Laatste nieuws coronacrisis

RIVM meldt opnieuw meer dan 30.000 positieve coronatests

In dit blog lees je het laatste nieuws over de coronacrisis. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC zaterdag 8 en zondag 9 januari de belangrijkste ontwikkelingen rondom de coronacrisis bij. Zaterdag en zondag registreerde het RIVM respectievelijk 28.003 en 32.581 positieve coronatests. Gedurende de hele pandemie werden enkel afgelopen vrijdag meer positieve testuitslagen geregistreerd: toen ging het om 34.954 meldingen, een cijfer dat vermoedelijk is vertekend door een systeemstoring eerder die week. De stijging van het aantal meldingen is waarschijnlijk toe te schrijven aan de Omikronvariant, die sinds eind december dominant is in Nederland.

Lees meer in ons blog van maandag 10 januari

RIVM meldt opnieuw meer dan 30.000 positieve coronatests

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 32.581 meldingen van positieve coronatests ontvangen. Afgelopen vrijdag lag het aantal positieve testuitslagen voor het eerst boven de 30.000 op één dag, toen meldde het RIVM 34.954 positieve tests. Die dag was sprake van nameldingen van testuitslagen vanwege een eerdere storing, wat mogelijk een vertekend beeld heeft gegeven.

Voor zover bekend is er ditmaal geen sprake van een storing. In het dagelijkse aantal gemelde positieve coronatests is de afgelopen week een stijging waarneembaar. Het RIVM schrijft dat toe aan de besmettelijkere Omikronvariant van het virus, die sinds vorige maand dominant is in Nederland.

Verder meldde het RIVM het afgelopen etmaal zeven sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, één minder dan een dag eerder. Het is niet zeker dat deze personen de afgelopen 24 uur overleden; meldingen van overlijden kunnen met vertraging binnenkomen bij het instituut.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft nagenoeg gelijk

Het aantal mensen dat met Covid-19 is opgenomen in een Nederlands ziekenhuis is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van zaterdag. Er zijn nu 1.470 patiënten opgenomen, elf minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal patiënten dat verblijft op een IC-afdeling nam met acht af tot 397. Op reguliere verpleegafdelingen worden zondag 1.073 coronapatiënten verzorgd, drie minder dan op zaterdag. Daarnaast liggen nog eens negen vanuit Nederland overgebrachte coronapatiënten op een Duitse IC-afdeling.

Kaag niet bij beëdiging nieuw kabinet na positieve coronatest

Sigrid Kaag (D66) zal maandag niet aanwezig zijn bij de beëdiging van het nieuwe kabinet. De beoogd minister van Financiën en vicepremier is positief getest op het coronavirus, laat zij weten op Twitter.

Kaag meldt dat ze zich „verder prima voelt”. Haar beëdiging als minister van Financiën zal nu digitaal plaatsvinden. De politica spreekt van „een andere start dan gehoopt”, maar schrijft desondanks „vol energie aan de slag te gaan”.

Kaag verbleef al enkele dagen in quarantaine vanwege een positieve coronatest in haar omgeving. Tijdens haar quarantaine werd ze woensdag thuis opgezocht door een belager met een brandende fakkel. De man, Max van den B., werd kort daarop door de politie aangehouden.

Sigrid Kaag (D66) met mondkapje in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Eerste afgelasting in betaald voetbal vanwege coronabesmettingen

Het duel tussen Excelsior en ADO Den Haag in de Eerste Divisie gaat zondagmiddag niet door vanwege coronabesmettingen bij de thuisploeg. Dat laat Excelsior zondagochtend weten. Het is dit seizoen het eerste duel in het Nederlandse betaald voetbal dat vanwege coronagevallen uitgesteld wordt.

Volgens de Rotterdamse club zijn ondanks „een strikt testbeleid” en het „houden aan de richtlijnen” verschillende spelers de afgelopen dagen positief getest. Hierdoor zou de club niet meer voldoende spelers kunnen opnemen in de wedstrijdselectie. Volgens de KNVB moet deze uit minimaal twaalf veldspelers en een keeper bestaan.

Meerdere voetbalclubs hebben momenteel te maken met een groot aantal coronagevallen binnen de spelersgroep en technische staf. Ajax zag zich genoodzaakt om het trainingskamp in Portugal vroegtijdig af te breken, terwijl PSV en Feyenoord besloten om helemaal niet af te reizen naar het buitenland in voorbereiding op de tweede seizoenshelft.

De KNVB liet eerder deze week weten dat de Eredivisie volgend weekend gewoon hervat zal worden, ook als het aantal coronagevallen blijft toenemen. Bij de NOS zei manager competitiezaken betaald voetbal Jan Bluyssen dat er „geen ruimte” is om wedstrijden uit te stellen en dat „iedereen zich aan de omstandigheden moet aanpassen”. Alleen als een club echt niet genoeg spelers beschikbaar heeft, kunnen wedstrijden worden afgelast.

