WHO-directeur Tedros spreekt van ‘tsunami aan besmettingen’ na sterk oplopende cijfers

Tedros riep landen tijdens de persconferentie op om vaccins eerlijker te verdelen.
Tedros riep landen tijdens de persconferentie op om vaccins eerlijker te verdelen. Foto Fabrice Coffrini/AFP

De circulatie van de coronavarianten Delta en Omikron zorgt voor een „tsunami aan besmettingen”. Dat zei WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag tijdens een persconferentie. Hij sprak deze woorden nadat deze week in meerdere landen pieken in de aantallen dagelijkse besmettingen werden gemeld.

Tedros noemde de Delta- en Omikronvarianten „tweelingbedreigingen”, die zorgen voor enorme aantallen besmettingen. De WHO-directeur vreest daardoor wereldwijd voor pieken in het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. De WHO is volgens Tedros bezig met een campagne, waardoor medio 2022 elk land een vaccinatiegraad moet hebben bereikt van 70 procent. Dat zou moeten helpen een einde te maken aan de kritieke fase van de pandemie. Tedros deed daarnaast opnieuw een oproep aan landen om vaccins eerlijker te verdelen, en hij waarschuwde dat de grootschalige boostercampagnes in rijkere landen kunnen zorgen voor een tekort aan injecties in armere landen.

De afgelopen week werden in meerdere landen pieken in de coronacijfers geregistreerd, met tussen 22 en 28 december wereldwijd dagelijks bijna 900.000 nieuwe coronabesmettingen. Landen als de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje meldden in die periode de hoogste dagelijkse coronabesmettingscijfers sinds het begin van de pandemie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Belgische spoorwegen zetten langere treinen in van Antwerpen tot Roosendaal