OM gaat Kamerlid Dion Graus niet vervolgen na aangifte seksuele uitbuiting

PVV-Kamerlid De ex-vrouw van Kamerlid Dion Graus (PVV) deed in 2018 aangifte van seksuele uitbuiting. Er is volgens het Openbaar Ministerie „geen bewijs dat er sprake is geweest van een strafbaar feit”.
Kamerlid Dion Graus (PVV) werd in 2018 door zijn ex-vrouw beschuldigd van seksuele uitbuiting. Het Openbaar Ministerie vond daarvoor onvoldoende bewijs.
Kamerlid Dion Graus (PVV) werd in 2018 door zijn ex-vrouw beschuldigd van seksuele uitbuiting. Het Openbaar Ministerie vond daarvoor onvoldoende bewijs. Foto Bart Maat / ANP

Het Openbaar Ministerie gaat Tweede Kamerlid Dion Graus (PVV) niet vervolgen. Aanvullend onderzoek naar de beeld- en geluidsopnamen en documenten die zijn ex-vrouw bij de Rijksrecherche had ingeleverd heeft „geen bewijs” opgeleverd „voor een zedendelict dan wel mensenhandel”, motiveert het parket in Den Haag de beslissing.

Het OM noemt de naam van het Kamerlid niet, maar spreekt in een persbericht over „een 54-jarige man, tevens lid van de Tweede Kamer”. Bronnen bevestigen tegenover NRC dat het om PVV-Kamerlid Graus gaat.

Lees ook dit verhaal over de aangifte: De wereld van Dion

De eerste aangifte van seksuele uitbuiting door de ex stamt uit 2018. Graus deed een tegenaangifte van belediging, smaad en laster. „Beiden maakten daarna kenbaar hun aangiften te willen laten rusten, een beslissing die door het Openbaar Ministerie werd gerespecteerd”, schrijft het OM waarna het onderzoek juni 2019 werd gestopt. Eind 2020 en begin 2021 overhandigde de ex-vrouw, die ook fractiemedewerkster is van de PVV, gegevensdragers met nieuwe informatie waaruit moest blijken dat Graus haar gedurende meerdere jaren had aangezet tot seks met zijn particuliere beveiligers.

Het Openbaar Ministerie zag in het aanvullende materiaal onvoldoende aanknopingspunten voor vervolging. De gegevensdragers zijn onderzocht door de Rijksrecherche met hulp van ambtenaren van de politie eenheid Den Haag gespecialiseerd in zedenzaken, respectievelijk mensenhandel. De conclusie luidt dat de informatie op de gegevensdragers geen bewijs oplevert voor een zedendelict dan wel mensenhandel. De zaak krijgt daarom geen vervolg.

‘Klap in het gezicht’

Dion Graus was niet bereikbaar voor commentaar, zijn raadsvrouw Machteld Roethof evenmin. De ex-vrouw ervaart „het OM-besluit als een klap in het gezicht”, laat advocaat Nelleke Stolk weten. Ze gaan nog samen in gesprek over de vraag of ze een artikel 12-procedure beginnen bij het gerechtshof om alsnog vervolging af te dwingen. Maar onvrijwilligheid en dwang bewijzen is op basis van de huidige wet juridisch gezien geen sinecure, weet de raadsvrouw. „Het is eigenlijk de omgekeerde wereld: ‘iemand heeft het niet gedaan tenzij’.”

Lees ook: Lees meer over Kamerleden die tegenover medewerkers hun macht misbruiken

Overigens is de ex-vrouw niet de enige die PVV-Kamerlid Dion Graus heeft beschuldigd van seksuele intimidatie en machtsmisbruik. Een voormalig medewerkster van de PVV-fractie deed afgelopen februari over hem haar beklag bij toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib en bij een vertrouwenspersoon van de Tweede Kamer. Ze vertelde dat ze Graus moest vergezellen op werkbezoeken en tijdens etentjes. Hij zou haar tegen haar zin hebben gedwongen tot „heel veel ernstige dingen”. Nadat ze hem had afgewezen, zou het Kamerlid haar zijn gaan stalken. De PVV-fractie heeft zelf nooit onderzoek gedaan naar de kwesties rond Graus. Tegenover het ANP zei PVV-leider Wilders donderdagavond dat er „nul bewijs dus is”.