Macron wil ongevaccineerden zo veel mogelijk dwarszitten

De Franse president Emmanuel Macron
De Franse president Emmanuel Macron Foto Ludovic Marin/EPA

De Franse president Emmanuel Macron wil ongevaccineerden zo veel mogelijk dwarszitten en „pissig” maken. Hij gebruikte daar dinsdag in een interview met de krant Le Parisien het van het Franse scheldwoord ‘merde’ afgeleide ‘emmerder’ voor. Dat kwam hem zowel vanuit de politiek als op sociale media op veel kritiek te staan.

Macron zegt ongevaccineerden „te willen dwarszitten” door voor hen „zoveel mogelijk de toegang tot activiteiten in het sociale leven te beperken”. Hij verwijst daarbij naar dringende operaties die moeten worden uitgesteld vanwege drukte in ziekenhuizen, volgens hem gevolg van dat mensen zich weigeren te laten vaccineren.

„Hoe kunnen we dit in de kiem smoren?”, stelt de president zich een retorisch vraag. „Door hen nog meer te irriteren. Ik ga ze niet in de gevangenis stoppen of met geweld laten inenten, maar vanaf 15 januari kunt u niet meer ongevaccineerd naar een restaurant, koffiedrinken of naar het theater gaan.”

Er klinkt felle kritiek van zowel de rechtse als linkse oppositie op de stevige uitspraken van Macron, die in hetzelfde interview ook aangaf een tweede termijn te willen als president. De rechts-populistische Marine Le Pen stelt volgens persbureau AFP dat Macron hier „de natie ernstig mee verdeelt” en de linkse partij LFI spreekt van „een weerzinwekkende uitspraak”.

Frankrijk voerde vorig jaar een gezondheidspaspoort in, uitgegeven aan mensen die een negatieve PCR-test kunnen overleggen of gevaccineerd zijn. De regering wil dat nu veranderen in een vaccinatiepaspoort, waardoor alleen gevaccineerden nog toegang kunnen krijgen tot restaurants, cafés en meerdere andere openbare gelegenheden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Macron wil ongevaccineerden zo veel mogelijk dwarszitten