie

Recensie

Studie naar begraafrituelen van kraaien

luistert naar podcasts over obscure wetenschappen en over de geboorte en de positie van Europa.

In Ologies spreekt Alie Ward onderzoekers over hun zeer specifieke wetenschapsgebieden. Corvid thanatologie bijvoorbeeld, onderzoek naar de begrafenisrituelen van kraaien. Of Eudemonology (gelukskunde), Lampyridology (vuurvliegkunde), Bilharziology (parasitaire wormkunde) en een veelvoud aan andere niches. Ward fungeert als persoonlijke gids langs al deze ‘ologies’, waarvan alleen al het bestaan een eyeopener is voor de gemiddelde luisteraar. Ward onderbreekt de interviews geregeld om een onderwerp nader toe te lichten of een stoomcursus algemene wetenschappen te houden bij een ingewikkeld woord. Het is dankzij haar enthousiasme en kundigheid bijna lastig om níét bij de les te blijven. Knap, want moeilijke dingen makkelijk uitleggen, is op zichzelf al een ingewikkelde wetenschap.