Laatste nieuws coronacrisis

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen en versoepelingen

In dit blog lees je het laatste nieuws over de coronacrisis. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit coronablog af. Volg voor de laatste ontwikkelingen in de coronacrisis het blog van zaterdag 15 januari.

KHN: langere sluiting horeca is ‘onrechtvaardig en onnodig’

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is „verbijsterd” dat er voor de horeca geen ruimte is om te versoepelen. „Het is een gemiste kans; de horeca speelt als huiskamer van de samenleving een cruciale rol in het welbevinden van mensen. Een nog langere sluiting is onrechtvaardig én onnodig”, stelt de branchevereniging vrijdag.

KHN zegt alle begrip te hebben voor horecaondernemers die van plan zijn om de komende dagen toch open te gaan, bij wijze van protest. „Het is een kwestie van overleven.” De organisatie is een petitie begonnen en is van plan die op 20 januari bij de Tweede Kamer aan te bieden. KHN roept daarin het kabinet op om de coronamaatregelen voor de horeca alsnog te versoepelen.

De brancheorganisatie zegt dat tijdens perioden van heropening is bewezen dat de horeca op een veilige manier open kan. „Het onnodig dichthouden van een sector die juist voor een veilige ontmoetingsplek zorgt, heeft bovendien enorme gevolgen voor de (mentale) gezondheid en weerbaarheid van de samenleving. Het wordt tijd dat het kabinet het sociaal-maatschappelijk belang van de sector herkent.”

In Valkenburg aan de Geul zijn cafés en restaurants vrijdag opengegaan om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Versoepelingen hoger onderwijs: mondkapjes op en maximaal 75 studenten in collegezalen

Studenten op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten kunnen vanaf morgen weer fysiek onderwijs volgen. Daarbij geldt wel een aantal voorwaarden. Zo moeten zij mondkapjes binnen en buiten de les- en collegezalen dragen en geldt er een maximale groepsgrootte van 75 studenten, uitgezonderd bij tentamens en examens. Daarnaast krijgen studenten nog altijd het dringende advies om zelftesten te gebruiken. Dat heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vrijdag na de persconferentie meegedeeld.

Volgens minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) heeft het onderwijs altijd grote prioriteit gehad, „want de negatieve effecten van veel online studeren op jongeren zijn groot”. Dijkgraaf heeft veel veerkracht van jongeren gezien, maar er tekent zich volgens hem ook een grens af. „Ondanks het hoge aantal besmettingen nemen we een aantal maatregelen om fysiek onderwijs verantwoord te kunnen geven.”

Veel onderwijsinstellingen hebben de colleges voor de komende tijd al in digitale vorm gepland. Zij hoeven van het ministerie volgende week alleen fysiek onderwijs te organiseren wanneer dit praktisch mogelijk is.

Onderwijsinstellingen hoeven volgende week alleen fysiek les te geven als dat praktisch haalbaar is. Foto Ramon van Flymen/ANP

Belangenorganisaties willen meer steun voor zelfstandigen

Volgens belangenbehartiger Zelfstandigen Nederland (VZN) moet er snel meer steun komen voor zelfstandige ondernemers. De organisatie zegt blij te zijn dat winkels en kappers weer zonder afspraak tot 17.00 uur open kunnen zijn, maar laat ook aan persbureau ANP weten dat zelfstandigen in de horeca, culturele en evenementensector „nog steeds in de kou” staan. VZN vindt de belofte van het kabinet - dat gaat kijken naar mogelijkheden om steun te verbeteren - onduidelijk.

Het CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond) pleit in een persbericht voor „maximale overheidssteun” voor getroffen ondernemers en hun werknemers. „De kans is anders te groot dat veel werkenden in de retail, horeca en schoonheidsbranche hun baan verliezen”, stelt de vakbond. Wel vindt de organisatie het goed dat het kabinet de eerste stappen zet om de samenleving weer te openen.

