Jaarwisseling

Politie grijpt in bij groot illegaal feest in Gelderse voormalige steenfabriek

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij over de jaarwisseling 2021-2022, die wereldwijd in aangepaste vorm plaatsvindt vanwege de coronapandemie.

Politie grijpt in bij groot illegaal feest in Gelderse voormalige steenfabriek

De politie heeft zaterdag bij de Gelderse plaats Rijswijk een einde gemaakt aan een groot illegaal feest in een voormalige steenfabriek. De laatste van de honderden feestgangers, onder wie ook Fransen en Belgen, hebben het terrein inmiddels verlaten, meldt Omroep Gelderland. Agenten hebben volgens persbureau ANP drie aanhoudingen verricht.

Het feest was al op Oudjaarsavond begonnen, zo rond 22.00 uur, schrijft De Gelderlander. Bezoekers van de illegale rave reden over de dijken bij Rijswijk naar het fabrieksterrein, dat in de uiterwaarden van de rivier de Nederrijn ligt. Omwonenden lichtten de politie in, maar kon volgens De Gelderlander al niet meer voorkomen dat het feest van start zou gaan. Vervolgens lieten de autoriteiten het clandestiene evenement doorgaan. Een woordvoerder van de politie zegt tegen ANP dat de fabriek lastig begaanbaar en extreem donker was, terwijl agenten in de Nieuwjaarsnacht bovendien al genoeg te doen hadden.

Zaterdagmiddag besloot de politie alsnog in te grijpen bij het feest, waar de bezoekers – zo was te zien op beelden – dansten op muziek uit professionele geluidsapparatuur. Een colonne van ME-voertuigen en politieauto’s trok naar de fabriek. De ontruiming verliep vervolgens rustig: de aanwezigen gingen na de aankomst van de politie zelf terug naar hun auto’s, die veelal ook op het terrein geparkeerd stonden. De drie arrestanten werden volgens ANP opgepakt wegens rijden onder invloed, dan wel het niet opvolgen van aanwijzingen van agenten.

De politie was met veel agenten en voertuigen uitgerukt naar de oude steenfabriek bij Rijswijk (Gelderland). Foto Sem van der Wal/ANP

Ondanks afgelasting doen veel mensen aan nieuwjaarsduik

Hoewel de traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen werd afgelast vanwege de coronamaatregelen, hebben veel mensen het nieuwe jaar toch met een frisse duik ingeluid. In Scheveningen doken zeker enkele tientallen mensen de Noordzee in en ook op andere plekken in het land gingen mensen te water.

Unox, de organisator van de nieuwjaarsduik in Scheveningen, bood geïnteresseerden na de afgelasting de optie blikken zeewater te bestellen, zodat de nieuwjaarsduik ook thuis gehouden kon worden. Hoewel de actie goed liep, bleken veel mensen op de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten toch de voorkeur te geven aan een nieuwjaarsduik in de buitenlucht.

In Amsterdam organiseerde het De Mirandabad een nieuwjaarsduik in het buitenbad. Onder gekleurde vlaggetjes dook een kleine groep zwemmers het water in, terwijl anderen zich aan de kant tegoed deden aan oliebollen.

Brandweer kreeg 3.922 meldingen rond jaarwisseling

De brandweer in Nederland kreeg deze jaarwisseling 3.922 meldingen binnen van brandjes en andere incidenten. Dat zijn er bijna net zoveel als vorig jaar, toen de brandweer 3.949 keer moest uitrukken. Dat meldt de Brandweer Nederland zaterdag.

Het aantal meldingen ligt voor het tweede jaar op rij lager dan in 2019, toen meer dan vijfduizend meldingen binnenkwamen. Volgens Brandweer Nederland-voorzitter Tijs van Lieshout is dat het gevolg van het landelijke vuurwerkverbod, dat dit jaar voor het tweede jaar achtereen van kracht was. Wel noemt Van Lieshout het „bizar” dat überhaupt zoveel inzet van hulpdiensten nodig is om Oud en Nieuw te vieren.

Het verloop van de jaarwisseling verschilde per Veiligheidsregio van „rustig en gemoedelijk” tot „druk en lokaal onrustig”. De brandweer rukte uit voor meerdere woningbranden, auto- en containerbranden en afvalbranden. Op sommige plekken moesten brandweerlieden worden bijgestaan door de politie of de Mobiele Eenheid, omdat zij bekogeld werden met vuurwerk.

