Drukke nacht op de spoedeisende hulp, minder patiënten in Oogziekenhuis Rotterdam

De spoedeisende hulpdiensten in de Nederlandse ziekenhuizen beleefden een drukke nieuwjaarsnacht met veel patiënten met alcohol- en drugsvergiftigingen en mensen met brandwonden. Dat laat David Baden, voorzitter van de Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, zaterdagochtend weten in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Baden ontstonden de brandwonden door het afsteken van vuurwerk en door een TikTok-challenge waarbij jongeren vuurwerk uittrappen. Het was vanwege de horecasluiting wel een stuk rustiger dan voor de coronacrisis. Exacte cijfers over vuurwerkslachtoffers worden komende week bekendgemaakt.

Lees ook: Opnieuw verbod op vuurwerk tijdens Oud en Nieuw

Ook in het Oogziekenhuis Rotterdam was het een rustiger Oud en Nieuw dan in andere jaren, laat oogarts Tjeerd de Faber weten in het NOS Radio 1 Journaal. In het gespecialiseerde ziekenhuis kwamen drie patiënten binnen. „Voor een jaarwisseling is dat eigenlijk heel weinig”, aldus De Faber, die normaal gesproken tien tot vijftien patiënten zegt te ontvangen. De Faber pleitte voor een permanent verbod op consumentenvuurwerk: „Veilig vuurwerk bestaat niet.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Overwegend rustige nieuwjaarsviering in Europese hoofdsteden