Museumvereniging teleurgesteld dat culturele instellingen dicht moeten blijven

De Museumvereniging vond de boodschap tijdens de persconferentie vanavond „ronduit teleurstellend”. „Het gemaakte verschil tussen commerciële en culturele doorstroomlocaties is onuitlegbaar. Waarom kan De Bijenkorf wel open en musea niet?” Dat zegt de brancheorganisatie in een kort persbericht.

Volgens de vereniging is bewezen dat museumbezoek veilig en verantwoord is. „Mensen hunkeren naar (veilige) ontsnapping aan de pandemie. Voor musea en vooral voor bezoekers zeggen wij: laat musea snel weer heropenen.”

Twitter avatar GunayUslu Gunay Uslu Het is gelukt kunstbeoefening zoals muziek toneel en dansles weer mogelijk te maken. Tegelijkertijd is het teleurstellend dat musea podia en theaters dicht blijven. Tot 31 januari is er steun met 3 mln extra voor musea. Bij de volgende stap staat cultuur bovenaan de agenda.

Lees ook: Vooral kleinere musea hebben het door corona zwaarr

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen en versoepelingen

Premier Mark Rutte (VVD) en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) hebben vrijdagavond de nieuwe coronamaatregelen aangekondigd voor verschillende sectoren. Dinsdag 25 januari kijkt het kabinet opnieuw of er meer versoepelingen mogelijk zijn.

 • Niet-essentiële winkels kunnen vanaf morgen open tot 17.00 uur. Binnen moeten bezoekers zich wel aan de maatregelen houden: anderhalve meter afstand, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Ook gaat er een maximum bezoekersaantal gelden.
 • Contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s en sekswerkers kunnen vanaf zaterdag hun werk weer hervatten tot 17.00 uur.
 • De horeca blijft gesloten. Ook bioscopen, musea, theaters en concertzalen blijven dicht.
 • De sluitingstijd van essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen blijft 20.00 uur.
 • Het fysiek middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan worden hervat.
 • Sporten en cultuurbeoefening, zoals muziek, dans en toneel, is zowel binnen als buiten weer mogelijk. Publiek is alleen nog niet toegestaan. Sportwedstrijden mogen ook weer, mits binnen de eigen club. Binnen deze sectoren is het wel verplicht om het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar te laten zien. Die regel geldt ook zowel binnen als buiten.
 • Thuis wordt geadviseerd maximaal vier gasten te ontvangen. Dit is ook de geadviseerde groepsgrootte buiten.
 • Het kabinet adviseert overal mondkapjes te dragen, waar het niet mogelijk is om voldoende afstand te houden, bijvoorbeeld in winkelstraten of andere drukke openbare plekken. Ook op de werkvloer geldt dit advies. Het kabinet raadt zelfgemaakte, stoffen, of wegwerpmondkapjes af en „moedigt het gebruik van medische mondmaskers aan”.
 • De quarantaineverplichting geldt niet meer voor mensen die onlangs zijn genezen van het coronavirus of die minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad. Dat geldt overigens alleen als je geen klachten hebt. Deze wijziging gelden per direct.

Premier Rutte (VVD) en zorgminister Kuipers (D66) tijdens de persconferentie 14 januari. Foto Sem van der Wal/ANP

Rutte: ik snap dat burgemeesters kijken wat ze kunnen toestaan

Rutte zegt begrip te hebben voor burgemeesters die niet streng toezien op de verplichte sluiting van de horeca. „Ik snap best dat burgemeesters kijken wat ze even kunnen toestaan. Maar wel met de nadruk op ‘even’.” De premier zegt daarnaast te vertrouwen op de burgemeesters in het land, die volgens hem misschien „even het ventiel open laten”. Wel benadrukt hij dat niet iedereen „zijn eigen regels kan maken”.

„We moeten rekening houden met wat er de komende periode gaat gebeuren met het aantal besmettingen”, zei minister Kuipers van Volksgezondheid over horecazaken die weer open willen gaan. Als dit maatregelenpakket niet goed wordt nageleefd, dan komen er nog veel meer beperkingen.

