Amsterdam verbiedt coronademonstratie, ‘sterke aanwijzingen voor geweld’

Een eerdere coronademonstratie op het Museumplein in Amsterdam.
Een eerdere coronademonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De coronademonstratie die voor komende zondag gepland stond op het Amsterdamse Museumplein, mag niet doorgaan. Dat heeft de Amsterdamse driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt in een persbericht. De gemeente heeft „sterke aanwijzingen” dat mensen „die bereid zijn geweld te gebruiken” zich onder de demonstranten willen mengen. Daarnaast weigert organisator Samen voor Nederland volgens de driehoek medewerking te verlenen aan „een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie” en zou er zijn aangekondigd om „de confrontatie op te zoeken” en „de regels te overtreden”. De organisator heeft nog niet gereageerd op het verbod.

Samen voor Nederland verwacht circa 25.000 demonstranten, die na een samenkomst op het Museumplein door de stad willen trekken. Met zulke aantallen kunnen de aanwezigen onmogelijk voldoende afstand van elkaar houden, verwacht de gemeente, die daarom bereid is maximaal 3.500 betogers toe te staan. De onderhandelingen tussen de driehoek en de organisatie liepen mede daarop stuk, waarna de demonstratie is verboden.

Er dreigt een onverantwoorde situatie te ontstaan, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in het persbericht. „De driehoek heeft er geen vertrouwen in dat de organisatie de demonstratie in goede banen gaat leiden.”

Woensdag bleek dat de Mobiele Eenheid, die vaak wordt ingezet bij dit soort grootschalige protesten, komende zondag het werk neerlegt vanwege structurele overbelasting van politieagenten. Die kortstondige staking speelde volgens de gemeente geen rol bij het besluit om de demonstratie te verbieden. Mochten er komende zondag alsnog actievoerders afreizen naar het Museumplein, dan staat de politie volgens een woordvoerder paraat om „de openbare orde te handhaven bij potentiële wanordelijkheden”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Amsterdam verbiedt coronademonstratie, ‘sterke aanwijzingen voor geweld’