Laatste nieuws coronacrisis

Australië trekt reisvisum Djokovic vlak voor Australian Open in

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog deed NRC op woensdag 5 januari verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Het RIVM registreerde woensdag een recordaantal van 24.590 positieve tests. Ook moest Ajax het trainingskamp in Portugal staken vanwege positieve testuitslagen in de groep van spelers en staf.

Volg voor de laatste ontwikkelingen: het coronablog van donderdag 6 januari

Australië trekt reisvisum Djokovic vlak voor Australian Open in

De Australische autoriteiten hebben het visum van tennisser Novak Djokovic ingetrokken. Dat hebben de Australische grensautoriteiten bekendgemaakt, zo melden verschillende internationale media, waaronder persbureau Reuters en de BBC. Met het visum wilde de nummer één van de wereld het land in reizen om vanaf 17 januari mee te doen aan de Australian Open. Volgens de BBC zou Djokovic donderdag het land uit worden gevlogen.

Eerder deze week kreeg Djokovic, die zich verzet tegen verplichte vaccinatie en weigert te zeggen of hij ingeënt is tegen het coronavirus, vrijstelling van de vaccinatieplicht die geldt om Australië binnen te komen. Desalniettemin zou hij woensdagavond na om 23.30 uur Australische tijd te zijn geland in Melbourne, een hele nacht op het vliegveld doorgebracht hebben. Volgens de grensautoriteiten zou er een fout zijn gemaakt bij het aanvragen van zijn visum, zo schrijven Australische media. Mogelijk gaan de advocaten van de Servische tennisser in beroep tegen het besluit.

Inmiddels heeft ook de Servische president Aleksandar Vucic zich in de kwestie gemengd en de Australische autoriteiten opgeroepen de tennisser toegang te verlenen tot het land. „Ik heb onze Novak verteld dat heel Servië bij hem is en dat onze instituties er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er onmiddellijk een einde wordt gemaakt aan de pesterijen aan het adres van ‘s werelds beste tennisser”, aldus Vucic.

Coach Goran Ivanisevic zette een foto online van het wachten op het vliegveld in Melbourne:

Man met brandende fakkel aangehouden bij huis D66-leider Kaag

De politie heeft woensdagavond een man aangehouden die met een brandende fakkel leuzen schreeuwde bij het huis van D66-leider Sigrid Kaag in Den Haag. Dat bevestigt de partij tegenover de NOS en persbureau ANP. Het zou gaan om dezelfde man die vorige maand werd opgepakt bij het huis van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA).

De man zond zijn actie met een handlanger uit via een livestream op sociale mediakanalen. Kaag heeft aangifte gedaan tegen de man. Volgens de NOS doet de politie onderzoek naar het voorval. Een politiewoordvoerder kon woensdagavond nog niets bevestigen.

Italië voert vaccinatieplicht voor vijftigplussers in

Het Italiaanse kabinet heeft woensdagavond besloten een vaccinatieplicht in te voeren voor iedereen boven de vijftig jaar. Dat heeft een woordvoerder van premier Mario Draghi laten weten. De bestaande vaccinatieplicht van personeel op scholen en in de zorg is daarnaast uitgebreid naar iedereen die op de universiteit werkt.

De vaccinatieplicht voor vijftigers en ouder geldt vooralsnog tot half juni. Bij de opening van de ministerraad vanmiddag over de nieuw te nemen coronamaatregelen zei premier Draghi dat deze bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen goed kunnen blijven functioneren. Daarom deze verplichting, die „de leeftijdsgroepen (treft) die het grootste risico op hospitalisering lopen”.

Draghi zei dat de maatregel ook is bedoeld om Italianen die zich nog niet hebben laten vaccineren, ertoe aan te zetten dit toch te laten doen. Momenteel is zo’n 80 procent van de Italiaanse bevolking volledig gevaccineerd, boosterprikken niet meegerekend.

Ajax staakt trainingskamp in Portugal na positieve coronatests

Ajax heeft het trainingskamp in de Portugese Algarve per direct gestaakt en de club keert woensdag nog terug naar Nederland. Aanleiding voor het besluit zijn enkele positieve coronatests in de selectie en staf. Dat meldt de club woensdagavond. De Amsterdammers verbleven sinds maandag in Portugal.

Voordat Ajax naar het trainingskamp vertrok, testten alle ruim zestig spelers en stafleden nog negatief op het coronavirus. In Portugal bereidde de club zich voor op de tweede seizoenshelft, die voor de Amsterdammer op 16 januari aanvangt met een wedstrijd tegen FC Utrecht. Met het oog op dat duel zegt Ajax geen risico’s te willen nemen en een uitbraak te willen voorkomen. Hoeveel spelers en stafleden positief testten op het coronavirus is niet bekendgemaakt.

