Laatste nieuws coronacrisis

Recordaantal positieve tests, aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gedaald

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit is de laatste post van dit coronablog. Morgen opent de redactie van NRC een nieuw blog om daarin verslag te doen van de ontwikkelingen over de coronacrisis in binnen- en buitenland.

Lees hier verder in het nieuwe blog

Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

Er is weer een stijging te zien van het aantal gemelde positieve coronatests, de daling in de ziekenhuizen stagneert. Lees in dit overzicht hoe het coronavirus over Nederland is verspreid.

Lees hier het hele artikel over positieve tests, ziekenhuisopnames en de verspreiding over Nederland.

Opnieuw recordaantal positieve tests, ondanks technische storing

Het RIVM heeft voor de tweede dag op rij bijna 25.000 positieve testuitslagen geregistreerd. Tussen woensdag- en donderdagochtend kwamen 24.700 meldingen binnen bij het instituut. Dat is daarmee opnieuw een record, na de 24.590 positieve tests van woensdag.

Bovendien meldt het RIVM dat door een technische storing niet alle testuitslagen zijn binnengekomen. Het werkelijke aantal positieve gevallen ligt vermoedelijk dus nog hoger.

Ook werden in de afgelopen 24 uur twaalf meldingen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld bij het RIVM. Dat hoeft niet te betekenen dat deze personen ook de afgelopen 24 uur zijn overleden, meldingen komen doorgaans met vertraging binnen bij het instituut.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gedaald

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is tussen woensdag en donderdag afgenomen. Uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat er momenteel 1.541 patiënten op de IC’s en de verpleegafdelingen liggen. Dat zijn er 93 minder dan een etmaal eerder.

Er worden op dit moment 419 coronapatiënten behandeld op de IC-afdelingen, een afname van 30 ten opzichte van een etmaal eerder. Op de verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gedaald naar 1.122, dat zijn er 63 minder dan op woensdag. In totaal werden 12 nieuwe patiënten opgenomen op de IC’s en 109 op de verpleegafdelingen.

Beleggers roepen farmaceuten op wereldwijde beschikbaarheid vaccins te vergroten

Farmaceuten moeten meer gaan doen om de beschikbaarheid en toediening van vaccins wereldwijd te vergroten. Die oproep doen meer dan 65 institutionele beleggers aan producenten van Covid-19-vaccins in een brief, zo meldt vermogensbeheerder Achmea Investment Management donderdag.

In de brief vraagt de groep beleggers, die naar eigen zeggen een vermogen van 3.000 miljard euro vertegenwoordigt, farmaceuten de beloning van hun bestuurders deels afhankelijk te maken van de wereldwijde beschikbaarheid van vaccins. Naast Achmea Investment Management doen onder meer verzekeraars Aegon en ASR, pensioenbelegger PGGM, ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib en verschillende internationale partijen de oproep.

Lees ook: Verschil in vaccinatiegraad tussen rijk en arm kost wereldeconomie duizenden miljarden

Vaccinatiekloof
De investeerders wijzen op aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die stelt dat toegang tot betaalbare vaccinaties „cruciaal is om de pandemie te bestrijden”. Omdat de patenten van coronavaccins niet worden vrijgegeven en rijke landen grote aantallen extra vaccins inkochten, vissen armere landen achter het net en is er een enorme vaccinatiekloof ontstaan tussen rijke en armere landen.

In veel armere landen, met name op het Afrikaanse continent, is de vaccinatiegraad laag. Daardoor kan het virus er langer blijven sluimeren, wat de kans op het ontstaan van nieuwe varianten - zoals Omikron - vergroot. Naast het gezondheidsaspect wijst Rogier Krens, directeur van Achmea Investment Management, ook op de economische schade van vaccinongelijkheid: „Nieuwe varianten zijn bedreigend voor het herstel van wereldwijde economieën”.

Een jongen in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá ontvangt zijn coronavaccinatie. Foto Daniel Munoz/AFP

Djokovic mag tot maandag in Melbourne blijven, in afwachting van rechtszaak

De Servische tennisser Novak Djokovic mag tot maandag in het Australische Melbourne blijven, in afwachting van een rechtszaak over zijn uitzetting die die dag plaatsvindt. Dat melden internationale persbureaus. Hij gaat in tegen de beslissing van Australische autoriteiten die hem op basis van zijn vaccinatiestatus toegang hebben geweigerd tot het land. Hij reisde erheen voor de Australian Open. Omdat de juiste papieren nog niet zijn aangeleverd, kon de rechtszaak niet eerder plaatsvinden.

De tennisser zit tot in ieder geval maandag in quarantaine in een hotel waar ook asielzoekers verblijven, schrijft Melbournse krant The Age. The Age noemt het hotel een „immigratievoorziening” waarin Djokovic is „opgesloten”.

Djokovic zegt dat hij een medische vrijstelling heeft gekregen om deel te nemen aan het tennistoernooi, dat op 17 januari van start gaat. Daarom zou hij niet volledig gevaccineerd hoeven te zijn. Djokovic is een tegenstander van verplichte vaccinatie en heeft zijn vaccinatiestatus nog niet bekend willen maken. Die vrijstelling werd niet terecht bevonden door autoriteiten aan de landsgrens. De Australische omroep ABC meldt dat nog twee medische vrijstellingen worden onderzocht: die van een andere tennisser en van een medewerker.

