In beeld

Vandaag 25 jaar geleden: de laatste Elfstedentocht

In Beeld Vandaag precies 25 jaar geleden werd de laatste Elfstedentocht verreden. In deze fotoserie blikken we terug op verschillende edities, van de allereerste in 1909 tot de (voorlopig) laatste op 4 januari 1997.
De laatste Elfstedentocht is vandaag precies 25 jaar terug verreden. De wedstrijd begon in Leeuwarden.
Foto Ruud Taal / ANP
De 'tocht der tochten' gaat tien andere plaatsen langs en eindigt vervolgens weer in de startplaats, Leeuwarden.
Foto Cor Mulder / ANP
De tocht van 1997 was de vijftiende editie. Op deze foto heeft een van de deelnemers last van bevriezingsverschijnselen aan de ogen.
Foto ANP
Na Leeuwarden, Sneek en IJlst is Sloten, hier gefotografeerd, de vierde plaats die de schaatsers passeerden.
Foto ANP
In 1986 deed toenmalig kroonprins Willem-Alexander mee aan de Elfstedentocht. Hij schaatste onder de naam Van Buren. Pas in de buurt van Stavoren - de vijfde plaats - werd deze bijzondere deelnemer opgemerkt door de andere schaatsers.
Foto Cor Mooij / ANP
Willem-Alexander begon rond zevenen 's ochtends. Hij had met vrienden gewed dat hij de tocht zou uitschaatsen. De prins en alle andere moesten in totaal onder 189 bruggen door. De kroonprins schaatste langs de elf steden en viel 's avonds bij de finish in de armen van zijn vader prins Claus en zijn moeder koningin Beatrix
Foto ANP
Schaatsers bij de plaats Hindeloopen, het zesde punt in de tocht, in 1947.
Foto ANP
De Elfstedentocht is in en buiten Friesland zeer populair. Vele schaatsfans willen de rijders met eigen ogen zien.
Foto ANP
Bij de editie van 1963 trokken slierten schaatsers door een wit gesneeuwde Friese polder. De Elfstedentocht kan alleen doorgaan als het weer en de ijskwaliteit het toelaten. De tocht is elf keer op het laatste moment afgelast vanwege plotselinge dooi, regen of storm. Voor een tocht moet het wekenlang stevig vriezen met temperaturen onder de -10 graden Celsius.
Foto ANP
De route van de tocht is ingedeeld in 22 rayons. Elk rayonhoofd beslist over een eventuele doorgang en organisatie. Op de foto beeld uit 1985: in Workum (zevende plaats) halen de schaatsers een stempel bij het verzamelpunt. Een van de wedstrijdrijders glijdt vlak daarna uit.
Foto Leo Vogelzang / ANP
Na Workum schaatsen de deelnemers naar Bolsward. Vervolgens passeren ze Harlingen. Nog steeds hopen schaatsfans in Nederland dat de tocht ooit nog verreden wordt. Zodra het meerdere dagen vriest, maakt ook de Elfstedenkoorts een opmars.
Foto ANP
Evert van Benthem won de Elfstedentocht in 1986. Hij werd vlak na de finish gehuldigd door prinses Margriet (rechts in beeld) en haar man Pieter van Vollenhoven (boven Van Benthem). Ook toenmalig commissaris van de Koningin Hans Wiegel probeert de schaatser te feliciteren.
Foto ANP
Beeld uit 1963: Reinier Paping is uitgeblust nadat hij de Elfstedentocht heeft gewonnen. Paping overleed twee weken geleden na een kort ziekbed.
foto ANP
Het is een drukte van belang bij de stempelpost in Franeker (de tiende stad). Op de foto passeert de latere winnaar van 1954, Jeen van den Berg, de toeschouwers.
Foto ANP
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog is de 'tocht der tochten' verreden. Bij de editie van 1942 controleren schaatsers de ijzers voor ze het ijs opgaan.
Foto ANP
Voor het slijpen van de ijzers eerst de administratieve handelingen: het inschrijven voor de deelname in 1941.
Foto ANP
Beeld uit 1909: deelnemers en bestuursleden van de Elfstedentocht poseren voor de eerste editie datzelfde jaar.
Foto ANP
Henk Angenent is de laatste winnaar van de Elfstedentocht. Precies 25 jaar geleden versloeg hij Erik Hulzebosch vlak voor de finish. Op de foto wordt hij gefeliciteerd door zijn vrouw Sana.
Foto ANP