Eén jaar na de eerste coronavaccinatie is Nederland bijna 30 miljoen prikken verder

Sanna Elkadiri, medewerkster van verpleeghuis Het Wereldhuis, kreeg op 6 januari 2021 als eerste Nederlander het coronavaccin.
Sanna Elkadiri, medewerkster van verpleeghuis Het Wereldhuis, kreeg op 6 januari 2021 als eerste Nederlander het coronavaccin. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

‘Nederland stroopt de mouwen op’, stond er te lezen op een banier van de rijksoverheid op de vaccinatielocatie in Veghel. Op 6 januari 2021 kreeg de 39-jarige verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri daar als eerste in Nederlander een coronavaccinatie. Sindsdien gingen de mouwen 29,4 miljoen keer omhoog voor vaccinaties met coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Volgens cijfers van het RIVM ontvingen tot en met afgelopen week in totaal ruim 24,7 miljoen mensen hun een eerste en tweede dosis van het vaccin: de GGD’s zetten 13,3 miljoen eerste en 11,4 miljoen tweede prikken. Ruim 4,7 miljoen mensen ontvingen tot en met vorige week een boosterprik. In deze derde vaccinatieronde keer prikten naast GGD’s ook andere uitvoerders, zoals ziekenhuizen en huisartsen mee.

Lees ook twee scenario’s over hoe het coronajaar 2022 eruit kan komen te zien.

Het kabinet drukte de Nederlandse bevolking vorig jaar op het hart dat vaccinatie tegen het coronavirus „de weg uit de crisis” is. Maar naarmate er meer tijd overheen gaat, verzwakt de door de verschillende vaccins opgebouwde afweer. Bovendien vinden er met de inmiddels dominante Omikronvariant veel doorbraakinfecties plaats, waarbij het virus aan de opgebouwde afweer weet te ontsnappen.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kondigde onlangs aan dat hij voor komend jaar twee extra boosterrondes verwacht. Het ministerie van VWS schafte daartoe miljoenen extra doses vaccin aan. Een einde van de vaccinatiecampagne is daarmee nog ver weg.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eén jaar na de eerste coronavaccinatie is Nederland bijna 30 miljoen prikken verder