‘Aantal besmettingen kan oplopen tot 80.000 per dag na versoepelingen’

Met de aangekondigde versoepelingen is het mogelijk dat het aantal coronabesmettingen de komende tijd fors gaat stijgen. Premier Mark Rutte (VVD) schat in dat het aantal besmettingen zelfs naar 75.000 of 80.000 per dag kan gaan. „Dat zijn enorme aantallen”, erkende hij. Vrijdag zijn voor het eerst meer dan 35.000 positieve coronatests geregistreerd.

Als ook de horeca- en cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen. Over tien dagen kijkt het kabinet of daar ook versoepelingen mogelijk zijn. Met de versoepelingen neemt het kabinet een risico, zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66). Als het aantal besmettingen omhoog gaat, kan het zijn dat zaken teruggedraaid moeten worden. Wat kan gebeuren is dat „dusdanig veel mensen uitvallen” door een coronabesmetting dat „ontwrichting van relevante onderdelen van de maatschappij dreigt.”

‘Openen van musea niet mogelijk met huidige informatie over Omikronvariant’

Volgens premier Mark Rutte (VVD) kan het kabinet met de huidige informatie over de Omikronvariant de horeca en cultuursector nog niet open gooien. „We hebben gekeken naar intensiteit en de duur van het contact. Zou je ook de musea openen, dan zou er te veel effect zijn”.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) zei dat er over iedere keuze „uitgebreid wordt gediscussieerd”. Hij verwacht dat het aantal nieuwe besmettingen omhoog blijft gaan, en zegt dat het kabinet soms „nee” moet zeggen. Daarbij kijkt het kabinet volgens Kuipers „naar ontwikkelingen hier en in het buitenland”.

Rutte: 25 januari komt er een langetermijnplan

Dinsdag 25 januari komt er een langetermijnplan tegen het coronavirus. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens de persconferentie laten weten. Die dag bekijkt het kabinet of onder meer horeca, musea, bioscopen en theaters opnieuw open kunnen.

Rutte zei dat er nog „veel onzekerheden zijn”, waardoor nog niet alles open kan. Ook zei hij dat hij er begrip voor heeft dat steeds meer mensen zich afvragen hoe lang de maatregelen nog moeten gelden.

Kuipers: niet meer in quarantaine na boosterprik of recente genezing

Wie in aanraking is geweest met iemand die besmet is, maar pas genezen is van Covid-19 of een boosterprik heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) gezegd tijdens zijn eerste coronapersconferentie. Hij wil voorkomen dat het coronavirus de maatschappij ontwricht.

Kuipers wil daarnaast het gebruik van medische mondkapjes aanmoedigen. Dat is nodig om de maatschappij draaiende te houden. Daarbij verwees hij naar jongeren. „Twee op de drie voelt zich momenteel eenzaam. Lockdowns wegen voor iedereen heel zwaar en alles nog langer dicht houden, beschadigt de gezondheid ook.”

Door de Omikronvariant van het coronavirus is het aantal besmettingen tot ongekende hoogte gestegen in de afgelopen weken, ondanks de lockdown, zei Kuipers. „Dat raakt veel mensen omdat ze zelf besmet zijn of in contact zijn geweest met een besmet persoon. Elke dag zijn er 30.000 mensen die dan ook in quarantaine moeten. Dat telt op naar honderdduizenden mensen die thuis zitten en dat kan de maatschappij ontwrichten.”

Het helpt volgens Kuipers ook als mensen hun boosterprik halen. „De prik zorgt ervoor dat je minder ziek wordt als je besmet raakt.”

