Testen voor Toegang nam in 2021 meer dan zeven miljoen tests af

Testen voor Toegang heeft in 2021 meer dan zeven miljoen coronatests afgenomen. Dat meldt stichting Open Nederland, de organisatie achter het toegangstestenprogramma. Met een negatieve sneltest door Testen voor Toegang konden Nederlanders buiten de lockdowns naar onder meer horeca, discotheken, het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal.

De drukste dag voor de teststraten van Testen voor Toegang was 2 juli, toen maakten 186.000 mensen een afspraak. Eind juni gingen de discotheken voor het eerst sinds het begin van de pandemie weer open. De twee weken dat mensen met een negatieve sneltest naar een nachtclub konden, verliepen niet vlekkeloos: Testen voor Toegang kreeg te maken met een hackpoging, er waren lange wachtrijen en er werd fraude gepleegd. Jongeren beweerden dat ze met negatieve testbewijzen van anderen nachtclubs binnenkwamen. Testen voor Toegang werd daarom tijdelijk „op pauze” gezet door het demissionaire kabinet.

2,4 miljoen mensen maakten een afspraak bij Testen voor Toegang om een café of restaurant te bezoeken, schrijft Open Nederland. Meer dan een half miljoen mensen liet zich testen om zelf te kunnen sporten en zo’n 800.000 mensen wilden een discotheek bezoeken. Van de zeven miljoen tests werd 70 procent afgenomen in de laatste drie maanden van het jaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ruim 20.000 Nederlanders namen afgelopen dagen de trein naar België