Regering Kazachstan treedt af na massale protesten tegen lpg-prijzen

Noodtoestand

De regering van Kazachstan is woensdagochtend afgetreden na aanhoudende protesten tegen de stijging van de lpg-prijzen. Internationale persbureaus melden dat president Kassym-Jomart Tokajev het ontslag van de regering heeft geaccepteerd.

Het is deze woensdag de vierde dag van grote protesten tegen de regering in Kazachstan, hoewel de regering de onrust had geprobeerd te sussen door de prijsverhoging deels terug te draaien. In verschillende steden waren er rellen. In de voormalige hoofdstad Almaty werden woensdag openbare gebouwen bestormd. Onder meer het kantoor van de burgemeester werd in brand gestoken. In de stad geldt de noodtoestand. De protesten braken uit vanwege de gestegen prijzen van vloeibaar gas, in Kazachstan een veelgebruikte brandstof. Die verdubbelden van 60 tenge (0,12 euro) naar 120 tenge (0,24 euro) per liter. Maar inmiddels richten de demonstranten zich ook tegen de rol van oud-president Noersoeltan Nazarbajev (81). Die communistische autoritaire leider uit de Sovjet-periode regeerde het land bijna drie decennia. In 2019 maakte hij plaats voor Tokajev, maar achter de schermen oefent hij als voorzitter van de Veiligheidsraad en ‘Leider van de Natie’ nog altijd veel macht uit. Betogers in Almaty scandeerden „wegwezen oude man”, verwijzend naar de voormalige heerser.

Protesten zijn zeldzaam in Kazachstan. Voor demonstraties is toestemming nodig en die wordt, ondanks een zelden gegeven. (NRC)