Van de clubs uit de top drie was Ajax de enige ploeg die wél besloot op trainingskamp te gaan. Feyenoord en PSV reisden eerder deze week vanwege positieve testuitslagen in de selectie niet af naar Spanje. Ook FC Utrecht en sc Heerenveen annuleerden de geplande voorbereiding op het vervolg van het seizoen, beide clubs verkozen vanwege positieve tests trainen op het eigen complex boven een trainingskamp in eigen land.

Uitreiking Grammy Awards opnieuw uitgesteld vanwege pandemie

De uitreiking van de Grammy Awards is ook dit jaar uitgesteld vanwege het coronavirus en in het bijzonder de in de Verenigde Staten oprukkende Omikronvariant. Dat heeft de organisatie van de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen woensdag bekendgemaakt. Het evenement zou plaatsvinden in de Crypto.com Arena in Los Angeles.

„Gezien de onzekerheid rondom de Omikronvariant, bevat het houden van de show op 31 januari simpelweg te veel risico’s”, aldus de organisatie. Wanneer het evenement wel plaats kan vinden, is niet bekend. „De gezondheid en veiligheid van onze muziekgemeenschap, het live publiek en de honderden mensen die onvermoeibaar werken om onze show te produceren, blijft onze topprioriteit.”

Het is het tweede jaar op rij dat de uitreiking van de Grammy’s wordt uitgesteld. Vorig jaar, toen het evenement aanvankelijk ook op 31 januari plaats zou vinden, werd de uitreiking uiteindelijk zes weken later gehouden. Dit jaar zijn onder meer Billie Eilish, ABBA en Justin Bieber genomineerd voor de belangrijkste prijs, die van ‘album van het jaar’.

De Grammy Awards zijn de belangrijkste Amerikaanse muziekonderscheidingen. Foto Chris Pizzello/AP

Reizigers naar Engeland hoeven zich niet meer voor vertrek te laten testen

Wie naar Engeland reist, hoeft vanaf vrijdag geen coronatest meer te doen voor vertrek. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson woensdag bekendgemaakt. Ook vervalt de maatregel dat reizigers in quarantaine moeten bij aankomst tot ze in Engeland zelf negatief testen. De versoepelingen gaan vrijdag om 04.00 uur in.

De testplicht voor reizigers bij aankomst blijft nog wel, al mag daarvoor vanaf vrijdag ook een zelftest gebruikt worden. Deze moet binnen twee dagen afgenomen worden en wanneer deze positief is, moet de reiziger in kwestie alsnog in quarantaine. De reismaatregelen werden in januari vorig jaar ingesteld om de toen opgedoken Betavariant, ontdekt in Zuid-Afrika, het hoofd te bieden.

De reismaatregelen worden versoepeld om de reisbranche tegemoet te komen. Johnson stelde woensdag dat veel mensen die naar Engeland willen reizen „ontmoedigd raken uit angst om in het buitenland vast te zitten en aanzienlijke extra kosten te maken”. Een woordvoerder van de Londense luchthaven Heathrow en de topman van de Britse maatschappij easyJet zeiden tegen de BBC de versoepelingen te verwelkomen. Voor reizigers naar Schotland, Wales of Noord-Ierland blijven de test- en quarantaineregels ongewijzigd.

Mensen met mondkapjes op het treinstation Waterloo in Londen. Foto Henry Nicholls/Reuters

Coronademonstrant krijgt 3 weken cel voor trap tegen ME-schild

Een 56-jarige man uit Almere moet drie weken de cel in omdat hij afgelopen zondag tegen schild van een ME’er heeft getrapt. Dat heeft de politierechter woensdag bepaald tijdens een supersnelrechtzitting in de rechtbank in Amsterdam. Het voorval vond plaats in de buurt van het Museumplein in Amsterdam tijdens de verboden demonstratie tegen het coronabeleid.

Behalve de celstraf kreeg de man ook veertig uur taakstraf opgelegd. Als hij opnieuw de fout in gaat, moet hij nog eens drie weken de gevangenis in. De rechter volgt daarmee grotendeels de eis van de officier van justitie. Volgens de aanklager leverde de man een wezenlijke bijdrage in „een orgie van geweld” en was behalve een celstraf van zes weken, waarvan drie voorwaardelijk, een taakstraf van honderd uur op z’n plaats.

De man is de eerste verdachte die veroordeeld is voor openlijke geweldpleging tegen de politie tijdens de verboden coronademonstratie, waarbij vier agenten gewond raakten. Vier andere verdachten worden woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Afhankelijk van de uitkomst staan zij tijdens de supersnelrechtzitting van 12 januari terecht.

Voorafgaand aan de zitting woensdag demonstreerden tussen de veertig en vijftig mensen namens actiegroep Nederland in Verzet bij de Amsterdamse rechtbank tegen het coronabeleid. De actie verliep vreedzaam en kwam tegen 14.00 uur ten einde, meldt persbureau ANP.

Twitter avatar OM_Amsterdam OM Amsterdam De man is veroordeeld voor openlijke geweldpleging (trappen tegen een schild ME-er) tot 6 weken cel waarvan 3 voorwaardelijk en werkstraf van 40 uur, na een eis van 6 weken waarvan 3 voorwaardelijk en werkstraf van 100 uur.

