Laatste nieuws coronacrisis

Ruim 20.000 Nederlanders namen afgelopen dagen de trein naar België

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit coronablog af.

Lees ook: Lees verder in ons nieuwe blog

Testen voor Toegang nam in 2021 meer dan zeven miljoen tests af

Testen voor Toegang heeft in 2021 meer dan zeven miljoen coronatests afgenomen. Dat meldt stichting Open Nederland, de organisatie achter het toegangstestenprogramma. Met een negatieve sneltest door Testen voor Toegang konden Nederlanders buiten de lockdowns naar onder meer horeca, discotheken, het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal.

De drukste dag voor de teststraten van Testen voor Toegang was 2 juli, toen maakten 186.000 mensen een afspraak. Eind juni gingen de discotheken voor het eerst sinds het begin van de pandemie weer open. De twee weken dat mensen met een negatieve sneltest naar een nachtclub konden, verliepen niet vlekkeloos: Testen voor Toegang kreeg te maken met een hackpoging, er waren lange wachtrijen en er werd fraude gepleegd. Jongeren beweerden dat ze met negatieve testbewijzen van anderen nachtclubs binnenkwamen. Testen voor Toegang werd daarom tijdelijk „op pauze” gezet door het demissionaire kabinet.

2,4 miljoen mensen maakten een afspraak bij Testen voor Toegang om een café of restaurant te bezoeken, schrijft Open Nederland. Meer dan een half miljoen mensen liet zich testen om zelf te kunnen sporten en zo’n 800.000 mensen wilden een discotheek bezoeken. Van de zeven miljoen tests werd 70 procent afgenomen in de laatste drie maanden van het jaar.

Ruim twintigduizend Nederlanders namen deze week de trein naar België

Afgelopen drie dagen zijn zeker 20.500 Nederlanders met de trein naar België gereisd. Dat schat de Belgische federale politie in samenwerking met de Belgische spoorwegendienst NMBS, die een telling heeft gemaakt van het aantal treinkaartjes dat vanuit Nederland is aangeschaft. De meeste reizigers gingen naar de Belgische steden om te winkelen, laat een woordvoerder van de Belgische federale politie weten aan NRC.

Dinsdag gingen 6.400 Nederlandse reizigers met de trein naar België, woensdag zo’n 7.600 en donderdag ongeveer 6.500. De politiewoordvoerder laat weten dat het overgrote deel van de reizigers is uitgestapt in Antwerpen. Andere passagiers reden door naar Gent of naar de Belgische kust.

Na het sluiten van de winkels, tussen 18.00 en 19.00 uur, was het het drukst op de perrons in de Belgische steden. „Dan begint de uittocht”, aldus de zegsvrouw van de politie. Zowel de federale politie als de beveiligingsdienst van de NMBS is de afgelopen dagen opgeschaald, vooral tijdens de avondspits werd versterking ingeschakeld en werden maatregelen getroffen. Zo kwamen treinen uit Nederland zo veel mogelijk op verschillende perrons aan, „zodat er geen grote ophopingen ontstaan”. Later op de avond hebben de dienstverleners meer te maken met publiek dat is gaan eten en drinken in de Belgische horeca.

De NS riep eerder deze week Nederlanders op alleen te reizen naar de zuiderburen indien noodzakelijk. De Belgische federale politie verwacht eenzelfde drukte op de stations tot na de feestdagen. Begin januari zal het Belgische Nationaal Crisiscentrum de situatie van deze week evalueren, om te kijken of de opschaling vereist blijft. „Dat zal ook afhangen van mogelijk nieuwe regels in België.”

Drukte op het perron van Rotterdam-Centraal in de trein naar Antwerpen. Foto Arie Kievit / ANP

RIVM meldt 14.868 positieve coronatests

In de afgelopen 24 uur zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) 14.868 positieve coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 932 minder dan in het etmaal ervoor. Woensdag werden bij het RIVM 15.800 positieve tests geregistreerd. Een aantal dat waarschijnlijk hoger uitviel door een technische storing eerder deze week. Dinsdag was het gerapporteerde aantal uitzonderlijk laag: 9.213.

Het RIVM heeft donderdag veertig overlijdens geregistreerd die gerelateerd zijn aan Covid-19, elf minder dan op woensdag. Dat betekent niet dat zij daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur overleden zijn. Soms worden sterfgevallen pas later doorgegeven.

1.857 coronapatiënten in ziekenhuizen, laagste aantal sinds half november

Donderdag liggen er 1.857 patiënten met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, 108 minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal is het laagst sinds half november, toen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames sterk begon te stijgen.

Op de intensive cares liggen momenteel 492 mensen met Covid-19, 23 minder dan een etmaal eerder. Eind november lag het aantal coronapatiënten op de ic’s voor het laatst onder de 500. Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen liggen nog 1.365 mensen met Covid-19, 85 minder dan woensdag.

