Britten met huis in EU mogen niet meer door Frankrijk rijden

Britse staatsburgers die in de EU wonen mogen vanwege nieuwe coronamaatregelen niet vanuit het Verenigd Koninkrijk met de auto door Frankrijk reizen. Daar waarschuwt Eurotunnel, de uitbater van de Kanaaltunnel die de twee landen verbindt, woensdag voor.

Sinds de Brexit beschouwt Frankrijk het Verenigd Koninkrijk als ‘derde land’, waar andere coronaregels voor gelden dan voor EU-landen. „Britse staatsburgers [worden], tenzij ze ook een Franse verblijfsvergunning hebben, nu beschouwd als staatsburgers van een derde land en [mogen] niet langer over de weg door Frankrijk reizen om hun land van verblijf in de EU te bereiken”, aldus Eurotunnel. De nieuwe Franse regels gelden vanaf 18 december. Britten mogen sindsdien alleen nog voor „dringende redenen” naar Frankrijk reizen.

De Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk erkent dat er „moeilijkheden” zijn bij de tunnel voor „Britse onderdanen die naar Nederland willen terugkeren”. Ook de Belgische vertegenwoordiging in het VK erkent de problemen en vraagt de Franse overheid om opheldering.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Amsterdam verbiedt coronademonstratie, ‘sterke aanwijzingen voor geweld’