Zorgminister Ernst Kuipers (D66) tijdens zijn eerste coronapersconferentie. Foto Sem van der Wal/ANP

Rutte: meerdere versoepelingen, horeca en culturele sector blijven dicht

Vanaf zaterdag gelden er meerdere versoepelingen. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens de coronapersconferentie. Studenten aan universiteiten, HBO- en MBO-opleidingen kunnen vanaf komende week weer fysieke lessen volgen. Wel geldt er een dringend advies aan studenten om twee keer per week een zelftest te doen.

Individueel binnen sporten, bijvoorbeeld in sportscholen, wordt weer mogelijk. Buitensporten kan vanaf zaterdag weer tot 20.00 uur. Niet-essentiële winkels blijven open tot 17.00 uur ‘s avonds. Wel blijven mondkapjes verplicht.

Rutte zei aan het begin van de persconferentie dat er met het nieuwe kabinet ook een nieuwe manier van besluiten nemen komt, maar „niet vandaag al”. Het nieuwe kabinet kijkt naar de beste manier om iedereen te informeren. Hij begreep ook dat er grote onzekerheden zijn, waardoor niet alles tegelijk open kan. „Ik hoop dat iedereen daar begrip voor heeft.”

Deze coronaversoepelingen kondigt het kabinet om 19.00 uur waarschijnlijk aan

Premier Mark Rutte (VVD) en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) zullen bij de persconferentie vanavond om 19.00 uur waarschijnlijk een aantal nieuwe coronaversoepelingen aankondigen. Bronnen hebben aan diverse media gelekt dat de volgende aanscherpingen per komende zaterdag gelden:

 • Niet-essentiële winkels mogen vanaf morgen open tot 17.00 uur, winkelen op afspraak is toch niet nodig.
 • Ook niet-medische contactberoepen, waaronder kappers en nagelstylisten, mogen vanaf morgen open tot 17.00 uur.
 • Studenten aan universiteiten, hogescholen en mbo-opleidingen mogen weer fysiek les krijgen.
 • Individueel binnen sporten, bijvoorbeeld in sportscholen, wordt weer mogelijk. Buitensporten kan vanaf zaterdag weer tot 20.00 uur.
 • Er komt „ruimte voor cultuurbeoefening”. Daaronder valt onder meer muziek- en toneelles. Of dat ook in groepen kan, is nog niet duidelijk.
 • De horeca en de cultuursector blijven voorlopig dicht.
 • Mondkapjes worden op meer locaties verplicht en moeten minimaal van het ‘type 2’ zijn (chirurgische mondmaskers).

Winkels en horecagelegenheden in Valkenberg aan de Geul waren vrijdag uit protest geopend, met toestemming van de burgemeester. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Veiligheidsberaad: geen algemeen gedoogbeleid voor openen horeca

Er is geen sprake van een „algemeen gedoogbeleid” voor horeca en cultuurinstellingen die vrijdag en zaterdag open willen gaan uit protest. Dat heeft het Veiligheidsberaad besproken - dat bestaat uit 25 burgemeesters die voorzitter zijn van de veiligheidsregio’s. Het beraad meldt in een verklaring, in reactie op sommige gemeenten die toestaan dat ondernemers de deuren openen, dat „handhaving erop gericht moet zijn de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken”.

Vrijdag openden sommige winkel- en horecaondernemers hun deuren uit protest tegen het gebrek aan coronaversoepelingen voor deze sectoren. Ook vijftien Zuid-Limburgse burgemeesters kondigden aan dat zij dit weekend horeca en culturele instellingen toestaan te openen. Wel is iedere gemeente zelf verantwoordelijk voor handhaving en wordt er per regio „gehandhaafd met begrip voor de lokale situatie”, aldus het beraad.

De burgemeesters van de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, hebben vrijdagmiddag laten weten de protestopening van horecagelegenheden en cultuurinstellingen niet toe te staan. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei volgens persbureau ANP zaterdag niets te veranderen „aan de wijze waarop wij handhaven”.

