Zestig organisaties en Kinderombudsvrouw roepen op tot heropening van scholen

Zet de belangen van kinderen voorop en open de scholen direct na de kerstvakantie (10 januari). Die oproep doen Unicef Nederland en 59 andere organisaties donderdag aan het demissionaire kabinet. „Onderwijs is geen aan- en uitknop. Geen knipperlicht”, schrijft de gelegenheidsalliantie in een persbericht. „Het is een essentieel onderdeel van opgroeien.”

De oproep wordt gesteund door onder meer de Nederlandse GGZ, Defence for Children, Jeugdzorg Nederland, Save the Children en Veilig Thuis. Ook Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer heeft het kabinet donderdag, in een aparte brief, opgeroepen de scholen op 10 januari te heropenen.

Half december kondigden demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en premier Mark Rutte (VVD) op een persconferentie aan dat de scholen voor de derde keer in twee jaar tijd dicht moeten. De sluiting, een week voor het begin van de kerstvakantie, was „een nederlaag”, vond demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie). Komende maandag besluit het kabinet wanneer de scholen weer open kunnen.

Lees ook: Bij de vierjarigen rollen de woorden ‘lockdown’ en ‘quarantaine’ er al vloeiend uit

Het huidige beleid maakt kinderen verantwoordelijk voor de gezondheid van volwassenen, schrijft de directeur van Unicef Nederland Suzanne Laszlo in de donderdag geplaatste oproep. Volgens haar is niet duidelijk in hoeverre scholen bijdragen aan de besmettingscijfers en de druk op de zorg, terwijl „onderzoek na onderzoek” zou uitwijzen hoe schadelijk scholensluiting is voor kinderen. De deelnemende organisaties roepen het kabinet op tot alternatief beleid voor het beschermen van kwetsbaren in de samenleving.

De scholensluiting werd geadviseerd door het Outbreak Management Team (OMT). Eerste en Tweede Kerstdag vielen dit jaar in de eerste dagen van de kerstvakantie en het adviesorgaan vreesde dat kinderen de infectie die ze opliepen op school zouden doorgeven aan hun opa’s en oma’s. Met een te hoge druk op de zorg tot gevolg.

Lees ook: ‘Groep 8-leerlingen van 220 Amsterdamse scholen krijgen na kerstvakantie weer fysiek onderwijs’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Amsterdam verbiedt coronademonstratie, ‘sterke aanwijzingen voor geweld’