Twitter avatar excelsiorrdam Excelsior Rotterdam ❌ 𝗘𝘅𝗰𝗲𝗹𝘀𝗶𝗼𝗿 - 𝗔𝗗𝗢 𝗗𝗲𝗻 𝗛𝗮𝗮𝗴 𝘂𝗶𝘁𝗴𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗱
De wedstrijd tussen de nummers 2 en 4 van de Keuken Kampioen Divisie gaat vanmiddag helaas niet door vanwege coronabesmettingen bij de thuisclub. 🔗 https://t.co/4FKOBXW91v 💪⚫🔴 #samensterk #excado https://t.co/F1A2YJak5T

Excelsior-speler Redouan El Yaakoubi tijdens het bekerduel met FC Groningen, gespeeld op 15 december 2021. Foto Bart Stoutjesdijk/ANP

RIVM meldt 28.003 positieve testuitslagen, een na hoogste aantal ooit

Het afgelopen etmaal zijn 28.003 positieve uitslagen bij coronatests geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag. Dat is het op een na hoogste aantal vastgestelde positieve besmettingen ooit.

Het recordcijfer werd vrijdag geschreven, toen 34.954 besmettingen werden geregistreerd. Dat uitzonderlijk hoge aantal kwam door nameldingen na een eerdere storing en gaf daardoor een vertekend beeld. Door de extra besmettelijke Omikronvariant zijn de laatste weken meerdere nieuwe dagrecords gevestigd en weer gesneuveld.

Zaterdag werden acht overlijdens ten gevolge van Covid-19 gemeld, het laagste aantal sinds medio oktober. Dat betekent niet dat zij allen de afgelopen 24 uur gestorven zijn. Soms worden overlijdens later gemeld.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt tot onder 1.500

Voor de vijfde opeenvolgende dag is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gedaald. Zaterdag werd een afname van 35 mensen gemeld die als gevolg van Covid-19 zijn opgenomen ten opzichte van een etmaal eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Daarmee komt het totale aantal coronapatiënten met 1.481 weer onder de vijftienhonderd te liggen. Van hen liggen er 405 op Nederlandse intensive cares, vier minder dan vrijdag. Negen mensen worden op Duitse IC’s verzorgd. De overige 1.076 personen zijn op verpleegafdelingen opgenomen.

Advocaten Djokovic beweren dat hij toestemming had Australië in te reizen

De advocaten van de Servische tennisser Novak Djokovic, die in Australië vastzit in afwachting van een rechtszaak over zijn uitzetting, beweren dat hij van lokale autoriteiten toestemming had Australië in te reizen. Hij zou in december nog besmet zijn geweest met het coronavirus, en daarom medische vrijstelling van vaccinatie hebben gekregen. Dat melden Australische media op basis van juridische documenten die Djokovic’ verdediging zaterdag heeft ingediend.

De tennisser zou volgens de documenten op 16 december positief zijn getest op het virus, al had hij geen koorts of andere symptomen. Op 1 januari kreeg hij van het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken te horen dat zijn aanvraag het land binnen te komen „was behandeld”, schrijven de advocaten. Al zijn antwoorden zouden erop wijzen dat „hij aan de voorwaarden voor quarantainevrije toegang tot Australië voldeed”.

Dinsdag kwam Novak Djokovic aan in Australië, voor tennistoernooi de Australian Open dat 17 januari begint. Bij de grens werd hij tegengehouden omdat hij niet gevaccineerd is, en daar volgens premier Scott Morrison geen goede reden voor kon geven. Djokovic is een tegenstander van verplichte vaccinatie. Hij beroept zich op een medische vrijstelling, maar die werd aan de grens niet erkend. „Regels zijn regels”, zei Morrison.

De tennisser maakte bezwaar tegen de beslissing van de Australische immigratiedienst en spande een zaak aan. Die dient deze maandag. Tot dan zit Djokovic in een quarantainehotel in Melbourne.

Lees ook: Australië raakt steeds verder verstrikt in een politiek spel rond ‘superster’ Djokovic

Nederland doneerde vorig jaar 27 miljoen vaccins aan armere landen

Nederland heeft in 2021 27 miljoen vaccins gedoneerd aan armere landen. Zes miljoen prikken zijn bilateraal weggegeven, van land tot land, aan onder meer de Filippijnen, Indonesië en Suriname. 17 miljoen vaccins zijn via internationaal vaccinatieprogramma Covax verspreid. De Nederlandse regering doneerde nog eens vier miljoen doses aan Covax, maar die zijn nog niet gedistribueerd. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid zaterdag na berichtgeving van NU.nl.

In september stelde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) het doel in 2021 27 miljoen vaccins te aan armere landen te doneren; een aantal dat „verhoudingsgewijs gelijk is aan toezeggingen van landen als Duitsland en de VS”, schreef hij destijds in een Kamerbrief. Op papier is dat doel behaald.

De laatste vier miljoen prikken die werden weggegeven moet Covax nog toewijzen aan landen die er behoefte aan hebben. „We hoopten – en dat is bijna gelukt – dat al die vaccins ook fysiek aan zouden komen in het land van bestemming”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen NU.nl.

