Harttransplantatie

Mens krijgt voor het eerst hart van genetisch gewijzigd varken

Voor het eerst is bij een mens met succes een hart getransplanteerd van een genetisch aangepast varken. Door de genetische aanpassing stoot het lichaam het varkenshart niet direct af. De operatie had plaats in de Amerikaanse stad Baltimore (Maryland). De ontvanger is een 57-jarige man die een levensbedreigende hartaandoening had. Chirurgen waren acht uur bezig met het overzetten van het varkenshart. Volgens hen maakt de patiënt het goed. „Het werkt en het ziet er normaal uit. We zijn opgewonden, maar we weten niet wat morgen ons zal brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan”, zei Bartley Griffith, die de operatie uitvoerde, tegen The New York Times. Volgens de krant biedt de medische primeur hoop voor honderdduizenden patiënten met falende organen. (ANP)