Italië voert vanaf 10 januari vrijwel overal 2G in

In Italië worden vanaf 10 januari de coronamaatregelen dusdanig aangescherpt dat vanaf dat moment vrijwel een 2G-beleid geldt in het land. Dat schrijven Italiaanse media donderdag. Over twee weken mogen ongevaccineerden niet meer met het openbaar vervoer en ook in hotels, zwembaden en bij congressen, festivals en op binnenlandse vluchten zijn ze niet welkom.

Voor studenten en mensen met een essentieel beroep geldt een uitzondering, zij mogen wel nog steeds met een negatief testresultaat met de bus, trein of metro. De maatregelen gelden in ieder geval tot 31 maart.

Naast alle verscherpte regels is er ook een versoepeling: Italianen die hun boosterprik gehad hebben hoeven niet meer in quarantaine nadat ze contact hebben gehad met iemand die besmet is met het coronavirus.

Treinen en snelwegen naar België minder druk dan eerder deze week

In de treinen en op de snelwegen richting Antwerpen was het donderdagochtend opnieuw druk, maar wel rustiger dan voorgaande dagen. Dat bevestigen woordvoerders van de ANWB en NS. Veel Nederlanders reizen deze week af naar België, waar soepelere coronamaatregelen gelden, om de lockdown in eigen land te ontvluchten.

Onder meer op de A16 richting Antwerpen ontstond donderdagochtend een opstopping en duurde de reis zo’n kwartier langer dan normaal, aldus de ANWB. Ook op de A58 was het druk. Inmiddels is de drukte voorbij en ook ‘op de terugweg’, aan het einde van de middag en ’s avonds, verwacht de ANWB geen problemen. De afgelopen dagen smeerde de drukte door verkeer uit België zich uit over de middag en avond.

Ook in de treinen naar Antwerpen was het ’s ochtends volgens NS nog steeds „erg druk” en was onderling afstand bewaren niet mogelijk. Wel zijn de treinen minder vol dan eerder deze week en hoeft niemand achter te blijven op het perron. NS verwacht dat de drukte de komende dagen aanhoudt en raadt reizen naar België tot zondag af als dat niet strikt noodzakelijk is.

De aanwezigheid van Nederlanders is in Antwerpen niet onopgemerkt gebleven. In verschillende delen van de stad zijn woensdagavond twaalf Nederlanders aangehouden voor vechtpartijen en overlast, meldt de Gazet van Antwerpen. Een van de vechtpartijen vond plaats op de Grote Markt in het centrum. „Enkele heethoofden uit een grote groep wilden de confrontatie aangaan met elkaar en met de politie”, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Veel Nederlanders bezoeken België om te winkelen, wat in eigen land door de lockdown niet kan. Foto Arie Kievit/ANP

Britten met huis in EU mogen niet meer door Frankrijk rijden

Britse staatsburgers die in de EU wonen mogen vanwege nieuwe coronamaatregelen niet vanuit het Verenigd Koninkrijk met de auto door Frankrijk reizen. Daar waarschuwt Eurotunnel, de uitbater van de Kanaaltunnel die de twee landen verbindt, woensdag voor.

Sinds de Brexit beschouwt Frankrijk het Verenigd Koninkrijk als ‘derde land’, waar andere coronaregels voor gelden dan voor EU-landen. „Britse staatsburgers [worden], tenzij ze ook een Franse verblijfsvergunning hebben, nu beschouwd als staatsburgers van een derde land en [mogen] niet langer over de weg door Frankrijk reizen om hun land van verblijf in de EU te bereiken”, aldus Eurotunnel. De nieuwe Franse regels gelden vanaf 18 december. Britten mogen sindsdien alleen nog voor „dringende redenen” naar Frankrijk reizen.

De Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk erkent dat er „moeilijkheden” zijn bij de tunnel voor „Britse onderdanen die naar Nederland willen terugkeren”. Ook de Belgische vertegenwoordiging in het VK erkent de problemen en vraagt de Franse overheid om opheldering.

Amsterdam verbiedt coronademonstratie, ‘sterke aanwijzingen voor geweld’

De coronademonstratie die voor komende zondag gepland stond op het Amsterdamse Museumplein, mag niet doorgaan. Dat heeft de Amsterdamse driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt in een persbericht. De gemeente heeft „sterke aanwijzingen” dat mensen „die bereid zijn geweld te gebruiken” zich onder de demonstranten willen mengen. Daarnaast weigert organisator Samen voor Nederland volgens de driehoek medewerking te verlenen aan „een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie” en zou er zijn aangekondigd om „de confrontatie op te zoeken” en „de regels te overtreden”. De organisator heeft nog niet gereageerd op het verbod.

