Criminaliteit

Verdubbeling aantal jonge moordverdachten in 2021

Het aantal 12- tot 18-jarigen verdacht van moord of poging tot moord is dit jaar ruim verdubbeld. Tot half november werden 64 van dit soort zaken behandeld tegenover 25 in 2020, bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van het AD. Afgelopen jaren kwamen in totaal juist minder jongeren met justitie in aanraking. Dat het aantal zwaardere misdrijven wél toeneemt, noemt justitie dan ook zorgwekkend. OM-topman Gerrit van der Burg weet de oorzaak niet, zegt hij in het AD, wel heeft hij een aantal vermoedens. Zo lopen steeds meer jongeren met messen en vuurwapens rond, en wordt in het opkomende ‘drillrap’ geweld verheerlijkt. Vrijwel alle verdachte jongeren hebben een kwetsbare achtergrond, aldus Van der Burg. „Vaak is er al iets aan de hand in de sfeer van hulpverlening en spijbelen bijvoorbeeld.” (NRC)