Recordaantal van 24.590 positieve tests gemeld bij het RIVM

Bij het RIVM zijn in de afgelopen 24 uur 24.590 positieve tests binnengekomen, 5.974 meer dan dinsdag. Het dagaantal van woensdag is een record sinds de eerste besmettingen in 2020 in Nederland werden vastgesteld. Het oude record stamt van 24 november 2021, toen in een dag tijd 23.713 besmettingen werden doorgegeven.

Tussen dinsdag en woensdag zijn bij het RIVM ook 39 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld, 20 meer dan een dag eerder. Dit betekent niet per se dat deze personen in de afgelopen 24 uur zijn overleden; sterfgevallen kunnen met vertraging binnenkomen bij het RIVM.

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Woensdag liggen 1.634 coronapatiënten in het ziekenhuis, 59 minder dan een dag eerder. Het gaat om het laagste aantal in bijna twee maanden. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Van hen zijn er 449 opgenomen op de intensive care, een daling van 15 ten opzichte van dinsdag. Op de verpleegafdelingen worden 1.185 mensen verzorgd die besmet zijn met het coronavirus, 44 minder dan in het etmaal ervoor.

Carnaval in Rio de Janeiro voor tweede jaar op rij afgelast

De straatparades en -feesten tijdens het traditionele jaarlijkse carnaval in Rio de Janeiro gaan volgende maand niet door. Dat heeft burgemeester Eduardo Paes van de Braziliaanse stad dinsdag bekendgemaakt. Het is het tweede jaar op rij dat de wereldberoemde festiviteiten afgelast worden. „Het straatcarnaval zoals het in 2020 gehouden werd, zal niet plaatsvinden in 2022”, zei Paes. Oorzaak voor de afgelasting is de opmars van de Omikronvariant in Brazilië.

Volgens Paes is het „vanwege de aard van het feest” niet mogelijk om bij het carnaval de coronamaatregelen te respecteren. Op de afgelastingen wordt één uitzondering gemaakt: de parade van sambascholen, die altijd gehouden wordt in de speciaal daarvoor gebouwde paradeplaats Sambadrome, gaat voorlopig wel nog door. Het carnaval in Rio stond in de agenda van 25 februari tot en met 5 maart. In 2020 trok het carnaval in Rio zo’n zeven miljoen mensen.

Brazilië is zwaar getroffen door de coronapandemie. Zeker 620.000 inwoners van het land zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Het carnaval in Rio de Janeiro in 2020. Foto Carl de Souza/AFP

Macron wil ongevaccineerden zo veel mogelijk dwarszitten

De Franse president Emmanuel Macron wil ongevaccineerden zo veel mogelijk dwarszitten en „pissig” maken. Hij gebruikte daar dinsdag in een interview met de krant Le Parisien het van het Franse scheldwoord ‘merde’ afgeleide ‘emmerder’ voor. Dat kwam hem zowel vanuit de politiek als op sociale media op veel kritiek te staan.

Macron zegt ongevaccineerden „te willen dwarszitten” door voor hen „zoveel mogelijk de toegang tot activiteiten in het sociale leven te beperken”. Hij verwijst daarbij naar dringende operaties die moeten worden uitgesteld vanwege drukte in ziekenhuizen, volgens hem gevolg van dat mensen zich weigeren te laten vaccineren.

„Hoe kunnen we dit in de kiem smoren?”, stelt de president zich een retorisch vraag. „Door hen nog meer te irriteren. Ik ga ze niet in de gevangenis stoppen of met geweld laten inenten, maar vanaf 15 januari kunt u niet meer ongevaccineerd naar een restaurant, koffiedrinken of naar het theater gaan.”

Er klinkt felle kritiek van zowel de rechtse als linkse oppositie op de stevige uitspraken van Macron, die in hetzelfde interview ook aangaf een tweede termijn te willen als president. De rechts-populistische Marine Le Pen stelt volgens persbureau AFP dat Macron hier „de natie ernstig mee verdeelt” en de linkse partij LFI spreekt van „een weerzinwekkende uitspraak”.

Frankrijk voerde vorig jaar een gezondheidspaspoort in, uitgegeven aan mensen die een negatieve PCR-test kunnen overleggen of gevaccineerd zijn. De regering wil dat nu veranderen in een vaccinatiepaspoort, waardoor alleen gevaccineerden nog toegang kunnen krijgen tot restaurants, cafés en meerdere andere openbare gelegenheden.

De Franse president Emmanuel Macron Foto Ludovic Marin/EPA

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC vandaag verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Het RIVM registreerde in de afgelopen week 113.553 positieve coronatests, maakte het instituut dinsdag bekend. Dat is een toename van 35 procent ten opzichte van de week ervoor.

Lees hier het coronablog van dinsdag 4 januari terug