Warmste Nieuwjaarsdag ooit gemeten

Het nieuwe jaar is pas net begonnen, maar het eerste officiële weerrecord is al binnen. In het weerstation in De Bilt liep de temperatuur aan het begin van de zaterdagmiddag op naar 13,1 graden, waarmee het de warmste Nieuwjaarsdag is sinds het begin van de metingen.

Het oude record stamt uit 2012, toen het kwik 12,9 graden aangaf. Vrijdag was het met 14,4 graden ook al de warmste Oudjaarsdag sinds het begin van de metingen.

In het zuiden van het land was het aan het begin van de middag nog warmer dan in De Bilt. In Maastricht werd het om 14.00 uur 14,8 graden, de hoogste temperatuur die ooit in Nederland op Nieuwjaarsdag is gemeten. Daarmee verdwijnt het oude dagrecord uit 1916 uit de boeken. In Vlissingen werd het destijds 14,2 graden.

Hoewel de traditionele Nieuwjaarsduik vanwege de coronapandemie voor het tweede jaar op rij werd afgelast, doken enkele tientallen mensen bij Scheveningen toch de zee in. Dat was, mede door de zachte temperatuur, iets aangenamer. De watertemperatuur bedroeg 7,8 graden, 2,3 graad warmer dan de gemiddelde temperatuur op Nieuwjaarsdag over de afgelopen jaren.

De traditionele Nieuwjaarsduik was voor de tweede keer vanwege de coronacrisis afgelast, maar toch gingen zeker enkele tientallen mensen alsnog het koude water in. Foto Sem van der Wal/ANP

Dit verandert er per 1 januari 2022

Met ingang van het nieuwe jaar worden veel nieuwe wetten en regels van kracht. Een greep uit de veranderingen in een overzicht:

 • De energiebelasting wordt eenmalig verlaagd met gemiddeld 400 euro per huishouden. Dit vanwege de hoge gasprijzen. Daarnaast kunnen huishoudens die rond of onder de armoedegrens zitten aanspraak maken op 200 euro extra compensatie voor hun energierekening.
 • Studiekosten zijn niet langer aftrekbaar bij de belastingaangifte. In plaats daarvan komt het STAP-budget, wat staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Met ingang van 1 maart kunnen werkenden en werkzoekenden maximaal 1.000 euro aanvragen bij het UWV. Dit bedrag kan worden gebruikt voor het volgen van een cursus, training of opleiding.
 • Grote Nederlandse bedrijven zijn verplicht om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te benoemen. Bij beursgenoteerde bedrijven moet de raad van commissarissen voor tenminste een derde bestaan uit vrouwen en zeker ook voor een derde uit mannen. Voor de meeste bedrijven betekent dit dat er komende jaren voor iedere man die vertrekt een vrouw wordt benoemd, totdat het quotum is gehaald.
 • In kantoren en andere bedrijfsgebouwen zijn rookruimtes verboden. Dit was vanaf 1 juli 2021 al het geval voor (semi-)publieke gebouwen, zoals gemeentehuizen en ziekenhuizen. Buiten op het bedrijfsterrein of bij de ingang mag nog wel worden gerookt, tenzij de werkgever dat verbiedt.
 • Gemeenten moeten in het vervolg daklozen verplicht inschrijven op een briefadres. Als de dakloze zelf geen briefadres kan regelen bij een bekende, is het aan de gemeente om een adres toe te wijzen. Dat kan bijvoorbeeld het adres zijn van het gemeentehuis. Met een briefadres krijgen daklozen makkelijker toegang tot voorzieningen, zoals toeslagen, en zorg.
 • Het kopen van seks bij sekswerkers wordt strafbaar, indien klanten weten of vermoeden dat er sprake is van seks onder dwang, mensenhandel of uitbuiting. Bij een veroordeling kan dit leiden tot maximaal vier jaar gevangenisstraf.

Politie: geen grote ordeverstoringen door politie-inzet en snel ingrijpen

De politie heeft grote ordeverstoringen tijdens Oud en Nieuw kunnen voorkomen door een grote politie-inzet en het snel ingrijpen van de Mobiele Eenheid op plekken waar het dat nodig achtte. Dat zegt nationaal commandant Wim Woelders zaterdag. Op verschillende plekken in het land werden politieagenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers bekogeld met vuurwerk, flessen en stenen. Meerdere politieagenten raakten daarbij gewond.

