Oekraïense overheidswebsites plat door grootschalige hack

Rusland-Oekraïne Na een week van vruchteloos overleg tussen Rusland en het Westen blijven de spanningen rond Oekraïne oplopen. Hackers plaatsten vrijdag op Oekraïense overheidssites een onheilspellend bericht.
De websites van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken, Onderwijs en Noodsituaties waren vrijdagochtend niet bereikbaar.
De websites van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken, Onderwijs en Noodsituaties waren vrijdagochtend niet bereikbaar. Foto Kacper Pempel/Reuters

Een hack heeft vrijdag verschillende overheidswebsites in Oekraïne platgelegd, meldt een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over wie achter de hack zit, aldus de woordvoerder, „maar Oekraïne kent een lange geschiedenis van aanvallen uit Rusland”.

Vrijdagochtend waren onder meer de websites van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Onderwijs en Noodsituaties niet bereikbaar. Voorafgaand aan de hack hebben de daders volgens AFP op een van de sites een onheilspellend bericht geplaatst in het Oekraïens, Russisch en Pools. „Oekraïners, wees bang en bereid je voor op het ergste. Al je persoonlijke gegevens zijn geüpload naar het web.”

EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de aanval in de loop van de ochtend veroordeeld. „Helaas wisten we dat dit kon gebeuren”, zei hij tegen verslaggevers, zonder dat verder toe te lichten. Zonder bewijs is het volgens hem lastig te zeggen wie verantwoordelijk is voor de hack. „Ik kan niemand de schuld geven, want ik heb geen bewijs, maar we kunnen ons wel voorstellen wie erachter zit.”

Eind 2015 zaten 230.000 Oekraïeners urenlang zonder stroom nadat het electriciteitsnet door een cyberaanval werd platgelegd. Anderhalf jaar later werd Oekraïne hard getroffen door een reeks aanvallen met gijzelsoftware, die zich ook buiten het land verspreidde. Beide aanvallen worden door specialisten en inlichtingendiensten toegeschreven aan hackersgroepen gelieerd aan het Kremlin.

Lees ook ‘Het Russische leger zal niet als een brede rode pijl over Oekraïne trekken’

In december meldde de New York Times dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk cyberoorlogdeskundigen naar Oekraïne hebben gestuurd om het land beter voor te bereiden op digitale aanvallen. Zo’n aanval zou de eerste stap kunnen zijn in de verdere escalatie tussen Oekraïne en buurland Rusland.

Rusland stuurde de afgelopen maanden tienduizenden militairen en materieel naar de grens met Oekraïne. Kiev en het Westen vrezen dat Moskou zich voorbereidt op een invasie, iets dat het Kremlin ontkent.

Oorlogstrom

Deze week zaten delegaties van Rusland, de NAVO en de Verenigde Staten meermaals met elkaar om de tafel om de gemoederen te sussen, maar vooralsnog zonder resultaat. Rusland wil onder meer dat de NAVO, die zich na het einde van de Koude Oorlog uitbreidde met een aantal landen die voorheen tot het Warschaupact behoorden, niet nog meer voormalige Sovjet-republieken in zijn gelederen opneemt. Ook wil het Kremlin dat er geen NAVO-troepen of – materieel worden gestationeerd in onder meer Polen en de Baltische staten.

Lees ook: Nog geen zicht op overeenstemming VS en Rusland over Oekraïne na overleg in Genève

Donderdag volgde nog een eveneens vruchteloos topoverleg van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Wenen. De Russische ambassadeur bij de OVSE Alexander Loekasjevitsj noemde het resultaat van de gesprekken na afloop „teleurstellend”, terwijl zijn Amerikaanse collega Michael Carpenter na afloop waarschuwde dat „de oorlogstrom onheilspellend klinkt”.