Nederlandse sekteleider krijgt vijf jaar cel in Duitsland

Seksueel misbruik De leider van de Orde der Transformanten, de Nederlandse Robert B., misbruikte een vrouwelijk lid jarenlang – ook al toen ze minderjarig was.
Het terrein van het voormalige klooster Graefenthal, waar de Duitse politie een inval heeft gedaan en stelt te zijn gestuit op een sekte.
Het terrein van het voormalige klooster Graefenthal, waar de Duitse politie een inval heeft gedaan en stelt te zijn gestuit op een sekte. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

De Nederlandse sekteleider Robert B. is donderdag veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens het seksueel misbruiken van een vrouwelijk lid van de geloofsgemeenschap. Dat heeft de rechtbank in het Duitse Kleef donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. B. leidde de Orde der Transformanten die net over de grens in Duitsland was gevestigd in een voormalig klooster.

Eerder deze maand eiste het Duits Openbaar Ministerie acht jaar tegen B. Hij werd door de inmiddels 27-jarige vrouw ervan beschuldigd haar vanaf haar twaalfde te hebben misbruikt. De vrouw zei ook dat ze tegen haar wil werd vastgehouden in het klooster, op zeven kilometer van de Nederlandse grens.

Het misbruik stopte toen de politie vorig jaar een inval deed bij de Orde der Transformanten en B. aanhield. Tijdens die politieactie werden 54 mensen aangetroffen, onder wie tien kinderen. Het is onbekend of meer van hen tegen hun wil werden vastgehouden. Eerder kwam de sekte al in opspraak wegens een moordpoging op personen die kritiek hadden op de Orde.

Lees ook dit artikel: Of deze kerk een sekte is, blijft de vraag Lees ook deze reportage bij de Orde uit 2008: Liever kibboets dan sekte