De Spaanse toptennisser Rafael Nadal heeft volgens persbureau AP tegen verslaggevers gezegd dat hij het erg vindt voor Djokovic, maar dat hij „de voorwaarden van deelname aan de Australian Open al maanden kende”. „Hij heeft zijn eigen beslissing genomen.” Nadal vindt het „begrijpelijk” dat Australiërs gefrustreerd zijn over de situatie met Djokovic, „omdat ze vaak in harde lockdowns hebben gezeten”.

Eén jaar na de eerste coronavaccinatie is Nederland bijna 30 miljoen prikken verder

‘Nederland stroopt de mouwen op’, stond er te lezen op een banier van de rijksoverheid op de vaccinatielocatie in Veghel. Op 6 januari 2021 kreeg de 39-jarige verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri daar als eerste in Nederlander een coronavaccinatie. Sindsdien gingen de mouwen 29,4 miljoen keer omhoog voor vaccinaties met coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Volgens cijfers van het RIVM ontvingen tot en met afgelopen week in totaal ruim 24,7 miljoen mensen hun een eerste en tweede dosis van het vaccin: de GGD’s zetten 13,3 miljoen eerste en 11,4 miljoen tweede prikken. Ruim 4,7 miljoen mensen ontvingen tot en met vorige week een boosterprik. In deze derde vaccinatieronde keer prikten naast GGD’s ook andere uitvoerders, zoals ziekenhuizen en huisartsen mee.

Lees ook twee scenario’s over hoe het coronajaar 2022 eruit kan komen te zien.

Het kabinet drukte de Nederlandse bevolking vorig jaar op het hart dat vaccinatie tegen het coronavirus „de weg uit de crisis” is. Maar naarmate er meer tijd overheen gaat, verzwakt de door de verschillende vaccins opgebouwde afweer. Bovendien vinden er met de inmiddels dominante Omikronvariant veel doorbraakinfecties plaats, waarbij het virus aan de opgebouwde afweer weet te ontsnappen.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kondigde onlangs aan dat hij voor komend jaar twee extra boosterrondes verwacht. Het ministerie van VWS schafte daartoe miljoenen extra doses vaccin aan. Een einde van de vaccinatiecampagne is daarmee nog ver weg.

Sanna Elkadiri, medewerkster van verpleeghuis Het Wereldhuis, kreeg op 6 januari 2021 als eerste Nederlander het coronavaccin. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Australische premier Morrison verdedigt intrekken visum Djokovic: regels zijn regels

De Australische premier Scott Morrison verdedigt het besluit om Servische tennisser Novak Djokovic niet toe te laten tot zijn land door te stellen dat er voor niemand een uitzondering wordt gemaakt op de strikte inreisregels. „Regels zijn regels, zeker als het gaat om onze grenzen. Niemand staat boven deze regels”, schrijft hij op Twitter. De premier benadrukt daarbij dat het strenge grensbeleid ervoor heeft gezorgd dat de coronasterfte in Australië een van de laagste ter wereld is.

Djokovic kwam woensdag aan op de luchthaven van Melbourne, maar werd de toegang tot Australië geweigerd. „De heer Djokovic heeft niet het juiste bewijs geleverd om aan de toelatingseisen voor Australië te voldoen, waarna zijn visum is ingetrokken”, zo lieten de autoriteiten op het vliegveld weten. De tennisser verzet zich tegen verplichte vaccinatie. Volgens Morrison kon Djokovic geen goede reden geven waarom hij niet gevaccineerd is.

Twitter avatar ScottMorrisonMP Scott Morrison Mr Djokovic’s visa has been cancelled. Rules are rules, especially when it comes to our borders. No one is above these rules. Our strong border policies have been critical to Australia having one of the lowest death rates in the world from COVID, we are continuing to be vigilant.

De nummer één van de wereld wil vanaf 17 januari zijn titel verdedigen bij de Australian Open en zegt dat hij een medische vrijstelling had gekregen om naar Australië te reizen. Veel Australiërs die de afgelopen jaar met strenge lockdowns en coronabeperkingen te kampen hebben, waren daar boos over. Volgens directeur Craig Tiley van de Australian Open heeft Djokovic bij zijn aanvraag voor een medische vrijstelling geen speciale behandeling gekregen.

Djokovic is overgebracht naar een quarantainehotel van de overheid in Melbourne in afwachting van een vlucht waarmee hij het land kan verlaten. Zijn advocaten proberen directe uitzetting nog te voorkomen en de Servische president Aleksandar Vučić eist dat er „onmiddellijk een einde komt aan de pesterijen aan het adres van de beste tennisser ter wereld.”

Premier Scott Morrison van Australië. Foto Lukas Coch/EPA

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC donderdag 6 januari verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Het RIVM registreerde woensdag een recordaantal van 24.590 positieve tests. Ook moest Ajax het trainingskamp in Portugal staken vanwege positieve testuitslagen in de groep van spelers en staf.

Lees hier het coronablog van woensdag 5 januari terug