Woelders noemde het „triest” dat er net als tijdens voorgaande nieuwjaarsvieringen weer hulpverleners gewond zijn geraakt. „Elke gewonde agent of hulpverlener is er een te veel”, aldus de Nationaal commandant. De meeste verwondingen kwamen doordat met glas- of vuurwerk werd gegooid. Hoeveel agenten er gewond zijn geraakt is niet bekend. Ook het aantal agenten dat landelijk is ingezet, is niet bekend, zo laat een woordvoerder weten.

Op de Dam in Amsterdam werden politieagenten bekogeld met vuurwerk, waarna de ME ingreep. Foto Remko de Waal/ANP

Drukke nacht op de spoedeisende hulp, minder patiënten in Oogziekenhuis Rotterdam

De spoedeisende hulpdiensten in de Nederlandse ziekenhuizen beleefden een drukke nieuwjaarsnacht met veel patiënten met alcohol- en drugsvergiftigingen en mensen met brandwonden. Dat laat David Baden, voorzitter van de Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, zaterdagochtend weten in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Baden ontstonden de brandwonden door het afsteken van vuurwerk en door een TikTok-challenge waarbij jongeren vuurwerk uittrappen. Het was vanwege de horecasluiting wel een stuk rustiger dan voor de coronacrisis. Exacte cijfers over vuurwerkslachtoffers worden komende week bekendgemaakt.

Lees ook: Opnieuw verbod op vuurwerk tijdens Oud en Nieuw

Ook in het Oogziekenhuis Rotterdam was het een rustiger Oud en Nieuw dan in andere jaren, laat oogarts Tjeerd de Faber weten in het NOS Radio 1 Journaal. In het gespecialiseerde ziekenhuis kwamen drie patiënten binnen. „Voor een jaarwisseling is dat eigenlijk heel weinig”, aldus De Faber, die normaal gesproken tien tot vijftien patiënten zegt te ontvangen. De Faber pleitte voor een permanent verbod op consumentenvuurwerk: „Veilig vuurwerk bestaat niet.”

Nieuwjaarsnacht met enkele incidenten, maar ‘beheersbaar’ verlopen

De jaarwisseling is in Nederland over het algemeen rustig verlopen. Wel moesten de hulpdiensten op verschillende plekken uitrukken om brandjes te blussen en kwam de ME in actie bij ongeregeldheden.

In Amsterdam kwamen enkele duizenden mensen samen op de Dam. De ME greep na middernacht in toen agenten met vuurwerk bekogeld werden. Veel aanwezigen gingen vervolgens huiswaarts of zetten het feest op een andere locatie voort. Over de hele nacht hield de politie in Noord-Holland 32 mensen aan. Zeventien arrestaties hadden te maken met brandstichting, mishandeling of het afsteken van illegaal vuurwerk. Er was geen sprake van grote incidenten in de provincie, meldt de politie.

De veiligheidsregio Rotterdam spreekt van een „beheersbare” Oud en Nieuw. De brandweer had het vooral druk met het blussen van container- en buitenbrandjes. Ook in Den Haag verliep de nacht relatief rustig, al waren er volgens een gemeentewoordvoerder meer kleine brandjes dan vorig jaar. De brandweer moest in totaal 493 keer uitrukken, tegenover ruim driehonderd keer vorig jaar. Vanwege het zachte weer zouden meer mensen de straat op zijn gegaan.

Gebouwen in vlammen op
In onder meer Leiden en Uithoorn in Noord-Holland gingen buurtcentra in vlammen op. In het historische centrum van het Gelderse Elburg woedde een grote brand. Eén woning wordt als verloren beschouwd. De brandweer slaagde erin om aangrenzende woningen te behouden, al liepen deze wel waterschade op.

Op meerdere plekken moest de ME in actie komen. In het Zeeuwse Arnemuiden werden zeker tien mensen aangehouden door de politie voor brandstichting en vernieling. In het Friese Kollumerzwaag bekogelde een groep mensen de ME met vuurwerk, waarop één aanhouding werd verricht. Tot nieuwjaarsochtend 9.45 uur gelden de Friese dorpen Ferwert, Anjum en Marrum als risicogebied. In het Drentse Bovensmilde keerde een groep mensen zich tegen de ME, waarop deze charges uitvoerde.