RIVM: voor het eerst meer dan 35.000 positieve coronatests

Het RIVM heeft tussen donderdag- en vrijdagochtend 35.521 meldingen van positieve coronatests binnengekregen; een recordaantal en 2.085 meer dan gisteren. Het oude record was van vorige week vrijdag; 34.843 positieve coronatests. Ondanks het record daalt het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen al meerdere dagen.

De afgelopen dag ontving het RIVM zestien meldingen van aan Covid-19 overleden mensen. Dat deze sterfgevallen nu gemeld worden, wil niet zeggen dat deze personen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Na overlijden gaat er enige tijd overheen voordat een melding bij het RIVM binnenkomt. Bovendien ligt het werkelijke aantal mensen dat is overleden aan Covid-19 waarschijnlijk hoger, omdat er geen meldingsplicht van Covid-19-patiënten bestaat en er ook mensen overlijden aan het virus die niet getest zijn.

Winkels toch open zonder afspraak, ook muzieklessen mogen weer

Niet-essentiële winkels mogen vanaf morgen open tot 17.00 uur, winkelen op afspraak is toch niet nodig. Ook komt er „ruimte voor cultuurbeoefening”, bevestigen bronnen in Den Haag vrijdag aan NRC. Daaronder valt bijvoorbeeld muziek- of toneelles. Of dat ook in groepen kan, is nog niet duidelijk.

Eerder werd gelekt dat de winkels alleen op afspraak de deuren konden openen. Bepaalde maatregelen in de winkels blijven wel gelden, zoals een maximum aantal bezoekers en een mondkapjesplicht. Het kabinet houdt vrijdag om 19.00 uur een coronapersconferentie over de overige aanpassingen van de maatregelen.

Het kabinet wil de situatie nog tien dagen aankijken om te besluiten over verdere versoepelingen, zoals het heropenen van de horeca en het verder openen van de cultuursector.

Met medewerking van Pim van den Dool.

Een winkelier in Klazienaveen bereidt zich voor op heropening. Foto Vincent Jannink/ANP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis opnieuw gedaald

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur opnieuw gedaald. Vrijdag waren er 1.288 mensen ten gevolge van een coronabesmetting opgenomen, 72 minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voor het eerst sinds 1 november liggen minder dan duizend patiënten als gevolg van Covid-19 op verpleegafdelingen, namelijk 954. Dat waren er een dag eerder nog 1.002. Op de intensive cares werden vrijdag 334 coronapatiënten verzorgd.

Italiaanse politieagenten willen geen roze mondkapjes dragen

Een roze mondkapje past niet bij de uitstraling van de Italiaanse politie, vindt de politievakbond van het land. Het dragen van deze kleur zou de reputatie van de politie zelfs schade berokkenen, schrijft de vakbond in een donderdag gepubliceerde brief aan het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, die de maskers heeft ingekocht voor de politie.

Een „raadselachtige” aankoop, vindt de vakbond. Roze is een te „excentrieke kleur” voor de Italiaanse agenten. De mondkapjes zouden wit, blauw of zwart moeten zijn, passend bij het politie-uniform. De vakbond roept het ministerie in de brief op tot „onmiddellijke actie” om te zorgen voor mondkapjes in de ‘juiste’ kleur.

Zuid-Limburgse burgemeesters staan opening horeca en cultuur zaterdag toe

Vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg staan horeca en culturele instellingen zaterdag toe open te gaan, ondanks de lockdown die dan waarschijnlijk geldt voor die sectoren. Dat melden de burgemeesters van Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en twaalf andere Zuid-Limburgse gemeenten vrijdag in een gezamenlijk persbericht. Dat winkels en horeca net over de grens wel open zijn, maakt de situatie in het zuiden van Limburg „extra schrijnend”, schrijven zij.

Horecagelegenheden en cultuurinstellingen mogen van 10.00 tot 20.00 uur hun deuren gedoogd openen. „Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft”, schrijft de groep. Bezoekers van cafés, restaurants en theater moeten zich wel houden aan de overige coronamaatregelen: mensen moeten anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen en op coronatoegangsbewijzen moeten worden gecontroleerd. „Onze medewerkers moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen.”

