Verplichte quarantaine voor reizigers vanuit de Verenigde Staten

Alle reizigers die vanuit de Verenigde Staten in Nederland aankomen, moeten vanaf donderdag verplicht in quarantaine. Dat geldt ook als zij gevaccineerd zijn. Door oplopende besmettingscijfers zijn de VS veranderd van hoogrisicogebied naar een zeerhoogrisicogebied, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Op basis van adviezen van het RIVM heeft het ministerie het reisadvies aangescherpt. De verplichte quarantainetijd is tien dagen, tenzij de reiziger na ten minste vijf dagen isolatie een negatieve coronatest van de GGD kan laten zien. Reizigers moeten ook bij aankomst in Nederland een negatieve test kunnen laten zien.

In de VS is de Omikronvariant van het coronavirus, net als in Nederland, dominant. Het aantal infecties steeg maandag naar een piek van ruim 540.000 nieuwe coronabesmettingen in een etmaal.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: 2G invoeren om lockdown niet langer te laten voortduren