Samen voor Nederland verwacht circa 25.000 demonstranten, die na een samenkomst op het Museumplein door de stad willen trekken. Met zulke aantallen kunnen de aanwezigen onmogelijk voldoende afstand van elkaar houden, verwacht de gemeente, die daarom bereid is maximaal 3.500 betogers toe te staan. De onderhandelingen tussen de driehoek en de organisatie liepen mede daarop stuk, waarna de demonstratie is verboden.

Er dreigt een onverantwoorde situatie te ontstaan, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in het persbericht. „De driehoek heeft er geen vertrouwen in dat de organisatie de demonstratie in goede banen gaat leiden.”

Woensdag bleek dat de Mobiele Eenheid, die vaak wordt ingezet bij dit soort grootschalige protesten, komende zondag het werk neerlegt vanwege structurele overbelasting van politieagenten. Die kortstondige staking speelde volgens de gemeente geen rol bij het besluit om de demonstratie te verbieden. Mochten er komende zondag alsnog actievoerders afreizen naar het Museumplein, dan staat de politie volgens een woordvoerder paraat om „de openbare orde te handhaven bij potentiële wanordelijkheden”.

Een eerdere coronademonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Herman van der Zandt in quarantaine, aftelmoment NPO mogelijk anders

NOS-presentator Herman van der Zandt zit in quarantaine, omdat hij contact heeft gehad met iemand die besmet is met het coronavirus. Op 31 december zou hij het Nationaal Aftelmoment bij de NPO presenteren, het is niet duidelijk hoe dit nu georganiseerd gaat worden.

Van der Zandt deed woensdagavond via Zoom mee aan het presentatorendebat van het NPO-radioprogramma Met het Oog op Morgen. „Een close contact heeft corona, dus ik moet vijf dagen binnenblijven en hopen dat ik dan negatief test”, legde Van der Zandt uit. Of hij zelf ook besmet is, is niet duidelijk.

Het Nationaal Aftelmoment zou Van der Zandt presenteren vanuit het Top 2000-café. Maar nu hij in quarantaine zit lukt dat niet. Het is nog onduidelijk hoe de omroep dat op gaat lossen. „Dat moeten we wellicht ook per Zoom gaan oplossen”, zei de presentator tegen persbureau ANP. „Er wordt nog aan gepuzzeld hoe we dat gaan doen.”

Zestig organisaties en Kinderombudsvrouw roepen op tot heropening van scholen

Zet de belangen van kinderen voorop en open de scholen direct na de kerstvakantie (10 januari). Die oproep doen Unicef Nederland en 59 andere organisaties donderdag aan het demissionaire kabinet. „Onderwijs is geen aan- en uitknop. Geen knipperlicht”, schrijft de gelegenheidsalliantie in een persbericht. „Het is een essentieel onderdeel van opgroeien.”

De oproep wordt gesteund door onder meer de Nederlandse GGZ, Defence for Children, Jeugdzorg Nederland, Save the Children en Veilig Thuis. Ook Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer heeft het kabinet donderdag, in een aparte brief, opgeroepen de scholen op 10 januari te heropenen.

Half december kondigden demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en premier Mark Rutte (VVD) op een persconferentie aan dat de scholen voor de derde keer in twee jaar tijd dicht moeten. De sluiting, een week voor het begin van de kerstvakantie, was „een nederlaag”, vond demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie). Komende maandag besluit het kabinet wanneer de scholen weer open kunnen.

Lees ook: Bij de vierjarigen rollen de woorden ‘lockdown’ en ‘quarantaine’ er al vloeiend uit

Het huidige beleid maakt kinderen verantwoordelijk voor de gezondheid van volwassenen, schrijft de directeur van Unicef Nederland Suzanne Laszlo in de donderdag geplaatste oproep. Volgens haar is niet duidelijk in hoeverre scholen bijdragen aan de besmettingscijfers en de druk op de zorg, terwijl „onderzoek na onderzoek” zou uitwijzen hoe schadelijk scholensluiting is voor kinderen. De deelnemende organisaties roepen het kabinet op tot alternatief beleid voor het beschermen van kwetsbaren in de samenleving.

De scholensluiting werd geadviseerd door het Outbreak Management Team (OMT). Eerste en Tweede Kerstdag vielen dit jaar in de eerste dagen van de kerstvakantie en het adviesorgaan vreesde dat kinderen de infectie die ze opliepen op school zouden doorgeven aan hun opa’s en oma’s. Met een te hoge druk op de zorg tot gevolg.

Lees ook: ‘Groep 8-leerlingen van 220 Amsterdamse scholen krijgen na kerstvakantie weer fysiek onderwijs’

Welkom in dit blog

In dit blog doet de NRC-redactie verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis in binnen- en buitenland. Woensdag werd bekend dat demissionair minister Hugo de Jong (Volksgezondheid, CDA) 2G wil invoeren „zodra het weer kan” en dat er in 2022 mogelijk drie boosterrondes komen in Nederland.

Lees hier: het coronablog van 29 december terug