Feestvierders luiden het nieuwe jaar in bij de Waalbrug in Nijmegen. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Overwegend rustige nieuwjaarsviering in Europese hoofdsteden

In de grote Europese hoofdsteden is de nieuwjaarsviering overwegend rustig verlopen. Vanwege de pandemie waren publieke vieringen in onder andere Berlijn, Parijs en Rome afgelast. In Madrid waren op het Plaza Puerta del Sol wel zevenduizend mensen welkom om het nieuwe jaar in te luiden. In Athene vond een vuurwerkshow plaats, maar vanwege de coronamaatregelen waren er nauwelijks toeschouwers op straat aanwezig.

Frankrijk had tijdens de nieuwjaarsnacht 95.000 politieagenten ingezet om ongeregeldheden te voorkomen. Ondanks de coronamaatregelen trok in de hoofdstad Parijs een menigte naar de Champs Elysées. Het bleef niettemin rustig. De Eiffeltoren lichtte om middernacht op in de kleuren en sterren van de Europese vlag, omdat Frankrijk per 1 januari 2022 de taken van Slovenië overneemt als EU-voorzitter.

In Berlijn zond televisiezender ZDF een programma uit bij de Brandenburger Tor, waarbij ook de nieuwe Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach acte de présence gaf. Hij riep op te testen, in kleine groepen te vieren en een mondkapje te dragen waar nodig.

Illegaal vuurwerk
Kort na middernacht zijn tijdens een privéfeestje in de Duitse hoofdstad twaalf mensen gewond geraakt door een explosie van illegaal vuurwerk. Het jongste slachtoffer is elf jaar oud en alle gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Tegenover persbureau DPA laat een woordvoerder van de politie weten dat een ontploffing van illegaal vuurwerk de enige waarschijnlijke verklaring voor de aard van de verwondingen en het grote aantal slachtoffers is.

In de Belgische hoofdstad Brussel heeft de politie 129 aanhoudingen verricht, onder meer omdat er vuurwerk werd afgestoken terwijl er een vuurwerkverbod gold, zo laat een politiewoordvoerder weten aan persbureau Belga. De Brusselse brandweer moest 72 keer uitrukken vanwege brandjes op straat, in zes gevallen was een auto in de brand gevlogen.

Een stel kust op de Champs Elysées in Parijs. Foto Martin Bureau/AFP

ME ingezet in verschillende steden, hulpdiensten bekogeld met vuurwerk

Op verschillende plekken in Nederland is de Mobiele Eenheid ingezet bij ongeregeldheden. De ME werd op meerdere plekken met vuurwerk bekogeld.

In het Drentse dorp Bovensmilde is brand op straat en heeft een grote groep zich tegen de ME gekeerd. Er wordt met zwaar vuurwerk en flessen gegooid, de ME voert charges uit.

Ook in Friesland moest de ME uitrukken. In Burdaard, Marrum en Tzummarum is het onrustig. De brandweer kreeg ondersteuning van de politie-eenheid omdat er vuurwerk naar hen werd gegooid. In die laatste plaats raakte een agent lichtgewond nadat er een object tegen zijn hoofd was gegooid. Eerder op de avond was het ook onrustig in Kollumerzwaag.

Ook in het Zeeuwse Arnemuiden is de ME in actie gekomen vanwege brandjes en vernielingen. De politie heeft zeker tien mensen aangehouden.

In Amsterdam Nieuw-West heeft de ME ingegrepen, meldt AT5. Agenten zouden daar zijn bekogeld met stenen.

Eerder vannacht meldde de politie in Groningen dat de brandweer en de ME met vuurwerk werd bekogeld, maar later meldde de politie op Twitter dat die informatie niet klopt.

Twitter avatar POL_Groningen Politie Groningen Op dit moment lijkt het erop dat er geen sprake is geweest van geweld tegen hulpverleners. De ME is wel ter plaatse geweest. Er werd vuurwerk afgestoken, maar dit werd niet in de richting van de politie of de brandweer gegooid zoals eerder gemeld.

