Coronabeleid 2022

De Jonge wil 2G en drie boosterrondes

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil 2G in Nederland invoeren „zodra het weer kan”, doelend op de nog niet in de Tweede Kamer behandelde wet die het toegangssysteem mogelijk maakt. Volgens De Jonge is 2G nodig om de lockdown „niet langer dan strikt noodzakelijk” te laten voortduren. Dat zei hij woensdag op het Binnenhof. In de Kamer lijkt weinig steun te zijn voor de maatregel, die inhoudt dat alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen van een coronabesmetting toegang krijgen tot niet-essentiële winkels en dienstverlening. De Jonge wijst naar buurlanden die een dergelijk systeem hebben ingevoerd en daardoor hun samenlevingen zoveel mogelijk kunnen openhouden.

Begin deze maand stelde het demissionaire kabinet de invoering van het wetsvoorstel dat 2G regelt nog uit vanwege een gebrek aan parlementaire steun. Ook wilde het kabinet met een betere motivering voor de initiatiefwet komen.

Daarnaast schreef De Jonge woensdag aan de Kamer dat het demissionaire kabinet uitgaat van drie boosterrondes in 2022 en ten minste een extra ronde in 2023. Een van de drie van 2022 is de afronding van de huidige campagne. Van verschillende vaccins waren al doses voor 2022 en 2023 ingekocht, maar het kabinet en het RIVM zullen in januari bekijken of dit voldoende is.

De Jonge ziet nog geen aanleiding om het testbeleid aan te passen. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft dinsdag gezegd dat zelftests de Omikronvariant mogelijk minder goed detecteren. De Jonge stelt dat deze signalen nog niet in Nederland zijn „gerapporteerd”. (NRC)