Kjeld Nuis als winnaar op 1.500 meter naar Winterspelen

Schaatsen Op de 1.000 meter greep Kjeld Nuis aanvankelijk naast het podium, maar donderdag wist de schaatser deelname aan de Winterspelen in Beijing in de wacht te slepen. Verder was Tijmen Snel een verrassing.
Kjeld Nuis in actie op het olympisch kwalificatietoernooi langebaanschaatsen in Thialf.
Kjeld Nuis in actie op het olympisch kwalificatietoernooi langebaanschaatsen in Thialf. Foto Vincent Jannink / ANP

Door de laatste kans te grijpen die hem restte, heeft Kjeld Nuis zich donderdag weten te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Beijing van volgend jaar. De 32-jarige schaatser wist op het kwalificatietoernooi (OKT) met een tijd van 1.43,85 op de 1.500 meter de eerste plaats te veroveren. Nuis greep een dag eerder op de 1.000 meter nog net naast een podiumplaats.

In China kan Nuis zijn olympische titel op de 1.500 meter verdedigen. De tijd die hij donderdag neerzette, was een seconde trager dan zijn baanrecord.

De tweede plaats ging naar regerend wereldkampioen Thomas Krol, die slechts twee honderdsten langzamer was. Hij veroverde hiermee zijn tweede olympisch startbewijs – na de 1.000 meter. Het podium werd gecompleteerd door een persoonlijk record van verrassing Tijmen Snel, waardoor Patrick Roest naast een olympisch ticket greep.

Schouten en In ’t Hof

Eerder op de dag veroverde Irene Schouten haar tweede olympische ticket door op de 5.000 meter als eerste te finishen met een tijd van 6.50,48. Daarmee bleef ze ruim voor de nummer twee, Sanne in ’t Hof, die de afstand in 6.55,14 aflegde. Olympisch kampioen Esmee Visser kampte met een hamstringblessure en eindigde op de negende plaats.

Bekijk ook de volgende In beeld: China bereidt zich voor op de Olympische Winterspelen