In beeld

Wachten op een status

‘Ik voelde dat ik veranderde van een mens in een pakketje dat zo snel mogelijk verstuurd moet worden, niet omdat iemand het wil hebben op de plek waar het naartoe wordt gestuurd, maar omdat niemand het wil hebben op de plek vanwaar het verstuurd wordt.’ Zo typeerde schrijver Rodaan Al Galidi in 2016 de positie van de vluchteling wachtend in AZC’s. Fotograaf Mona van den Berg legt, in het bij Jurgen Maas uitgekomen fotoboek Wachten, de gezichten van de wachtenden van nu vast. Lees hier de recensie van het fotoboek (●●●●): Het fotoboek ‘Wachten’ toont de gezichten achter de wachtenden in de Nederlandse azc’s.
De twee zoontjes van Meron Tesfaye zijn beiden in Nederland geboren en hebben de Nederlandse nationaliteit. Al elf jaar wacht Meron op beslissingen van de IND en de rechtbank inzake haar tweede procedure.
Foto Mona van den Berg
Familie Shhab (gevlucht uit Irak) is de afgelopen zes jaar negentien keer verhuisd, waarvan vijf keer op de gezinslocatie Burgum.
Foto Mona van den Berg
Abel Al Temimi (20 jaar) vluchtte uit Irak nadat zijn broer werd opgepakt en een week later dood werd teruggevonden.
Foto Mona van den Berg
Merih Terife (21 jaar) vluchtte in 2015 vanuit Eritrea naar een vluchtelingenkamp in Ethiopië en wacht sinds 2017 op antwoord van de IND.
Foto Mona van den Berg
Yevhen Vasilkevich (30) uit Oekraine in het AZC van Heemserveen. Ze verblijft er sinds 2017 zonder enig gehoor te hebben gehad van de IND. Een van de organisatoren van de Femen-groep, die beroemd werd vanwege het houden van bijeenkomsten over de hele wereld ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting en andere democratische vrijheden. In de Oekraïne is hij vervolgd voor zijn werk als journalist, voor het bekritiseren van de autoriteiten, voor zijn politieke opvattingen en voor zijn seksuele geaardheid.
Foto Mona van den Berg
Ali Saber Yaqoub (36 jaar) verstopte zich onder een vrachtauto om te vluchten uit Darfur, Soedan.
Foto Mona van den Berg
Base Ali Badran (64 jaar) en Mevan Al Hamad (20 jaar) zijn Jezidi's uit Irak. Van Base werd de oudste zoon al vermoord. Haar jongste zoon mocht naar Nederland komen, haar dochter niet. Haar man overleed aan prostaatkanker in de twee jaar dat Base hoopte op hereniging.
Foto Mona van den Berg
Simao (v.h. Kabeya Freddy) vluchtte in 2016 uit de Democratische Republiek Congo, na mishandeld te zijn als lid van de oppositiepartij.
Foto Mona van den Berg
Ghiti Sadozei kwam op haar twaalfde met haar ouders uit Afghanistan naar Nederland. Ze wachten sinds 2016.
Foto Mona van den Berg
Jalal Abo Alnaaj (44 jaar): ‘Ik word behandeld als vijand van de staat.’
Foto Mona van den Berg
Reema al Saghair (42 jaar) vluchtte in 2017 uit Libië. Ze werd verkracht door militaire troepen na de val van Khadaffi.
Foto Mona van den Berg
Sunny Boy Barcon kon volgens de IND niet bewijzen dat hij gay is.
Foto Mona van den Berg