Persvrijheid

Een van de laatste vrije media in Hongkong is nu ook de nek om gedraaid

Na het Hongkongse medium de Apple Daily van mediatycoon Jimmy Lai is nu ook Stand News de nek om gedraaid. Daardoor zijn er zo goed als geen vrije media in Hongkong meer over.

De politie viel woensdag met een overmacht van zo’n tweehonderd politiemannen de redactie van de website binnen. Omstanders zagen hoe de politie tientallen dozen met documenten in een vrachtwagen laadde. Zes mensen werden gearresteerd op verdenking van de publicatie van „opruiende” stukken.

Stand News heeft 1,7 miljoen volgers op internet. Dat is veel op een Hongkongse bevolking van ruim 7 miljoen mensen. Het medium werd in 2014 juist opgericht om de mensenrechten en democratische waarden in Hongkong te verdedigen.

Ook de sluiting van Apple Daily begon met een inval. Later werd beslag gelegd op de bankrekeningen van het medium, waardoor het de salarissen van werknemers niet meer kon betalen en Apple Daily uiteindelijk sloot. Oprichter Jimmy Lai zit al ruim een jaar in de gevangenis. Stand News heeft meteen alle personeel ontslagen en de site en accounts op sociale media gesloten.

Opruiing is niet verboden volgens de nieuwe, strenge veiligheidswet die sinds juni van kracht is. Wel is het strafbaar volgens Britse wetten uit de koloniale tijd die al jaren in onbruik waren geraakt. Die wetten worden nu weer afgestoft om hard te kunnen optreden tegen alles wat de regering in Beijing niet zint.

Ronson Chan, een van de leidinggevende stafleden van het medium en voorzitter van de Hongkongse Bond van Journalisten, werd niet gearresteerd, maar zijn iPhone, iPad, computer, perskaart en bankkaart zijn wel in beslag genomen.

Onder de arrestanten bevindt zich Denise Ho, een bekende popster die zich altijd is blijven uitspreken voor meer democratie en minder bemoeienis van de Chinese staat in Hongkong. Zij had zich al in juni uit het bestuur van Stand News teruggetrokken.