Opinie

Blijf binnen, is het advies van monomane experts

Rosanne Hertzberger

Ik liep deze week langs een verwarming die stond te gloeien onder een openstaand raam en zag in één oogopslag hoe de ene crisis de ander verergert. In de eindeloze pogingen om het coronaprobleem te verleggen naar de mensen zelf adviseert het OMT om te ventileren, ook al staat dat in heel veel Nederlandse gebouwen gelijk aan een stevig klimaatdelict. Waar de Alfavariant nog te verjagen was met een zachte luchtstroom en er voor Delta al wat meer Beaufort nodig was in de huiskamer, is een Omikronbesmetting alleen te voorkomen door alle ramen tegen elkaar open te zetten.

Nu gaat het gerucht dat ergens in zielloze Vinex-wijken ventileren en isoleren wél hand in hand kunnen gaan, maar in het grootste deel van Nederland moet elke keer wanneer er ‘ventilatie’ op een persconferentie wordt geroepen de gaskraan verder open, en kunnen we kiezen of we nog wat gammele Groningse boerderijtjes opofferen op het corona-altaar of dat we nog wat vaker onze woede over Poetins provocaties inslikken en hem in plaats daarvan lief vragen of hij nog wat brandstof wil sturen.

Alles heeft met elkaar te maken.

Weet u nog hoe het vóór corona al lastig was om mensen van die verdomde bank af te krijgen, hun ogen van hun telefoon, iPad, Netflix-serie of Playstation los te weken en ze te verleiden om andere mensen daadwerkelijk fysiek te ontmoeten, ergens in een sportschool, een voetbalveld, aan een bar, in een theater of een museum. Corona zou zomaar het laatste duwtje van de fysieke realiteit kunnen zijn.

Zeker nu het OMT in zijn honderdenzevenendertigste advies deze week voorschrijft dat er op nog veel meer plekken mondkapjes moeten worden gedragen en dat het eerdere kunstmatige onderscheid tussen staand hoesten en zittend hoesten definitief is opgeheven. Zelfs bij demonstraties zouden ze mondkapjes moeten dragen, vonden de epidemiologen, virologen en wetenschappers van dienst. Je ziet het al voor je. De toeslagenmoeders die met de waterwerper van de Coolsingel worden gespoten omdat ze het medisch mondneusmasker niet op de correcte wijze gebruiken. De harde hand van de wetenschap schrijft nu eenmaal voor dat coronabesmetting koste wat kost voorkomen moet worden. Het ergste is dat die OMT’ers gewoon gelijk hebben met hun advies vóór de mondkap. Die dingen werken. Meer mondkapjes, betere mondkapjes en je hebt minder besmettingen en minder ziekenhuisopnames. Neem het ze niet kwalijk, die mensen doen hun werk, ze volgen de wetenschappelijke literatuur en zetten die in om de volksgezondheid te bevorderen.

Kijk met artsen, virologen en epidemiologen naar de samenleving, naar fysieke bijeenkomsten en zie één groot infectierisico. Die wetenschap trekt zich niets aan van de waarde van menselijk interactie, van wat je aan non-verbale communicatie kunt aflezen aan de subtiele spiertjes rond de mond. Aan het belang van elkaar in het gezicht kunnen aankijken, zien hoe de vlag erbij hangt, zien of iemand een grapje maakt of het serieus bedoelt, of iemand nog luistert of al is afgedwaald, iemand welkom heten, geruststellen, troosten.

De digitale wereld is het dankzij corona definitief aan het winnen. Waarom zou je überhaupt nog moeite doen om elkaar fysiek te treffen, als dat alleen kan in tochtige gebouwen waar iedereen verscholen achter een mondkapje gaat? Op een schermpje kun je in ieder geval nog iets van menselijke emoties aflezen. Je hoeft erna gegarandeerd niet in quarantaine. Het is veilig. En veiligheid staat bovenaan het prioriteitenlijstje van de belangrijkste adviseurs van het Nederlandse bestuur.

U merkt vast dat ik steeds activistischer word. Ik kan u verzekeren dat dat niet is vanwege twijfel over de voorliggende virus- of vaccinfeiten, of vanuit een gebrek aan respect voor wetenschap of wetenschappers. Maar macht moet worden bekritiseerd. En de macht is momenteel in handen van een monomaan groepje experts, dat bereid lijkt met de wetenschap in de hand alles van waarde op te offeren. Ik sta op en doe het raam dicht.

Rosanne Hertzberger is microbioloog.