Carnaval in Rio de Janeiro voor tweede jaar op rij afgelast

Het carnaval in Rio de Janeiro in 2020.
Het carnaval in Rio de Janeiro in 2020. Foto Carl de Souza/AFP

De straatparades en -feesten tijdens het traditionele jaarlijkse carnaval in Rio de Janeiro gaan volgende maand niet door. Dat heeft burgemeester Eduardo Paes van de Braziliaanse stad dinsdag bekendgemaakt. Het is het tweede jaar op rij dat de wereldberoemde festiviteiten afgelast worden. „Het straatcarnaval zoals het in 2020 gehouden werd, zal niet plaatsvinden in 2022”, zei Paes. Oorzaak voor de afgelasting is de opmars van de Omikronvariant in Brazilië.

Volgens Paes is het „vanwege de aard van het feest” niet mogelijk om bij het carnaval de coronamaatregelen te respecteren. Op de afgelastingen wordt één uitzondering gemaakt: de parade van sambascholen, die altijd gehouden wordt in de speciaal daarvoor gebouwde paradeplaats Sambadrome, gaat voorlopig wel nog door. Het carnaval in Rio stond in de agenda van 25 februari tot en met 5 maart. In 2020 trok het carnaval in Rio zo’n zeven miljoen mensen.

Brazilië is zwaar getroffen door de coronapandemie. Zeker 620.000 inwoners van het land zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Macron wil ongevaccineerden zo veel mogelijk dwarszitten