Politie stuurt duizenden feestvierders weg bij de Dam in Amsterdam

De politie heeft het deel van de Dam rondom het Nationaal Monument leeggeveegd nadat duizenden mensen zich op het plein hadden verzameld voor de jaarwisseling. De politie ging over tot actie nadat agenten met vuurwerk werden bekogeld. Volgens AT5 waren er rond middernacht zo’n drie- tot vierduizend mensen op de Dam.

Een woordvoerder van de politie benadrukt dat de situatie onder controle was en is. De Mobiele Eenheid zorgt er nu voor dat er op ongeveer de helft van de Dam geen mensen meer kunnen staan. Het aantal feestvierders is mede daardoor fors gedaald tot enkele honderden.

Op andere plekken in de hoofdstad is het volgens AT5 relatief rustig. Hier en daar wordt vuurwerk afgestoken. In Amsterdam-Noord zijn een paar pallets in brand gestoken.

Duizenden mensen vieren Oud en Nieuw op de Dam in Amsterdam. Foto Remko de Waal/ANP

Oudejaarsavond vooralsnog zonder grote incidenten verlopen

Tot zover verloopt Oudejaarsavond in de Nederlandse steden en dorpen redelijk rustig. Grote ongeregeldheden zijn tot dusver uitgebleven, hoewel de ME op verschillende plekken is ingezet. De meeste incidenten die tot dusver gemeld zijn betreffen hulpverleners die last hebben van vuurwerk.

Zo moest de Mobiele Eenheid er in Moordrecht aan te pas komen om te zorgen dat de brandweer een brand kon blussen. Ook in het Brabantse dorp Dinteloord kwam de ME in actie, meerdere mensen zijn daar aangehouden. Agenten die in Den Haag en Groningen afkwamen op meldingen over overlast melden dat zij bekogeld werden door jongeren met vuurwerk.

In Lunteren zijn naast hulpdiensten ook persfotografen bekogeld met vuurwerk. Een fotograaf zegt tegen Omroep Gelderland dat zowel politie als fotografen zich daar terugtrokken nadat ze bestookt waren met zwaar vuurwerk.

Rutte: tweede jaarwisseling in coronatijd is ‘moeilijk’

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft op sociale media zijn eindejaarsboodschap verspreid. „Dit jaar heeft weer veel gevraagd van veel mensen en, helaas, we zijn er nog niet”, schrijft hij. „Het is moeilijk dat we voor het tweede jaar op rij op Oudejaarsavond niet zo samen kunnen zijn als we graag zouden willen.”

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Mijn boodschap voor deze jaarwisseling: https://t.co/RzH6L4RXTz

Wereldleiders spreken in nieuwjaarsboodschap vooral over de pandemie

De eindejaarstoespraken van vrijdag, waarin leiders zich tot hun land richten, hadden een duidelijk thema: de coronapandemie. De Britse premier Boris Johnson, de Russische president Vladimir Poetin, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz - alledrie riepen ze hun landgenoten op om in 2022 het coronavirus te bestrijden.

 • Johnson sprak de Britten toe in een positief getoonzette videoboodschap op Twitter. In het Verenigd Koninkrijk hebben mensen „meer banen dan voor de pandemie begon”, zei hij. „Dit land heeft de snelst groeiende economie binnen de G7.” De premier prijst zijn landgenoten voor hun vaccinatiebereidheid. Van de ruim 67 miljoen Britten, is ongeveer 71 procent volledig gevaccineerd. „Het is dankzij die enorme nationale inspanning dat we vanavond nog feest kunnen vieren”, aldus Johnson. De premier stelt VK-burgers die nog geen inenting hebben gehaald voor om als goed voornemen in het nieuwe jaar toch de prik te gaan halen. „Dat is gemakkelijker dan afvallen.”
 • Ook de Duitse bondskanselier Scholz riep Duitsers in zijn speech op zich gezamenlijk in te zetten tegen de pandemie. „Laten we samen alles proberen, echt alles, om eindelijk het coronavirus te verslaan in het nieuwe jaar”, aldus Scholz. De tekst van zijn toespraak was een dag eerder al vrijgegeven. Scholz vraagt daarin om „respect” en begrip voor de coronamaatregelen en vraagt tegenstanders geen geweld meer te gebruiken bij demonstraties.
 • Poetin sprak tot de Russen middels een bijna zeven minuten durende televisietoespraak, die iets voor middernacht (in elke tijdzone in Rusland) zal worden uitgezonden. Het land heeft „kolossale uitdagingen” gehad dit jaar, zei hij. „De verraderlijke ziekte heeft tienduizenden levens geëist. Ik wil graag oprechte steun uitspreken aan diegenen die hun dierbaren hebben verloren.” Het herstellen van de gezondheid van zijn burgers heeft de prioriteit, aldus Poetin. „Dat zou Rusland weer sterker maken.”