De vaccindonaties vanuit Nederland kwamen dit najaar langzaam op gang. In september, toen De Jonge de ambitie van 27 miljoen gedoneerde doses in 2021 uitsprak, waren er nog maar zo’n vijfhonderdduizend gedoneerd vanuit een gezamenlijk project met Zweden. Andere Europese landen, waaronder Frankrijk, Spanje en Duitsland, hadden toen al miljoenen vaccins naar armere landen verscheept. De Verenigde Staten hadden Covax al honderden miljoenen prikken toegezegd. „Juridische hobbels” vertraagden het proces, zei het ministerie van Volksgezondheid destijds.

Lees ook een analyse van het trage op gang komen van de donatiecampagne: Vaccindonaties aan arme landen blijven achter bij ambities

‘GGD-voorzitter: we houden rekening met nog twee prikrondes in 2022’

De GGD houdt rekening met nog twee vaccinatierondes in het jaar 2022. Dat zegt GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet in een interview met De Telegraaf zaterdag. In „pakweg mei-juni en oktober-november” moet de gezondheidsdienst capaciteit hebben om Nederlanders opnieuw tegen het coronavirus in te enten.

Bij prikrondes die later in het jaar volgen, moet de responstijd korter zijn dan bij de boostercampagne, die langzaam op gang kwam, zegt Jaap Eikelboom, programmadirecteur Covid-19 van de GGD GHOR, in hetzelfde interview tegen De Telegraaf. „Dat gaan we doen door bepaalde kernlocaties te selecteren waar we snel kunnen prikken als dat noodzakelijk is.” Ook zou er een „mobilisabel prik- en testleger” komen, „zodat we dat snel kunnen oproepen als het nodig is”.

Eikelboom zegt in het gesprek dat de reden dat de Nederlandse boostercampagne in vergelijking met andere Europese moeizaam begon, is dat „de opdracht later gegeven werd”. „Je zag dat de Gezondheidsraad nog lang adviseerde dat boosteren niet direct nodig was.” En als de opdracht er dan is, „heb je niet zomaar al het personeel en locaties”, zegt hij.

Citigroup gaat ongevaccineerde medewerkers in VS ontslaan

De Amerikaanse bank Citigroup gaat werknemers in de Verenigde Staten die aanstaande vrijdag nog niet zijn gevaccineerd tegen Covid-19 met onbetaald verlof sturen. Aan het einde van de maand worden ze ontslagen, tenzij ze een vrijstelling hebben om medische of religieuze redenen. Dat blijkt uit een interne memo die vrijdag is ingezien door persbureau Reuters.

Daarmee is de bank, die in oktober aankondigde met een streng vaccinatiebeleid te komen, de eerste aan Wall Street die een vaccinatieplicht strikt gaat naleven. De financiële sector worstelt met de vraag hoe werknemers op een veilige manier terug kunnen naar kantoor, ondanks een golf van de besmettelijke Omikron-variant van het coronavirus.

Andere grote banken aan Wall Street, waaronder Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan Chase, hebben ongevaccineerde werknemers opgedragen thuis te werken, maar geen van hen is zover gegaan personeel te ontslaan. Enkele andere grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Google en United Airlines, hebben wel een beleid van ‘no-jab, no-job’ (geen prik, geen baan) afgekondigd, met variërende striktheid.

Meer dan 90 procent van de werknemers van Citigroup voldoet tot nu toe aan de vaccinatieplicht, en dat cijfer loopt volgens een bron van Reuters snel op. De bank heeft eerder verklaard te willen voldoen aan het beleid van de regering van president Joe Biden om van werknemers die werken aan contracten voor de overheid vaccinatie te eisen. Vaccinatieplicht is echter omstreden in de VS; het Amerikaanse Hooggerechtshof hield vrijdag een hoorzitting over een vaccinatieplicht voor bedrijven van honderd werknemers of meer. Republikeinse vertegenwoordigers van een aantal staten en zakelijke groepen hebben een proces aangespannen tegen die maatregel.

Een vestiging van Citibank in New York. Foto Lucas Jackson / Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog doet de redactie van NRC het weekend van 8 en 9 januari verslag van de belangrijkste ontwikkelingen met betrekking tot de coronacrisis. Vrijdag maakte het RIVM bekend dat kinderen onder de 12 jaar vanaf 18 januari welkom zijn voor een coronavaccinatie en daalde het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen opnieuw. Intussen meldde het RIVM dat 35.000 positieve coronatestresultaten zijn binnengekomen tussen donderdag- en vrijdagochtend: een dagrecord. In Duitsland werd een zogenoemd 2G-plusbeleid ingevoerd voor cafés en restaurants. Dat betekent dat vanaf nu mensen die dubbel zijn gevaccineerd (of zijn hersteld van een coronabesmetting) maar nog geen boosterprik hebben gehad, voortaan een negatief testbewijs moeten tonen om de horeca te kunnen bezoeken.

Lees het hele blog van vrijdag hier terug: Bijna 35.000 positieve testuitslagen, hoogste aantal ooit