Ook hoger onderwijs wil weer open

Onderwijs Universiteiten, hogescholen en ROC's willen maandag weer open, schrijven ze in een brief aan het OMT. „Jongvolwassenen gaan het meest achteruit qua mentale gezondheid.”

Een lege collegezaal in de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het hoger onderwijs wil vanaf maandag weer fysiek onderwijs kunnen geven.
Een lege collegezaal in de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het hoger onderwijs wil vanaf maandag weer fysiek onderwijs kunnen geven. Foto Remko de Waal/ANP

Universiteiten, hogescholen en ROC’s (mbo-onderwijs) moeten maandag weer opengaan. De fysieke sluiting heeft een „grote impact op het kunnen aanbieden en volgen van goed onderwijs voor alle studenten.” Dat schrijven de universiteiten, de hbo-raad en mbo-raad, studentenbonden, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Nationale Jeugdraad in een brief aan het OMT. Dat komt woensdag bijeen om een nieuw advies voor te breiden. Vrijdag houdt het kabinet een persconferentie over de coronamaatregelen.

Volgens de brief is het „pijnlijk duidelijk dat juist jongvolwassenen het meest achteruitgaan qua mentale gezondheid”. De beperkende maatregelen zijn voor studenten zo schadelijk dat „dit alles, ondanks de hardoplopende besmettingsgraad, pleit voor een duurzame oplossing”.

Lees ook dit opiniestuk van Daniela Hooghiemstra: Heropen ook het hoger onderwijs

Met online onderwijs voor bepaalde vakken komen de scholen en universiteiten inmiddels een heel eind, schrijven de instellingen, „maar docenten en studenten missen de ontmoeting. Dat is essentieel voor de beroepsvorming en kennisoverdracht. Ook voor docenten is het belangrijk dat ze weer optimaal les kunnen geven en hun studenten in de ogen kunnen kijken.”

Uit verschillende onderzoeken onder studenten, afgelopen jaar, blijkt dat zij lijden onder de lockdowns en de voortdurende onzekerheid of er een eind aan komt aan de onderwijsbeperkingen.Het Centraal Bureau voor de Statistiek, het RIVM en het Trimbos-instituut komen tot vergelijkbare conclusies.