De nieuwjaarstoespraak van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Foto Clemens Bilan/EPA

2022 ingeluid met vuurwerk in Australië en Hongkong

Jongen van twaalf overleden bij ontploffing door ‘klaphamer’ in Haaksbergen

Een 12-jarige jongen is vrijdag overleden bij een ontploffing door een zogeheten klaphamer in het Twentse Haaksbergen. Een andere 11-jarige jongen is met ernstig letsel naar het ziekenhuis gebracht. Een meerderjarige man uit Haaksbergen is aangehouden op verdenking van dood door schuld, meldt de politie in een persbericht. Hij zou de klaphamer hebben bediend. De twee kinderen hadden volgens de politie niets te maken met de oorzaak van het incident. Zij waren omstanders.

Een klaphamer is een apparaat waarbij een hamer op explosief poeder wordt gelanceerd, zoals magnesiumpoeder. Met de ontploffing kun je een harde knal veroorzaken. Wat precies tot de dood van het jongetje heeft geleid is nog onbekend. Dat wordt momenteel onderzocht door rechercheurs.

Klaphamers worden vanwege het geluid „bijvoorbeeld met Oud en Nieuw” gebruikt, legt een politiewoordvoerster uit aan NRC. Buurtbewoners hoorden vrijdag iets voor het middaguur een harde dreun. Het voorwerp is niet illegaal en valt niet onder de vuurwerkwetgeving.

De politie bevestigt dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is opgeroepen op de plek van het incident. „Dat hebben we gevraagd omdat we iets onderzocht willen hebben dat mogelijk explosief is”, aldus de zegsvrouw. Of dat materiaal te maken heeft met het incident, wil de politie niet zeggen. Vanwege protocol zijn daarbij ook de brandweer en ambulancepersoneel opgeroepen.

Twitter avatar POL_Overijssel Politie Overijssel Na het incident is een jongen van 12 overleden. Een andere jongen is naar het ziekenhuis overgebracht. De kinderen hadden niets met het incident te maken. We hebben één persoon aangehouden en zijn volop bezig met het onderzoek. ^JH

Hulpdiensten bij de plek van het ongeluk. Foto ANP

Twee kinderen zwaargewond bij mogelijk vuurwerkincident in Haaksbergen

Twee kinderen zijn vrijdag ernstig gewond geraakt bij vermoedelijk een vuurwerkincident in het Twentse Haaksbergen. De politie bevestigt aan NRC dat het gaat om een „zeer ernstig” ongeval waarbij twee jonge personen gewond zijn geraakt. Agenten hebben eerste hulp verleend op de plek van het incident, en een traumahelikopter en meerdere ambulances zijn ter plaatse gekomen.

Volgens omstanders gaat het om een vuurwerkincident, melden lokale media. De politie kan dat nog niet bevestigen. „We hebben opgeschaald met recherche vanwege de ernst van de situatie. Zij gaan de aanleiding van het ongeval onderzoeken”, aldus de politiewoordvoerster. Ook over de leeftijd van de kinderen of de ernst van hun verwondingen wil de politie nog niks kwijt, „omdat we eerst zeker willen weten dat de familie geïnformeerd is”.

Buurtbewoners hoorden iets voor het middaguur een harde dreun, zo meldt Tubantia. Het incident zou hebben plaatsgevonden in een voortuin van een woning aan de Albert Cuyplaan.

Twitter avatar POL_Overijssel Politie Overijssel Wij verlenen op dit moment hulp bij een ernstig incident in #Haaksbergen Albert Cuyplaan. Hierbij zijn twee jonge personen gewond geraakt. Meer informatie later. ^cw

Oliebollen en carbidschieten, zo bereidt Nederland zich voor op de jaarwisseling

2022 is officieel begonnen, Christmas Island luidt het nieuwe jaar in

2022 is officieel begonnen. Onder meer het eiland Christmas Island, onderdeel van Kiribati, heeft om elf uur ’s ochtends (Nederlandse tijd) als eerste het nieuwe jaar ingeluid. Nieuw-Zeeland volgt om het middaguur, terwijl Nederland vanaf dat moment nog twaalf uur moet wachten op het aftelmoment.

