Goed Geluimd Hof

Op het bordje | Amsterdam Wie zijn die mensen naar wie straten, pleinen en bruggen zijn vernoemd? Waarom hebben de straten in een wijk dat ene thema? NRC bekijkt de Amsterdamse straatnaambordjes. Aflevering 42: het Goed Geluimd Hof, en andere vrolijke straten in Zuidoost.

Foto Jennifer Knuchel

Alsof het zonnige weer deze januari-ochtend nog geen opsteker genoeg is, zorgt het zien van het eerste straatnaambordje bij het betreden van wijkje Nieuw Grunder in Bijlmer-Oost direct voor extra vrolijkheid. Op het Goed Geluimd Hof grijpt een lachende peuter naar een speeltoestel waar ze helaas nog even voor moet doorgroeien. Ook de rest van de wijk stemt blij met de Galantstraat, Glanshof, Glitterstraat en – vooruit, ook een woordgrap – de Gaandeweg.

In de hal van een flatgebouw aan de Glitterstraat staan de lampjes van een kerstboom nog steeds te fonkelen. In de Galantstraat, waar de bewoners de verslaggever vriendelijk groeten, staat een mooie buurttuin met de naam Hortus Galanthus – waar ook kinderen kunnen spelen. Alle gezelligheid lijkt zelfs over te slaan op bedrijven: aan het Goed Geluimd Hof is zorginstelling Villa Vrolijk gevestigd.

Toen honingraatflat Grunder eind jaren negentig gesloopt werd en hier in de zogeheten G-Buurt van Zuidoost een nieuw wijkje (Nieuw Grunder) met laagbouw werd gepland, mochten toekomstige bewoners in het kader van 100 jaar Woningwet meebeslissen over de vormgeving en inrichting van de buurt en huizen waar ze zelf gingen wonen. Dit unieke project, waarbij veel wethouders en politici uit andere steden ter inspiratie kwamen kijken, heette Mi Akoma Di Color (mijn gekleurd hart). Het begon in 2001; in 2007 werden de woningen opgeleverd.

Glanshof.
Galantstraat.
Glitterstraat. Foto’s Jennifer Knuchel

De buurtbewoners mochten ook voorstellen voor de vijf straatnamen inzenden. „De enige eis was dat de namen met een G begonnen en iets met ‘sociaal’ te maken hadden”, vertelt Dolf Sant (66) in zijn woning aan de 2e Glanshof, met een glanzende armband en twee ringen („zelf gemaakt”) om. „Ik heb letterlijk het woordenboek gepakt en ben vanaf de letter G gaan bladeren en dingen op gaan schrijven.”

Tot zijn eigen verbazing werden zijn suggesties gekozen. „Het klinkt toch leuk, vrolijk en sociaal?”, zegt Sant glimlachend. „En het is ook uniek, je hebt nergens zulke straatnamen.” Ze bleken ook passend. „Het is een sociale buurt, mensen letten goed op elkaar”.

Het buurtje ligt ten zuidoosten van metrostation Ganzenhoef, in de bocht waar de Bijlmerdreef overgaat in de ’s-Gravendijkdreef. „Ik ben blij met mijn nieuwe woning hier, ik heb leuk uitzicht, zit aan het water en er is geen drukke weg hier”, zegt een man die binnenkort naar de Glitterstraat verhuist, maar nu nog aan het verbouwen is. „Hoe de straat heet is dan niet belangrijk, maar het is zeker de vrolijkste straatnaam waaraan ik ooit gewoond heb.”

Goed Geluimd Hof. Foto Jennifer Knuchel

Met dank aan inzender Martine Kamsma, die de redactie tipte voor deze rubriek. Heeft u zelf een leuke tip voor een bordje van straat, plein, brug, plantsoen of dat ene onbekende nauwe steegje in Amsterdam dat de moeite waard is uit te lichten? De redactie ontvangt graag uw suggestie! Mail naar amsterdam@nrc.nl.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.