Met deze beelden moet de energietransitie meer divers en inclusief worden

Beeldbank De energietransitie is nu een „witte, hoogopgeleide bedoeling”, zegt illustrator en onderzoeker Maria Fraaije. Met een open, online beeldbank met diversere beelden wil zij daar verandering in brengen.

Illustratie Maria Fraaije

Het irriteerde Maria Fraaije (29) dat ze niet de juiste beelden kon vinden bij het onderwerp energietransitie, waarmee zij zich veel bezighoudt. Ze is illustrator en onderzoeker maatschappelijke verandering bij DRIFT, een Rotterdams onderzoeksinstituut voor duurzaamheidstransities. „We deden een project over energie-armoede, de enige beelden die ik kon vinden waren zonneparken onder een stralende zon of een windpark op zee.”

Kan dat niet anders, dacht ze. De energietransitie is nu een „witte, hoogopgeleide bedoeling”, zegt Fraaije. „Daardoor krijg je ongelijkheid in de samenleving. Mensen die geen kennis, middelen of netwerk hebben om te investeren in de energietransitie gaan erop achteruit. Dat zie je nu met de stijgende gasprijzen. De huidige beelden en verhalen rond dit thema zijn voor deze mensen niet relevant. Als je in de sociale huur zit, sla je niet aan op investeren in zonnepanelen.”

Illustratie Maria Fraaije

Fraaije vroeg in april een startsubsidie aan bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en kreeg 7.500 euro toegewezen. Met DRIFT ontwikkelde ze een open, online beeldbank – Beeldkracht geheten – om een diversere en inclusievere kant van de energietransitie te laten zien.

Fraaije maakte vier illustraties, waarvan er hier drie te zien zijn. Zo beeldt ze een Marokkaanse vrouw af met een tajine op een inductiekookplaat. Dat idee kwam van de gemeente, vertelt ze, om te laten zien dat dit óók mogelijk is. „Veel Marokkaanse families weten niet dat dit kan. Dat was voor mij wel een eye-opener.”

Illustratie Maria Fraaije

Dit viel nog onder de proefperiode, inmiddels hebben ze voldoende co-financiering opgehaald om het project in het voorjaar te gaan draaien. Doel is eind dit jaar een beeldbank online te hebben met ten minste 40 illustraties en 150 foto’s, in samenwerking met meerdere ontwerpers en partijen. Iedereen mag de beelden gebruiken.

Lees ook deze reportage: Niet iedereen in het Rotterdamse ‘Botu’ omarmt stadsverwarming. ‘Het wordt gewoon onbetaalbaar’