Donderdag lekte uit dat het kabinet de lockdownmaatregelen voor winkels deels versoepelt, maar dat versoepelingen voor de horeca- en cultuursector uitblijven. „We zien dat de bestrijding van de pandemie ertoe leidt dat het water bij sommige ondernemers en verenigingen tot aan de lippen staat”, aldus de burgemeesters. Vrijdag kwamen ondernemers in Valkenburg en Alblasserdam al in actie door de deuren open te gooien.

Horeca en winkels in Valkenburg aan de Geul zijn uit protest open

Horeca en winkels in de Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul hebben vrijdag omstreeks tien uur ’s ochtends de deuren geopend uit protest tegen de coronamaatregelen. Daan Prevoo, de burgemeester van de Limburgse gemeente, staat de opening toe. Hij beschouwt de actie als demonstratie, waar de ondernemers grondwettelijk gezien recht op hebben. Hoewel de binnenstad kort na de heropening nog verlaten was, ontstond er volgens persbureau ANP na ongeveer een half uur een toeloop naar het centrum.

Sophie Frederiks, de eigenaresse van twee restaurants aan de Grotestraat, wil met de actie vooral laten zien dat de horeca ook in coronatijd veilig open kan. Al begint het kabinet met het toestaan van terrassen, zegt ze tegen ANP. „Dat is in ieder geval iets.” Maurice Dieren, de eigenaar van een kledingzaak, vindt de omzet vrijdag niet zo belangrijk. „Januari en februari zijn sowieso altijd rustige maanden”, zo zegt hij tegen het persbureau. Hij wil vooral zijn stem laten horen tegen de sluiting van niet-essentiële winkels.

Valkenburg aan de Geul is niet de enige plaats waar winkeliers vrijdag actie voeren. Ook in het Zuid-Hollandse Alblasserdam openen winkels en horeca vrijdag de deuren en zal niet actief worden gehandhaafd.

Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft begrip voor burgemeesters die eigenlijk liever niet optreden tegen ondernemers die de coronaregels overtreden. „Aan de andere kant hebben we met elkaar regels afgesproken in het belang van de volksgezondheid.”

Visum Djokovic voor Australië alsnog ingetrokken

Het visum van tennisser Novak Djokovic is door de Australische minister voor Immigratie Alex Hawke vrijdag ingetrokken. Daardoor moet de Servische topsporter het land vermoedelijk zo snel mogelijk verlaten en kan hij waarschijnlijk niet deelnemen aan de Australian Open in Melbourne. Het tennistoernooi begint maandag.

Lees hier het hele nieuwsbericht: Visum Djokovic voor Australië alsnog ingetrokken

Foto Diego Fedele/EPA

CBS: iets meer sterfgevallen dan verwacht in eerste week van 2022

In de eerste week van het nieuwe jaar zijn iets meer mensen gestorven dan verwacht. In de eerste week van januari overleden naar schatting 3.450 mensen, 150 meer dan verwacht voor deze tijd van het jaar. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er zijn minder mensen overleden dan in de week ervoor, toen 3.621 mensen stierven. Onder tachtigplussers is er geen sprake van oversterfte meer, maar dat geldt nog wel voor de groep mensen jonger dan tachtig jaar.

Sinds begin augustus overleden er in Nederland veel meer mensen dan normaal. Het RIVM doet samen met het CBS onderzoek naar de oversterfte, begin februari worden de eerste resultaten verwacht.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC vrijdag 14 januari het laatste nieuws rondom de coronacrisis bij. Vandaag houdt het kabinet een persconferentie over de coronamaatregelen. Een dag eerder lekte al uit dat het kabinet het hoger onderwijs, contactberoepen zoals kappers en niet-essentiële winkels vanaf zaterdag gedeeltelijk wil openen. De cultuur- en horecasector moeten voorlopig gesloten blijven.

Lees meer in het blog van donderdag 13 januari