Een planning volgens Nederlandse tijd:

 • 12.00 uur - Nieuw Zeeland
 • 14.00 uur - Het grootste deel van Australië (waaronder Sydney, Melbourne en Canberra)
 • 16.00 uur - Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea
 • 17.00 uur - China, Filipijnen, Singapore, Hongkong
 • 18.00 uur - Thailand, Cambodja, een groot deel van Indonesië
 • 19.00 uur - Bangladesh
 • 19.15 uur - Nepal
 • 19.30 uur - India en Sri Lanka
 • 20.00 uur - Pakistan, de Malediven en een groot deel van Kazachstan
 • 20.30 uur - Afghanistan
 • 21.00 uur - Verenigde Arabische Emiraten, Armenië, Oman
 • 21.30 uur - Iran
 • 22.00 uur - Turkije, Irak, Saoedi-Arabië, veel Afrikaanse landen, Wit-Rusland en de grootste Russische steden
 • 23.00 uur - Griekenland, Roemenië, Zuid-Afrika
 • 00:00 uur - Nederland, samen met onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië, Algerije, Spanje, Hongarije, Polen en andere Midden- en Oost-Europese landen
 • 01.00 uur - Het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Portugal en Ghana
 • 04.00 uur - Een groot deel van Brazilië, Argentinië en Suriname

  Later die nacht volgen Canada en de Verenigde Staten.

  Correctie (31 december 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Christmas Island in de Indische Ocean ligt. Dat is echter een ander eiland met dezelfde naam - het Christmas Island dat als eerste 2022 in ging, ligt in de Stille Oceaan. Dat is hierboven aangepast.

Handhaving coronaregels en vuurwerkverbod niet de hoogste prioriteit

Voor menig huishouden belooft de jaarwisseling een ingetogen festijn te worden. De lockdown zit een bezoek aan de horeca of een feest in de weg, er geldt een dringend advies voor maximaal vier gasten per dag en er mag geen vuurwerk worden afgestoken. Maar hulpverleners zoals de politie en boa’s maken zich op voor een roerige avond en nacht. De politie heeft al laten weten dat de handhaving van de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod niet de hoogste prioriteit heeft.

De veiligheid van hulpverleners staat voorop, aldus de politie, gevolgd door die van burgers. Richard Gerrits, voorzitter bij de vakbond BOA ACP, heeft vrijdag op Radio 1 gezegd dat zijn mensen alleen in actie zullen komen wanneer het echt nodig is. Zowel de politie als boa’s kampen met personeelstekorten.

Rotterdam zet zich – na de rellen van 19 november – schrap voor mogelijk „het ergste scenario”, aldus Arjen Littooij, de directeur van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Zo’n 550 hulpverleners staan klaar om uit te rukken. Ook worden bepantserde brandweerwagens ingezet en liggen steekwerende vesten in ambulances. Andere regio’s verwachten geen bijzondere ongeregeldheden.

Een bepantserde brandweerwagen van het Quick Response Team van de brandweer. Foto Marco de Swart/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen bij rond de jaarwisseling van 2021/2022. Wereldwijd vindt het inluiden van het nieuwe jaar in aangepaste vorm plaats vanwege de coronapandemie. In eigen land geldt opnieuw een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk en zijn er geen vuurwerkshows, aftelmomenten en vreugdevuren.

En niet alleen in Nederland zal het feest sober worden gevierd uit vrees voor de Omikronvariant. Zo heeft Londen een streep gezet door het traditionele feest op Trafalgar Square, wordt de vuurwerkshow bij de Brandenburger Tor in hartje Berlijn gevierd zonder publiek en is bij de feestelijkheden op Times Square in New York slechts een kwart van het normale aantal bezoekers welkom.

De eilandstaten Samoa en Kiribati zijn om elf uur ’s ochtends (Nederlandse tijd) de eerste plekken waar 2022 wordt ingeluid, gevolgd door de Nieuw-Zeelandse steden Auckland en Wellington op het middaguur en het Australische Sydney, Canberra en Melbourne om twee uur ’s middags (Nederlandse tijd).

Lees ook: Misschien hebben we de laatste jaarwisseling mét vuurwerk al achter de rug