Djokovic mag tot maandag in Melbourne blijven, in afwachting van rechtszaak

De Servische tennisser Novak Djokovic mag tot maandag in het Australische Melbourne blijven, in afwachting van een rechtszaak over zijn uitzetting die die dag plaatsvindt. Dat melden internationale persbureaus. Hij gaat in tegen de beslissing van Australische autoriteiten die hem op basis van zijn vaccinatiestatus toegang hebben geweigerd tot het land. Hij reisde erheen voor de Australian Open. Omdat de juiste papieren nog niet zijn aangeleverd, kon de rechtszaak niet eerder plaatsvinden.

De tennisser zit tot in ieder geval maandag in quarantaine in een hotel waar ook asielzoekers verblijven, schrijft Melbournse krant The Age. The Age noemt het hotel een „immigratievoorziening” waarin Djokovic is „opgesloten”.

Djokovic zegt dat hij een medische vrijstelling heeft gekregen om deel te nemen aan het tennistoernooi, dat op 17 januari van start gaat. Daarom zou hij niet volledig gevaccineerd hoeven te zijn. Djokovic is een tegenstander van verplichte vaccinatie en heeft zijn vaccinatiestatus nog niet bekend willen maken. Die vrijstelling werd niet terecht bevonden door autoriteiten aan de landsgrens. De Australische omroep ABC meldt dat nog twee medische vrijstellingen worden onderzocht: die van een andere tennisser en van een medewerker.

De Spaanse toptennisser Rafael Nadal heeft volgens persbureau AP tegen verslaggevers gezegd dat hij het erg vindt voor Djokovic, maar dat hij „de voorwaarden van deelname aan de Australian Open al maanden kende”. „Hij heeft zijn eigen beslissing genomen.” Nadal vindt het „begrijpelijk” dat Australiërs gefrustreerd zijn over de situatie met Djokovic, „omdat ze vaak in harde lockdowns hebben gezeten”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eén jaar na de eerste coronavaccinatie is Nederland bijna 30 miljoen prikken verder